utorak, 17. studenoga 2015.

Zapetljana peciva

Imam par stranih blogova koji su mi jako dragi i koje prilično redovito pratim.
Jedan od njih je i Hint of Vanilla kojeg piše simpatična Megan.


Megan za sebe kaže da je pokrenula blog kako bi svoje roditelje (a i sebe ) uvjerila da ozbiljno shvaća slastičarstvo . Tako je i upisala slastičarsku školu, završila je kao najbolja u razredu i blog joj je sad mjesto opuštanja ali i eksperimentiranja i isprobavanja novih recepata.
Voli koristiti lokalne, sezonske namirnice, organska jaja i kvalitetnu čokoladu- apsolutno je moj tip slastičarke. :)))

Recepti su joj detaljni, slikoviti, duhoviti i jako jestivi! :)))

Ova njena peciva su me osvojila na prvi pogled! Skoro sam osjećala i miris i okus i preko ekrana- morala sam ih napraviti..i to ne jednom ;)

Meganin recept je za 8 peciva- ako vas je više doma- vjerujte mi- bit će vam malo ;)
Ja ih odmah radim dozu i pol!

Sastojci za 8 peciva:

tijesto
372 g mekog brašna
8 g suhog kvasca
44 g kristal šećera
9 g soli
186 g jaja (4 jaja)
63 g mlijeka
167 g maslaca

Pomiješajte brašno sa kvascem, soli i šećerom. Dodajte mu lagano izmućena jaja i mlijeko- zamjesite tijesto te mu na kraju dodajte na listiće (ili kockice) narezan maslac.
Ako imate veliki samostojeći mikser- pustite mu da on sve ovo odradi- nastavkom za dizana tijsta (tzv kuka).

Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu plohu; ostavite kratko da odmori- pokriveno krpom (da biste ga lakše razvaljali). Razvaljajte ga u pravokutnik (koliko ide); očistite višak brašna s njega i preklapajte ga tako da lijevu trećinu tijesta stavite na sredinu pa preko nje preklopite desnu stranu tijesta. Ponovite postupak i sa gornjom i donjom stranom tijesta. Dobit ćete tijesto u obliku kvadra. Zamotajte ga u prozirnu foliju i pokrijte kuhinjskom krpom.

Ostavite tijesto da odmori sat vremena i potom ponovite postupak valjanja i premotavanja.

Nakon drugog premotavanja- opet ga zamotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak- da prenoći.

Sutradan- izvadite tijesto iz hladnjaka, prerežite ga na četiri jednaka dijela i svaki razvaljajte u pravokutnik dimenzija 45 x 20 cm. Pazite da vam se tijesto ne pregrije- treba ostati hladno.

Razvaljano tijesto premažite nadjevom (kombinacije nadjeva koje sam ja koristila su na kraju ovog posta), pažljivo zarolajte. Svaku rolu prerežite dužinski po sredini pa prebacujte polovice role jednu preko druge (s razrezanim dijelom okrenutim prema gore) da dobijete izgled pletenice. Sada svaku rolu tj pletenicu prerežite na pola- da dobijete ukupno 8 peciva.

Svaki komad pletenice smotajte u krug. Krajeve lagano premažite vodom da se sljube i da se ne razdvajaju.

Poslažite peciva na pek papirom obložene limove; pokrijte svako pecivo prozirnom folijom i ostavite da narastu. U receptu piše sat- do sat i pol- mojim pecivima je trebalo i manje od sata da narastu- tako da ih pripazite.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Svako pecivo premažite lagano razmućenim jajem i stavite ih peći. Pecite 20-25 min odnosno dok lagano ne porumene.

Odmak od recepta kojeg sam ja napravila je taj što sam pekla oba lima sa pecivima od jednom na opciji ventilator i temperaturi 165°C te što sam između peciva na svaki lim stavila posudu sa vrelom vodom- jer me bio strah da će ventilator isušiti peciva.
Dobila sam predivna mekana i mirisna peciva- kojima je prijetilo nestajanje čim su se mogla držati u rukama!

Peciva su uistinu najbolja onako dok su još lagano topla- no i kad se potpuno ohlade zadržavaju mekoću i sočnost.

U originalnom receptu za nadjev se koristio premaz od kakaa- ja sam radila varijantu sa makom, orasima i kakaom pa vam u nastavku donosim te nadjeve (napominjem da je ova količina nadjeva predviđena za ukupno 12 peciva- odnosno po 4 od svake vrste nadjeva).

Nadjev od maka:
40 g mljevenog maka
15 g šećera
55 g mlijeka
25 g maslaca
50 g sirnog namaza

Zakuhajte mlijeko i šećer i pofurite mak. Ostavite da se prohladi pa mu dodajte maslac i sirni namaz.

Nadjev od oraha
150 g grubo sjeckanih oraha
50 g maslaca
25 g muscovado šećera
15 g meda
1 žličica cimeta

Otopite maslac i pomješajte ga sa svim ostalim sastojcima.

Nadjev od  kakaa:
50 g maslaca
40 g šećera
20 g kakaa
vanilija (sjemenke pola mahune)
kardamom

Otopite maslac i pomiješajte ga sa svim ostalim sastojcima.

Ja se nisam mogla odlučiti koja varijanta nadjeva mi je najbolja :))))

Broj komentara: 9 :

  1. Ppredivno, hvala za divne recepte!
    Po\drav! Borica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav i tebi Borice i puno ti hvala na javljanju!!! :) :*

      Izbriši
  2. Super si ih zapetljala! Sviđa mi se što si napravila nekoliko različitih nadjeva, mada sam sigurna da bi se moji prsti lijepili samo za one s makom :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe- vjeruj mi- mak i ovi sa orasima - ma nisam se mogla odluciti koji su mi bolji!! :))))
      Hvala ti!

      Izbriši
  3. Prekrasno izgledaju !!!!!
    Obožavam raditi tijesta i ovo će sigurno biti jako brzo isprobano !!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Branka!!! :) :* a ja se psihicki pripremam raditi ONE kroasane sto sam ih u tebe vidjela ;)

      Izbriši
  4. Uvijek nesto fino kod tebe! Basmijah se tamarinom komentaru, a i bas si ih super zapetljala :)

    OdgovoriIzbriši