nedjelja, 26. travnja 2020.

Zarolana Pavlova sa skutom i jagodama

Možete je zvati i Pavlova rolada - jednako se odaziva- i kaže - uzmi me još, još i još! 
(hehehe ) - a i vi možete uzdisati jer ste i vi u jednakoj ekstazi- još.. i još... 😊😊
Jagode i nježni bjelanjci i još nježnija skuta, slatko vrhnje i hrskavi bademi- za užitak- ne treba puno..  
Ako nemate skute- rolada može i u verziji sa krem sirom ili sa mascarponeom- ali dajte šansu skuti, probajte jednom i s njom.

Mjere su za lim od pećnice
Vrijeme od kad je krenete praviti do kad je servirate- cca 2 sata.. a dok je ne pojedete.. 2,5 sata !

Rolada

200 g bjelanjaka (cca 6-7 bjelanjaka)
250 g kristal šećera
vanilin šećer
jušna žlica octa
35 g škrobnog brašna
prstohvat soli

100 g badem listića

Peć upalite na 150 °C sa ventilacijom ili 165 °C bez ventilacije
Tucite bjelanjke sa soli, šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete sjajnu i čvrstu pjenu. Na kraju dodajte ocat, još malo miksajte. Dodajte škrobno brašno i špatulom ili žlicom ga umješajte u smjesu bjelanjaka.
Na pek papir rasporedite trećinu listića badema. Lagano žlicom rasporedite bjelanjke , raširite ih po cijeloj širini lima i pospite preostalim listićima. Stavite u peć i pecite 20 ak minuta. Potom smanjite jačinu pečenja na 115°C (120°C bez ventilacije) i sušite još 20 min.
Pripremite još jedan papir za pečenje. Kad je rolada gotova, podignite je skupa sa papirom na kojem se pekla i preokrenite na ovaj drugi papir za pečenje te je  lagano, zarolajte sa oba papira (ona strana koja je u pečenju bila gore mora biti sa vanjske strane).
Ostavite da se ohladi.

Krema

350 g skute
350 g mliječnog vrhnja za šlag
70 g šećera u prahu
par kapi limunova soka
cca 500- 600 g svježih jagoda

Stavite u istu posudu sve osim jagoda. Najprije štapnim mikserom povežite slatko vrhnje i skutu da nema onih grudica skute a onda ručnim mikserom tucite dok ne dobijete čvrstu kremu.

Jagode operite, osušite i narežite na četvrtine.

Roladu lagano odmotajte, skinite gornji papir s nje  (to je onaj na kojem se pekla) i rasporedite kremu. Po kremi rasporedite jagode i sve opet zarolajte. 

Mođete je rezati odmah ili za sat vremena... a možete i jedno i drugo.. nije baš za stajanje.. eventualno do sutra (ako izdržite da je ne pojedete).

Ovakva rolada podnosi razne varijante.. umjesto skute možete staviti krem sir ili mascarpone (tad ne morate najprije miksati štapnim - samo ručnim), možete napraviti i kremu od vanilije... 

Možete roladu napraviti i sa drugim voćem- npr marelicama, malinama, borovnicama...

Ukoliko nemate svježeg voća, roladu možete premazati mermeladom pa staviti kremu od sira- isto će biti dobra!

Uživajte!!

P.S. Iza svkog mog uspješnog recepta stoji ekipa iz sjene (ispod stola) - u tome je tajna mog uspjeha!! 😂😂😂😂

Mala tajna za kraj.. inače u beze smjesu ne dodajem škrobno brašno ili gris ili brašno (što možete naći u neki receptima, ja volim kad je beze lijepo skoro do kraja suh u sredini. Ali za roladu dodajem škrobno brašno- ono poveže vlagu iz bjelanjaka pa oni ne budu mokri (da ne kažem slinavi) a rolada bude u isto vrijeme i hrskava i savitljiva.

4 komentara :

  1. Moze li vindijina bovi skuta

    OdgovoriIzbriši
  2. O, koja lepa ideja to sa rolanjem - mnogo mi se sviđa. Juče sam baš pravila pavlovu, samo onu običnu... a društvo ispod stola je neodoljivo medeno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Slicno pravim budapest rolls.Predivan rolat.Drustvo ispod stola je medenije cak i od kolaca.

    OdgovoriIzbriši