petak, 11. siječnja 2013.

Sasvim obična Pita od jabuka

Imaju neki kolači koje vežem za djetinjstvo, uz koje se osjećam malom, uz koje vidim mamu kako ih radi, uz koje sam ja ta koja pomaže u kuhinji... ili bolje reći- smeta po malo... :))) Jedan od takvih je i Pita od jabuka. Prhka, mirisna, sočna- ma najbolja. :)


Tijesto:
- 40-45 dkg mekog brašna
- prstohvat soli
- 17 dkg masti (domaće svinjske)
-17 dkg šećera
- 2 žumanjka
- 2-3 jušne žlice kiselog vrhnja
- 1 prašak za pecivo
- pola male čašice rakije

Od svega umjesim prhko tijesto (ako vam je pretvrdo ili premekano dodajte još malo vrhnja ili brašna). Razdijelim tijesto na pola i jedan dio razvaljam u tepsiju veličine lima od peći. Po tom dijelu stavim nadjev i preko njega preostali dio tijesta. Tijesto po želji razvaljajte na pek papiru sa prozirnom folijom preko njega pa sve skupa stavite u lim (naravno- maknite prozirnu foliju) ili ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi pa ga oklagijom premacite na lim.

Nadjev:
- cca 4-5 jabuka- krupno naribanih
- 2 bjelanjka
- 2-3 žlice šećera
- krupnije mljevenih oraha- otprilike 7-8 žlica

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Jabuke pomješajte sa šećerom i orasima te im lagano dodajte snijeg od bjelanjaka. Nafilujte.

E sad - ovo je originalni nadjev- kad radim ovu pitu- često radim varijacije nadjeva. Ovaj put je bila slijedeća varijacija:
- 4-5 jabuka
- 2 bjelanjka
- 2 žlice šećera
- 1 žlica meda
- malo cimeta, kardamoma i đumbira
- 2-3 žlice oraha
- 5-6 žlica zobenih pahuljica
- sok od 2 naranče (može i korica ako imate domaće naranče ili sok i korica limuna)

Pitu pecite na 180°C 35-40 min- treba biti rumena sa gornje strane- bolje da je pečenija ;)

Pita bude jako fina, prhka, ma topi se u ustima! :)
Možete je napraviti i sa maslacem ili margarinom- ali sa svinjskom masti je najbolja! <3

P.S. Gornju koru ne morate u komadu staviti na pitu- možete ju raskomadati na krpice i poslagati po jabukama :)




Nema komentara :

Objavi komentar