utorak, 10. prosinca 2013.

Orah- čokoladna torta

Torta od čokolade i oraha- najprije sam mislila napisati da je ovo "light" verzija čokolade i oraha- no teško da se ova torta može u "light" verziji napraviti- jer - čokolada je čokolada i orasi- orasi. :))))
U glavnom- ovo je možda vremenski malo brža verzija čokolada-orah torte jer ne morate stajati kraj štednjaka i kuhati kremu- čisto malo promjene radi :)

biskvit:
6 jaja
200 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
200 gr oraha
100 gr mekog brašna
100 ml kave
25 gr maslaca

krema:
700 ml slatkog vrhnja
200 gr čokolade noissete
100 gr čokolade za kuhanje
2-3 jušne žlice nutele ili nekog drugog čoko/lješnjak namaza
15 gr instant želatine
1 jušna žlica šećera u prahu
250 gr mascarponea

malo ruma i mlijeka za poškropiti kore

Priprema:
Otopite čokoladu i maslac na pari.
Odvojite bjelanjca i žumanjca. U svako dodajte po 100 gr šećera. Bjelanjca istucite u čvrsti snijeg.
Žumanjca najprije miksajte sa šećerom dok ne posvijetle te im dodajte otopljenu čokoladu i maslac te kavu (ja stavljam malo jaču instant kavu).
Pomješajte brašno sa orasima.

U žumanjke naizmjenično kuhačom dodajite tučene bjelanjke i brašno sa orasima. Mješajte pažljivo odozdol prema gore- preklapajući- da smjesa ostane prozračna.

Izlijte u dva namašćena i pobrašnjena kalupa za tortu promjera 20 cm i stavite u prethodno zagrijanu peć na 160°C ventilacija- oba od jednom.
Pecite 30 min. (svakako preporučam uvijek provjeriti čačkalicom jesu li biskviti pečeni).
Biskvite ohladite i svaki prerežite na pola.

- Ukoliko nemate ventilacijsku pećnicu i treba vam torta većeg promjera- ovu količinu pecite u promjeru 28cm na 180°C- dobit ćete biskvit koji se može 2 puta prerezati (3 kore).

Za kremu:
U 300 ml slatkog vrhnja otopite obje čokolade. Ostavite da se ohladi i stegne na razinu mazivosti. Dodajte nutelu i mascarpone i uistinu kratko sve promiksajte- tek toliko da se sve sjedini.
Stucite preostalo slatko vrhnje te mu dodajte šećer u prahu pomješan sa instant želatinom. Pažljivo špatulom pomješajte obje smjese.

Na tanjur za tortu stavite jednu koru, poškropite je mlijekom i rumom. Oko nje stavite rastezljivi obruč za tortu obložen prozirnom folijom. Na koru stavite 1/4 kreme i dalje ponavljajte postupak-kora-krema dok sve ne potrošite.

Ostavite da se hladi- najbolje preko noći.

Sa ohlađene torte uklonite obruč te je po želji prelijte čokoladom i ukrasite. :)





Broj komentara: 8 :

  1. Fantastično izgleda! Ovo je prava čoko bomba! Beležim!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prava bomba i izgledom a vjerujem i okusom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasna torta! Planiram ju praviti za dan dva pa me jedino zanima treba li prašak za pecivo u biskvitu? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala!! Prašak za pecivo ne treba jer bjelanjci dignu biskvit, no ako ste vi sigurniji sa praškom za pecivo, možete dodati pola vrećice u brašno :)

      Izbriši
    2. Hvala! Tako sam i mislila, ali sam htjela ipak čuti stručnjaka. Veselim se torti! ;)

      Izbriši
    3. :) javite se sa dojmovima i slicicom ako stignete! Pozz!

      Izbriši