Napokon je zahladilo; pao je i prvi snijeg- zima je pred vratima- pa i
vrijeme je - rekla bih.
Vrijeme je toplih peciva, čaja, cimeta, klinčića, naranči, sitnih kolačića, keksića...
Vrijeme je kad pećnica radi više nego inače; kad su u pogonu limene kutije; kad listamo stare recepte i isprobavamo neke nove.
Vrijeme je kad su kolačići obvezna tema uz poslijepodnevnu kavu sa frendicom...
Jednostavno- vrijeme je od blagdana.
Božićni blagdani- za mene- podrazumijevaju puno vrsta sitnih kolačića. Volim ih vidjeti onako šarene i raznovrsne - poslagane na tanjiru- pa kad krenem uzeti jednoga- najprije stanem i pogledam ih- razrađujući strategiju kojim redom da krenem (a najradije bih sve od jednom!).
Jedni od takvih sitnih kolačića su i ove čoko-tortice. Prhki aromatični keksići- povezani kremom. Meni jako dragi keksići.
Sastojci (za cca 150 keksića promjera 3,5 cm- tj 75 kom filovanih keksa):
Tijesto
300 g mekog brašna
100 g šećera u prahu
75 g mljevenih oraha
25 g kakaa
155 g maslaca
korica naranče
1 žumanjak
žlica ruma
brašno za podlogu
Maslac sobne temperature, šećer i žumanjak miksajte dok ne postanu pjenasti. dodajte im koricu naranče i rum. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno sa orasima i kakaom. Primješajte suhe sastojke smjesi maslaca i umijesite mekše tijesto. Izručite tijesto na prozirnu foliju, spljoštite u disk i zamotajte te stavite u hladnjak na sat vremena.
Skuhajte kremu.
Krema:
200 ml mlijeka
25 g gustina
2 žumanjka
25 g šećera
80 g maslaca
korica naranče
150 ml mlijeka stavite da se dobro zagrije. Pomiješajte 50 ml mlijeka sa žumanjcima. gustinom, koricom naranče i šećerom da dobijete glatku smjesu bez grudvica (naravno- poznavat će se korice naranče u smjesi :) ). Lagano nalijevajte vruće mlijeko na smjesu sa žumanjcima- neprestano miješajući- i vratite sve na vatru da zakuha do kraja (cijelo vrijeme miješajte da ne zagori!). Kad se krema stegla i kuhala koju minutu- maknite je sa vatre i prekrijte prozirnom folijom tik uz kremu da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi. U kremu sobne temperature- umiješajte maslac sobne temperature.
Na lagano pobrašnjenoj podlozi, a preko prozirne folije- razvaljajte tijesto- cca 3 mm debljine. Kalupom vadite krugove i slažite ih na pek papirom obložen lim. Možete ih slagati prilično blizu jedan drugome- jer keksi neće rasti tijekom pečenja. Kad ste izvadili sve moguće krugove iz tijesta- ostatak tijesta kratko premijesite, razvaljajte i opet vadite krugove.
Napominjem da ne brašnite previše- jer sa dodavanjem brašna- tijesto postaje žilavo, a ne prhko.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C cca 12 minuta (ili na opciji ventilator- po 2 ili 3 lima od jednom- na 165°C isto 12-13 minuta)- možda će im u vašoj pećnici trebati nešto duže (ili kraće) - keksi su tamni pa samo pripazite da se na prepeku.
Ostavite kekse da se ohlade na limu.
Kremom spajajte po dva keksića da dobijete tortice.
Glazura:
100 g tamne čokolade
10 ml suncokretovog ulja
Na pari otopite čokoladu s uljem i dobro izmješajte . Umačite gornji keksić svake tortice u čokoladu, pustite da se višak čokolade ocijedi natrag - a potom keks stavite na lim da im se glazura stegne.
Po želji ih možete dodatno prošarati rastopljenom bijelom čokoladom.
Orahe možete zamijeniti bademima ili lješnjacima; krema može biti i ganache.
Moja preporuka je da kekse (polovice) napravite ranije i spremite u limene kutije- a kremu da napravite tik pred Božić i tad ih spojite i glazirate. .. - Ili ih možete odmah nafilovati i spremiti u kutije te zamrznuti.
Sirovo tijesto možete čuvati cca 3 dana u hladnjaku.
P.S. Kreme će biti malo i viška- višku slobodno dodajte 1 dcl tučenog slatkog vrhnja i poslužite kao desert u čaši! :)))
samo korica a dobijes takvu boju u kremi? ne mislim....
OdgovoriIzbrišiA slobodno ti misliti sto god :))) imam i radim iskljucivo sa domacim jajima- od tud boja kreme- ne od korice :)))
Izbrišiaaa, zato! onda moguce. Zutu boju mozemo imati i kad koristimo mleko iz konzerve.
OdgovoriIzbrišiHehe :))) nisam znala to- za mlijeko iz konzerve- mislis na kondenzirano mlijeko?
Izbrišida. :) jednom sam pravila kremu koristeci takvo i ispala je puno zuta, dok sa obicnom mlekom ispadne bela ili blaze zute boje..
Izbrišito je dobro znati! Hvala!!
IzbrišiKraljice! Pretukla si joj vrhnje, a da nije ni skužila sa ovim "mlijekom iz konzerve" !
IzbrišiKeksići se cine savrseni, jedva cekam da ih isprobam. Svaka cast i hvala za recept. Recite samo koliko prije preporucate napraviti keksice da odstoje do Bozica i spajanja njih s kremom? Pozz, Em.
OdgovoriIzbrišiKekse mozete vec sad ispeci i cuvati ih bez glaziranja i filovanja- u limenkama na suhom. Onda ih pred Bozic (dan dva prije Bozica) nafilujete i glaziraze :)
IzbrišiOvo radim ovaj Bozic!!!
IzbrišiOvo radim ovaj Bozic!!!
Izbrišimožete li reći koliko keksića bude od jedne doze? hvala
OdgovoriIzbrišiMogu :))) bude cca 150 polovica tj oko 75 komada filovanih keksica promjera 3,5 cm (pise pored sastojaka ) no broj komada vam ovisi o velicini kruga kojim rezete i debljini valjanja tijesta- ja ih volim kad su tanji :)))
IzbrišiHvala vam na javljanju!
tek sad vidim da piše pored sastojaka i količina keksića :) oprostite i hvala još jednom. kad napravim keksiće, javim se! :)
IzbrišiHehe ma nista:)) nema veze! Meni je drago kad se javite ovako konentarom na blog! Lijep vam pozdrav i ugodno poslijepodne!!
IzbrišiDa li je orahe moguće zamijeniti rogačem ili bademom?
OdgovoriIzbrišiBademom da sigurno a i rogacem- ne vidim zasto ne bi moglo (dobra ideja- bas cu isprobati i sa rogacem! Hvala!) :)))
IzbrišiNema na čemu:) Samo s njim treba pažljivo jer kolače čini suhim, pa razmišljam dodati ili kap ruma ili par kapi soka od naranđe. Javim se povratno kako je uspjelo.
OdgovoriIzbrišiHvala!! :))
IzbrišiRadila upravo. Ispali savršeno kao i svi vaši recepti. Kapa dolje..������.
OdgovoriIzbrišiPuno vam hvala!! Bas mi je drago da ste zadovoljni!! :))) sve najbolje zelim!!
IzbrišiSuper su i pravila opet i oopet i opet����
OdgovoriIzbriši