subota, 14. siječnja 2012.

Kuglof od naranči i čokolade

Kad se dočepam domaćih, neprskanih, zrelih, mirisnih, tek ubranih naranči- onda od njih nema otpada- sve se koristi! Pred vama je sočan i mirisan narančasto-čokoladni kuglof kojeg vrijedi probati!

Davno sam radila Dajaninu tortu od cijelih naranči i badema- tako jednostavna torta, a tako sočna, mirisna i ukusna! Sad sam isti princip cijelih naranči iskombinirala s čokoladom i sve izlila u kalup kuglofa... dobila sam kolač koji nestaje u trenu! Ovaj posljednji komadić kuglofa sam morala sakriti da bih ga ujutro mogla poslikati i podjeliti s vama. :)))
Sastojci:
2 srednje velike naranče
5 jaja
350 gršećera
320 gr brašna
1 prašak za pecivo
55 gr maslaca
130 gr čokolade
1 velika žlica meda
cimet, kardamom
Priprema:
Naranče dobro operite i stavite u zdjelu, nalijte vode i prokuhajte ih nekih 10ak minuta. Izlijte vrelu vodu, ulijte hladnu i ponovite postupak kuhanja još 2 puta.
Omekšane naranče razrežite, očistite od špica te smiksajte štapnim mikserom.
Otopite čokoladu.
Odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke sa malo soli stucite u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer, razmekšani maslac i med te ih pjenasto izmiksajte. Potom im dodajte cimet, kardamom i smjesu naranče. Sve izmiksajte u jednoličnu smjesu.
Lagano pjenjačom primješajte bjelanjke i brašno prethodno pomješano sa praškom za pecivo. Od dobivene smjese odvojite 1/3 i u nju dodajte otopljenu čokoladu. U namašćen i pobrašnjen kalup stavljajte u slojevima najprije žutu smjesu pa smeđu pa opet žutu. Na mjestima prođite drškom od žlice kroz smjesu da se boje prošaraju.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 40ak min.
Kuglof izvadite iz kalupa na kuhinjsku krpu, pošećerite i ostavite da se ohladi.

Zbog cijele naranče u tjestu- kuglof dugo ostaje sočan (mislim- ako mu itko uspije odoliti!)

Mjere su za kalup za kuglof promjera 23 cm i dubine 10 cm plus mali kalup za tortu promjera 18 cm.

Broj komentara: 18 :

  1. Kako dobro izgleda i zvuči. Sigurna sam da je kuglof neodoljiv na kvadrat. Moram ga isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Dajana! Da ne bi tvoje torte od cijelih naranči nikad ne bih ovakvo što napravila! ;)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Naranča i čokolada, odlična kombinacija, pogotovo zato jer volim onu tamnu čokoladu s narančom :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala Medo! I meni je ta čokolada među omiljenima! :)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan je! Aromatičan i sočan. Stavila sam cijelu smjesu u kalup, pa se pekao duže, oko sat vremena.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Baš mi je drago čuti da je recept isproban! Pozz!

      Izbriši
  6. upravo sam pravila ovaj kuglof i pošto je muž bio sam kući kad je kuglof trebao van iz rerne, preokrenuvši ga, sav mu se razlio, pa mi nije bilo jasno što se dogodilo, jer sam sve radila detaljno, i nikada mi se ovako nešto nije dogodilo još...pa ja opet i opet i opet čitam recept i ne kužim...i onda vidim gdje sam pogriješila, tj-nisam shvatila točno što piše...da je to za dva kalupa, a ja sam mislila onak leteći prek toga-da piše kao može i u taj mali za tortu....trš! :D ...ugl..žao mi je baš da sam se zeznula, ali sigurno ću ga praviti ponovno!
    Hvala na receptu! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A joj.... :( bas mi je zao, toliko truda... Nadam.se iduci put da ce biti kako treba<3 hvala na javljanju!
      I moram reci, usprkos nevolji- i nasmijali ste me..dobro vam je ISPAO kuglof!

      Izbriši
  7. Drugi puta pecem kuglof po vasem receptu. Neodoljiv je u ovo predblagdanskom vremenu.
    Puno hvala

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdrav,
    odmah da kažem kuglof je rađen više puta i savršen je. Međutim do sad sam ga radila bez kardamona. Sad sam ga konačno kupila i stavila bi ga u kuglof pa molim savjet koliko otprilike da stavim omjer kardamon cimet pošto sam čula da je kardamon poprilično intezivan. Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ispricavam se- brisuci svoj dupli komentar- kojeg mi Blogger sam udupla a ne znam zasto- izbrisala sam i vase pitanje :/
      I cimet i kardamom su zacini po volji- ja ih stavljam najcesce oba po cca pola kavene zlicice- no znam ponekad umjesto njih staviti i druge zacine kao klincic ili cak i chilly papricicu- u cokoladni dio ;)

      Izbriši
  9. Bas mì je drago da ste se javili i da vam se kuglof sviđa! :))))
    Sto se tice kardamoma- ako vam je u prahu onda za pocetak stavite pola kavene zlicice- a ako je u zrnu - treba te ga stuci u muzaru - onda do 2 zrna. Meni kardamom nije toliko intezivne arome- no mozda jer sam se navikla na njega- u dosta toga ga stavljam :)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Mmm....pro;itala recept i ne mogu odolit a da ga vec danas popodne ne izmiksam :D (onaj jučer od mandarini nije prošao najbolje, umrla mi vaga pa sam ja to nešto preračunavala na ''cup''-se i naravno pobrkali se svi omjeri, ali dobro, bio je fiiiiini baš zbog cijelih mandarini u kombinaciji sa cimetom, anisom i kardamomom). Ovog ču raditi točno po receptu i javim se rezultatima ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bit ce mi drago Yvonne! Nadam se da vaga sad radi- zao mi je za taj od mandarina- vjerujem da je kombinacija odlicna! ;) cekam dojmove! :))))) ako bude pitanja- tu sam 😉

      Izbriši
  11. kuglof napravljen...božanstveno mirise...a okus jos neznam jer je topao....pa eto cekamo...hvala na finom,jednostavnom receptu...

    OdgovoriIzbriši
  12. Mogu li Vas zamoliti da mi kazete da li smjesa koju navodite u receptu moze ici i u veci kalup za kuglof, tako da ju svu upotrijebim, dakle bez manje tortice. Ako moze u koju tocno velicinu kalupa za kuglof i kako se u tom slucaju pece? Inace obozavam Vas blog i stalno Vas pratim iz inozemstva:-). Hvala Vam na trudu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja nemam većeg kalupa no mislim da bi cijela smjesa odgovarala za kalup promjera 28 cm. Što se tiče duljine pecenja- najbolje da nakon 40 min provjerite čačkalicom - možda će mu trebati još koja minuta a možda i nece-ovisi kakvog je oblika kalup- ako je špica stoji pa je smjesa u njemu dublja- onda hoće trebati još malo pecenja- a ako imate širi kalup- mislim da mu neće trebati dodatni pečenje.
      Hvala vam puno na javljanju i praćenju bloga!! <3

      Izbriši