No nije važno koji je recept, važno je da ste vi tu, da čitate, komentirate, mutite, kuhate, pečete, pitate, šaljete slike, kritike, pohvale, savjete.. važni ste vi koji držite ovaj blog živim!
I zato vam HVALA od sveg srca!!
Nemam drugih riječi..
U momentima kad se i pitam hoću li nastaviti sa pisanjem bloga ili ne.. dogodi mi se neka vaša poruka, neki komentar ili slika i znam da nema odustajanja!
(čak i kad vidim svoje recepte i/ili slike kako se preuzimaju bez pitanja i dijele, objavljuju, tiskaju i sl pod tuđim imenima- jer "sve što je na internetu- svačije je" ... čak ni tada - a nije lako, nikako nije..)
No - slavimo! Nazdravljamo! Pa bila to i pita od jabuka! Zašto se ne bi njome nazdravljalo?
Recept je jednostavan i brz i vjerujem da ga svatko može napraviti! Pravi slavljenički!!
Mjere su za kalup promjera 28 cm
Prhko tijesto
150 g glatkog brašna
50 g šećera u prahu
75 g hladnog maslaca
1 jaje
Pomiješajte brašno i šećer u prahu i prstima razmrvite maslac u brašno i utrljajte ga u sitne grudice. Dodajte jaje i sve povežite. Nemojte previše mijesiti. Pek papir izrežite u krug promjera 32 cm i na njemu razvaljajte tijesto malo manjeg promjera od papira. Stavite sve skupa u kalup pa u hladnjak.
Pripremite jabuke.
3 srednje velike jabuke- oguliti, očistiti i narezati na veće kockie
80 g kristal šećera
30 g maslaca
60 g grisa
180 g mliječnog vrhnja za šlag
žličica cimeta
po želji može još i
120 g grubo sjeckanih oraha
ili 150 g grožđica ili sl
2 jušne žlice mermelade od marelica
U zdjeli karamelizirajte šećer i na njega dodajte nasjeckane jabuke i maslac. Dinstajte kratko dok jabuke ne puste svoj sok. Skinite s vatre, dodajte gris, vrhnje za šlag i cimet. Pomiješajte. Po želji dodajte orahe i\ili grožđice.
150 g glatkog brašna
110 g maslaca
120 g smeđeg šećera
cimet po želji
Prstima razmrvite hladni maslac u brašnu i šećeru da dobijete grudice.
Upalite peć na 200 °C.
Ohlađeno tijesto premažite mermeladom i poslažite nadjev od jabuka i grisa preko mermelade.
Po nadjevu pospite posip i sve skupa stavite da se peče.
Ja sam pekla u keramičkom kalupu za pite- njemu treba dulje da se zagrije pa sam pekla 45 min. Ako imate limeni kalup- provjerite pitu nakon 35 min. Ako rubovi tijesta nisu porumenili- neka se još peče.
Vruću pitu pospite šećerom u prahu i režite ju toplu! Vjerojatno će vam se sredina mrviti (jer je najtoplija) ali to nije ni važno- podijelite je sa vama dragim ljudima i guštajte!
(Ako imate sladoled od vanilije pri ruci- poslužite je s njime! Jako dobro se ljube!)
Nema komentara :
Objavi komentar