Zašto kokos torta... jednostavno zato što mi je u prehrani bez glutena i bez šećera kokos najjednostavniji i najpristupačniji i najslađi za "kemijanje". Torta je možda malo manje satka nego dosadašnje moje torte- no, iskreno- slađa ni ne treba biti: :)
Biskviti - 2 komada
240 gr bjelanjaka ( cca 7 bjelanjaka- ovisno o veličini jaja)
malo soli
40 gr rastopljenog kokos ulja
50 gr maslaca
100 gr mljevenih badema
75 gr kokosovog brašna (pravog)
6 gr praška za pecivo
120 gr erythritola (ili ako nemate koristite steviju- ali u manjoj količini- naravno!)
410 gr kefira
Posebno umutite bjelanjke sa soli i erythritolom. Posebno rastopite masnoće i pomješajte ih sa kefirom. Posebno pomješajte bademe, kokosovo brašno i prašak za pecivo.
U tučene bjelanjke pažljivo dodajte kefir i masnoće - samo malo promješajte špatulom pa dodajte brašnaste sastojke- također špatulom izmješajte da se sve sjedini te izlijte u 2 kalupa promjera 24 cm.
Pecite na 160°C na ventilatoru- obje kore od jednom- 30 min.
Ostavite da se malo hlade u kalupu pa izvadite i prelijte pripremljenim ganacheom.
Ganache preljev:
1 dcl slatkog vrhnja
80 gr čokolade sa 74% kakaa
35 gr erythritola
Zagrijte slatko vrhnje pa mu dodajte razlomljenu čokladu i erythrytol. Mješajte još malo na vatri dok se čokolada ne rastopi. Maknite sa vatre i toplo prelijte preko biskvita.
Ostavite da se ohladi.
Krema:
400 ml kokosovog mlijeka
300 ml slatkog vrhnja
100 gr mljevenog kokosa (obični kokos iz svakog dućana kojeg dodatno sameljem u mlincu za kavu)
40 gr erythritola
20 gr maslaca
2 čajne žičice (koliko stane u njih) kokosovog brašna
10 gr želatine u listićima
500 ml slatkog vrhnja
Zagrijte kokosovo mlijeko sa maslacem, kokosom i erythritolom. U slatko vrhnje umješajte kokosovo brašno te smjesu dodajte u kokosovo mlijeko. Kratko kuhajte dok se smjesa malo ne zgusne (otprilike bit će gustoće kao smjesa za palačinke ili malo gušće).
1 paket listića želatine namočite u hladnoj vodi i dodajte u vrelu gornju smjesu. dobro sve izmješajte da se želatina rastopi i pomješa sa smjesom.
Ostavite da se hladi- kad bude već mlako -stavite u hladnjak. Kad primjetite da se počelo želirati umješajte tučeno slatko vrhnje. Pri umješavanju slatkog vrhnja koristite špatulu da ga nježno umješate a da mu pri tom ne razbijete mjehuriće.
Koru prelivenu ganacheom stavite na tanjur za tortu. Oko nje stavite obruč za tortu obložen prozirnom folijom. Nafilujte polovinom kreme pa stavite drugu koru sa ganacheom i ostatak kreme. Cijelu tortu stavite u hladnjak da se stegne preko noći.
Sutradan skinite obruč i po želji ukrasite tortu. Moj je samo obmazana čokoladom i kokosom- baš sam se satrala dekorirajući je :))))))
Nadam se da će vam se svidjeti! :)
Dodatak za one koji rade sa običnim šećerom i brašnom:
- običnog šećera možete dodati u količinama za erythrytol
- umjesto kokosovog brašna preporučam mješavinu 1/2 količine gustina i 1/2 (ili malo manje) oštrog brašna
- ako nemate kokosovog mlijeka- radite sve sa slatkim vrhnjem i pojačajt emljeveni kokos na 200 gr
- kokosovo brašno u kremi zamjenite velikom žlicom gustina
bas je krasna :)
OdgovoriIzbrišiHvala! :)
Izbrišiovaj tvoj recept ko naručen taman sam u potrazi za bezglutenskim slatkim :)
OdgovoriIzbrišiBas mi je drago! Imam jos jednu pripremljenu- sutra rcp :-)
Izbrišiovo je prava LCHF torta -odlično :)
OdgovoriIzbrišiHvala!!!
IzbrišiHvala na receptu. Radila sam je kao rođendansku tortu, prefina je i super izgleda.
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago! Sretan rođendan!! I hvala najljepša!!
IzbrišiKao i uvijek odlican recept!<3
OdgovoriIzbrišiPuno hvala!!
IzbrišiU subotu za godišnjicu braka u društvu LCHF-ovaca i NE LCHF-ovaca nestala je u vidu magle ! Savršen recept !
OdgovoriIzbrišiIzuzetno mi je drago!!! Sretna godisnjica i jos puno ih proslavili!!
IzbrišiHvala vam!!
Znacu u kremu ide 800 ml slatkog vrhnja?
OdgovoriIzbrišiSuler je recept ... mmmmm..
da ukupno 800 ml slatkog vrhnja :) Hvala vam!
IzbrišiPozdrav! Pravila bi ovu tortu pa me zanima da li se moze prvo peci jedan pa drugi biskvit u istom kalupu? Nemam dva kalupa od 24 cm...
OdgovoriIzbrišiMoze, naravno, ali tad mutite svaki posebno. Ako nemate xxL jaja onda slobodno svaki napravite od 4 bjelanjka i polovicu ostalih sastojaka.
Izbriši:)
Super, hvala na brzom odgovoru :-)
Izbriši