Torta od čokolade i oraha- najprije sam mislila napisati da je ovo "light" verzija čokolade i oraha- no teško da se ova torta može u "light" verziji napraviti- jer - čokolada je čokolada i orasi- orasi. :))))
U glavnom- ovo je možda vremenski malo brža verzija čokolada-orah torte jer ne morate stajati kraj štednjaka i kuhati kremu- čisto malo promjene radi :)
biskvit:
6 jaja
200 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
200 gr oraha
100 gr mekog brašna
100 ml kave
25 gr maslaca
krema:
700 ml slatkog vrhnja
200 gr čokolade noissete
100 gr čokolade za kuhanje
2-3 jušne žlice nutele ili nekog drugog čoko/lješnjak namaza
15 gr instant želatine
1 jušna žlica šećera u prahu
250 gr mascarponea
malo ruma i mlijeka za poškropiti kore
Priprema:
Otopite čokoladu i maslac na pari.
Odvojite bjelanjca i žumanjca. U svako dodajte po 100 gr šećera. Bjelanjca istucite u čvrsti snijeg.
Žumanjca najprije miksajte sa šećerom dok ne posvijetle te im dodajte otopljenu čokoladu i maslac te kavu (ja stavljam malo jaču instant kavu).
Pomješajte brašno sa orasima.
U žumanjke naizmjenično kuhačom dodajite tučene bjelanjke i brašno sa orasima. Mješajte pažljivo odozdol prema gore- preklapajući- da smjesa ostane prozračna.
Izlijte u dva namašćena i pobrašnjena kalupa za tortu promjera 20 cm i stavite u prethodno zagrijanu peć na 160°C ventilacija- oba od jednom.
Pecite 30 min. (svakako preporučam uvijek provjeriti čačkalicom jesu li biskviti pečeni).
Biskvite ohladite i svaki prerežite na pola.
- Ukoliko nemate ventilacijsku pećnicu i treba vam torta većeg promjera- ovu količinu pecite u promjeru 28cm na 180°C- dobit ćete biskvit koji se može 2 puta prerezati (3 kore).
Za kremu:
U 300 ml slatkog vrhnja otopite obje čokolade. Ostavite da se ohladi i stegne na razinu mazivosti. Dodajte nutelu i mascarpone i uistinu kratko sve promiksajte- tek toliko da se sve sjedini.
Stucite preostalo slatko vrhnje te mu dodajte šećer u prahu pomješan sa instant želatinom. Pažljivo špatulom pomješajte obje smjese.
Na tanjur za tortu stavite jednu koru, poškropite je mlijekom i rumom. Oko nje stavite rastezljivi obruč za tortu obložen prozirnom folijom. Na koru stavite 1/4 kreme i dalje ponavljajte postupak-kora-krema dok sve ne potrošite.
Ostavite da se hladi- najbolje preko noći.
Sa ohlađene torte uklonite obruč te je po želji prelijte čokoladom i ukrasite. :)
Fantastično izgleda! Ovo je prava čoko bomba! Beležim!
OdgovoriIzbrišiHvala!!! :-)
IzbrišiPrava bomba i izgledom a vjerujem i okusom.
OdgovoriIzbrišiHvala!! - da- definitivno bomba! :)
IzbrišiPrekrasna torta! Planiram ju praviti za dan dva pa me jedino zanima treba li prašak za pecivo u biskvitu? Hvala!
OdgovoriIzbrišiPuno hvala!! Prašak za pecivo ne treba jer bjelanjci dignu biskvit, no ako ste vi sigurniji sa praškom za pecivo, možete dodati pola vrećice u brašno :)
IzbrišiHvala! Tako sam i mislila, ali sam htjela ipak čuti stručnjaka. Veselim se torti! ;)
Izbriši:) javite se sa dojmovima i slicicom ako stignete! Pozz!
Izbriši