Želja mi je bila napraviti male "pitice" koje- takoreći -stanu u džep- ili "pite za vani"- kako bi neki drugi rekli.
U pretraživanju interneta- naišla sam na recept za baš takve - mini pite. Tijesto nisam ništa mijenjala- uistinu je savršeno takvo kakvo je- no nadjev sam malo promijenila - da bude više po mom.
U svakom slučaju- tu su jabuke, cimet, klinčići, možda i malo aronije...a mogu biti i kruške,,, mogu i šljive..mogu biti i dunje- ako ih imate i volite... ma svakako su dobre i svakako su zgodne za na izlet, u školu ili na posao- ili tek onako- u tišini kasnog poslijepodneva- uz šalicu čaja i dobru knjigu.
325 g mekog brašna
50 g šećera
230 g maslaca
prstohvat soli
120 ml hladne vode
Prosijte brašno, dodajte mu sol i šećer. Hladni maslac narežite na listiće i utrljajte ga u brašno da dobijete mrvičastu smjesu. Ukoliko želite prhko tijesto- ovaj postupak treba trajati što kraće- maslac se ne smije rastopiti.
U smjesu grudica- dodajte hladnu vodu i brzo sve povežite u tijesto. Razdijelite ga na dva dijela- svaki spljoštite u disk; zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak da odmori.
Nadjev:
150 g šećera
3 jušne žlice vode
300 g jabuka (naribanih )
30 g maslaca
1 jaje za premazivanje
kristal šećer za posipanje
Zakuhajte šećer i vodu i pustite da se šećer karamelizira (do divne jantarne boje). Na karamel stavite naribane jabuke i sve promješajte te pustite da kuha i da iz jabuka ispari tekućina. Trebate zapravo napraviti mermeladu od jabuka. Kad voda ispari- dodajte maslac i sklonite s vatre. Neka se ohladi.
Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi debljinu cca 3 mm. Izrezujte kalupom krugove - a svaki drugi izrežite i na sredini- ti će biti "poklpoci" od pitica.
Svaki puni krug premažite lagano razmućenim jajem; stavite žličicu nadjeva i poklopite "poklopcem". Lagano pritisnite krajeve dna i "poklopca" pitice- da se sljube. Stavite pitice na lim obložen pek papirom. Svaku pitu premažite jajem i pospite kristal šećerom.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C nekih 20ak min - odnosno dok ne porumene.
Ostavite da se ohlade.
Guštajte!
Autor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišijel moze umesto maslaca upotrebiti maragarin
OdgovoriIzbrišiMoze naravno- ja ga osobno ne volim i nikad ne koristim- no vi slobodno zamjenite maslac margarinom - u jednakoj kolicini. :)
Izbrišine mogu videti novi recept polumjeseci od oraha pise mi Nažalost, stranica koju ste tražili u blogu ne postoji.
OdgovoriIzbrišiGreskom sam ga objavila veceras pa sam ga makla odnah- sutra ce biti na bligu :)
IzbrišiAutor je uklonio komentar.
IzbrišiPrekrasne i preeeedobre :-)
OdgovoriIzbrišiPuno hvala!!!!
Izbriši