petak, 3. srpnja 2015.

Osunčani kolač

Ljeto.
Odlazak na plažu sa djecom znači da se trebaju ponijeti sendviči (čitaj: "pašteta i pome"!); grickalice, voće i nešto za zasladiti- naravno!
Na plaži sve ima bolji okus i sve što se ponese- nestane!

Sendviči izgledaju uvijek manji nego kad ih doma napravite.
Slani štapići se čine da su u manjim pakiranjima nego kad ste ih kupili.
Voća je uvijek premalo, a najobičniji kolač izgleda kao vrhunska poslastica šefa hotela sa 5 zvjezdica!

Jedan takav "vrhunski" recept za ponijeti na plažu je pred vama ;)
S obzirom da volimo kokos- ovaj recept je sa kokosom- i voćem. U jednoj varijanti sa višnjama- u drugoj sa breskvama- no može biti i sa bilo kojim drugim voćem - po želji. :)

(pssst- ma i bez voća je dobar- još ako ubacite komadiće čokolade... <3  )

Sastojci (za lim veličine 20x33 cm ):

125 g šećera
125 g maslaca
5 jaja
70 g kokosa
125 g mekog brašna
35 g škrobnog brašna
prašak za pecivo
100 g kefira (jogurta)

3-4 breskve ili cca 300 g višanja ili neko drugo voće po izboru.

Pomiješajte kokos, brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo.
Maslac sobne temperature i šećer tucite dok ne postanu pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje te kefir (može i jogurt).

Špatulom umiješajte brašnaste sastojke; izlijte u pek papirom obložen lim za pečenje. Po vrhu rasporedite voće narezano na ploške i sve stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C - 25 minuta.

Vruć kolač pospite šećerom u prahu.

Ostavite da se ohladi; spremite u kutiju i ponesite na plažu!

(Ako imate vremena napravite ga večer prije nego idete na plažu i ostavite preko noći u hladnjaku- bit će sočniji. )

Broj komentara: 13 :

  1. Vedno z navdušenjem odprem tvoje objave, ker vem, da bom prijetno presenečena. Tudi tokrat odlično, enostavno in lepo. Imam kefir, marelice, kokos... To bo moja vikend sladica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala!! <3 nadam se da ces mi se javiti sa dojmovima!!!

      Izbriši
  2. e takvi su mi najbolji kolači! jednostavno, voćno i - kak mi do sad nije palo na pamet dodati - kokoooosss <3 bit će isproban uskoro!
    btw, super mi je ova mrežica za čaj (kak se to već zove) u ulozi sita za štaub-šećer, hahah

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehehe hvala Ivana!!!
      A mrezica je odlicna za posipanje (pssst i jako je fotogenicna uz to! ;) )

      Izbriši
    2. Danas napravila prema receptu, ali sam umjesto bresaka stavila borovnice. Izvrsno! Hvala na receptu.

      Izbriši
    3. Ooo!! Mora biti da je savrsen sa borovnicama!! Puno hvala na javljanju!! Bas mi je drago!!

      Izbriši
  3. Ovo moram probati njam njam.. kombinacija voća i kokosa uh.

    OdgovoriIzbriši
  4. .....izgleda božansko, samo da probam i javim, puno hvala

    OdgovoriIzbriši
  5. pravim slično i volim ga. Draga julija iyvini jel mogu da te pitam nešto, da li imate brašno koje sadrži prašak za pecivo tak oda nije neophodno dodati prašak za šecivo da bude kolač veliki a jel postoji reč samodizano brašno a jel ok tako da kažem, izvini ako nije ali mislim da sam to nekad čitala pa želela bih znati jer mi imamo i ne znam kako da pišem na srpkom ili hrvatskom.. hvala unaprijed..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe znam na sta mislis- na self rising brasno - takvog- koliko je meni poznato- na hrv trzistu nema :)

      Izbriši
    2. Hvala ti puno julijo. Lep dan ti zelim

      Izbriši