Imaju neki kolači koje vežem za djetinjstvo, uz koje se osjećam malom, uz koje vidim mamu kako ih radi, uz koje sam ja ta koja pomaže u kuhinji... ili bolje reći- smeta po malo... :))) Jedan od takvih je i Pita od jabuka. Prhka, mirisna, sočna- ma najbolja. :)
Tijesto:
- 40-45 dkg mekog brašna
- prstohvat soli
- 17 dkg masti (domaće svinjske)
-17 dkg šećera
- 2 žumanjka
- 2-3 jušne žlice kiselog vrhnja
- 1 prašak za pecivo
- pola male čašice rakije
Od svega umjesim prhko tijesto (ako vam je pretvrdo ili premekano dodajte još malo vrhnja ili brašna). Razdijelim tijesto na pola i jedan dio razvaljam u tepsiju veličine lima od peći. Po tom dijelu stavim nadjev i preko njega preostali dio tijesta. Tijesto po želji razvaljajte na pek papiru sa prozirnom folijom preko njega pa sve skupa stavite u lim (naravno- maknite prozirnu foliju) ili ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi pa ga oklagijom premacite na lim.
Nadjev:
- cca 4-5 jabuka- krupno naribanih
- 2 bjelanjka
- 2-3 žlice šećera
- krupnije mljevenih oraha- otprilike 7-8 žlica
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Jabuke pomješajte sa šećerom i orasima te im lagano dodajte snijeg od bjelanjaka. Nafilujte.
E sad - ovo je originalni nadjev- kad radim ovu pitu- često radim varijacije nadjeva. Ovaj put je bila slijedeća varijacija:
- 4-5 jabuka
- 2 bjelanjka
- 2 žlice šećera
- 1 žlica meda
- malo cimeta, kardamoma i đumbira
- 2-3 žlice oraha
- 5-6 žlica zobenih pahuljica
- sok od 2 naranče (može i korica ako imate domaće naranče ili sok i korica limuna)
Pitu pecite na 180°C 35-40 min- treba biti rumena sa gornje strane- bolje da je pečenija ;)
Pita bude jako fina, prhka, ma topi se u ustima! :)
Možete je napraviti i sa maslacem ili margarinom- ali sa svinjskom masti je najbolja! <3
P.S. Gornju koru ne morate u komadu staviti na pitu- možete ju raskomadati na krpice i poslagati po jabukama :)
Nema komentara:
Objavi komentar