petak, 20. studenoga 2015.

Viennese whirls



Već dugo se mi tako gledamo- ja njih, a oni mene i nikako da dođu na red. A recept se već pohabao od premetanja po rukama- jer svaki put kad bi mi došao u ruke- ja bih ga pogledala - i preskočila- opet!
Zapravo- bila sam sumnjičava prema njima- nisam im vjerovala da su dobri (a izgledali su tako dobro!!).

Viennese whirls ili - pod drugim nazivom koji ih jako dobro opisuje: Melting moments - su jako fini, izuzetno prhki, elegantni, mogla bih reći: damski keksi. Asociraju me na engleski "Five o`clock tea", raskošne salone, porculanski pribor za čaj, korzete, čipkaste rukavice i velike  šešire... nekako ih baš vidim u tom okruženju :)

Definitivno- ovo nisu keksi za ponijeti na izlet- ali jesu za one mirne trenutke kad se u tišini opustite u udobnoj fotelji uz dobru knjigu ... ili možda za poslijepodnevnu kavu sa dragom osobom...

Sastojci :
(na žalost nisam brojala koliko je komada keksića - jer ih je dosta odmah pojedeno :)))
- ali popunila sam 2 lima od pećnice)

160 g omekšalog maslaca
70 g šećera u prahu
30 ml mlijeka sobne temperature
150 g mekog brašna
20 g škrobnog brašna
12 g kakaa

Prosijte skupa brašno, kakao i škrobno brašno (gustin). Mikserom tucite maslac i šećer dok ne postanu pjenasti; dodajte im mlijeko. Na kraju dodajte brašnastu smjesu i tucite dalje mikserom dok ne dobijete mekano, kremasto, glatko tijesto. 

Pripremite dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom. (ja sam ovdje koristila nastavak sa preuskom zvjezdicom- keksi su lijepo izgledali nepečeni- ali su se pečenjem izgubili ti rubovi- zato preporučam nastavak sa širim otvorom u obliku zvijezde- onaj manji :) ).
Stavite tijesto u vrećicu. Na limove od pećnice stavite pek papir. Vrećicom istiskujte "ružice"  od tijesta (promjera cca 3,5 cm ) - malo ih razmaknite jer će se prilikom pečenja raširiti možda milimetar ili dva.

Limove sa ružicama stavite u hladnjak na pola sata.

Pećnicu zagrijte na 160°C opcija ventilator. Stavite oba lima da se peku cca 12 - 15 min
Napomena: 
Ukoliko pečete na klasičnoj opciji pečenja- pecite na 175°C
Moje ružice su bile prilično tanke- ukoliko su vaše deblje- možda će im trebati i koja minuta duže pečenja.

Pečene keksiće ostavite na limu da se potpuno ohlade.

Krema:
100 g bijele čokolade
50 ml slatkog vrhnja
2-3 žlice (domaće) mermelade od kupina (malina, jagoda i sl)

Napomena: Pod pojmom "domaće mermelade" mislim na mermeladu ukuhanu od voća bez želina- znači samo voće i šećer. Ukoliko takve nemate- prokuhajte sami šaku smrznutih kupina (ili borovnica, jagoda i sl) sa žlicom šećera- dok se ne pretvore u gustu mermeladu.

Zagrijte slatko vrhnje do vrenja. Kad uzavrije sklonite s vatre i dodajte mu nasjeckanu bijelu čokoladu. Promiješajte dok se ne otopi i ostavite da se ohladi. Kad bude sobne temperature- dodajte joj mermeladu i dobro promiješajte da se krema ujednači. 

Kremom spajajte po dva približno jednaka keksića.

Mogu se jesti odmah.

P.S. Držite se mjera da se ne bi dogodilo da budu bez šara! :)

- Uskoro recept i za svijetlu varijantu! :)))

Broj komentara: 9 :

  1. ovo divno izgleda. Prebacujem ga u recepte koji su u planu,... nadam se da neće čekati dugo...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne mogu izreći koliko mi je drago što je netko pokrao tvoje slike i recepte. Jedino mi je iskreno žao što se ja toga nisam sjetila, stvarno radi toga žalim, mogla sam ja izvući neku korist, al dobro, barem se netko drugi okoristio.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vjerujem da će biti još prilika pa nemoj propustiti :)

      Izbriši
  3. Divni divni! Moram zahvaliti za fantastičan recept! Upravo sam ih polijepila i već je pola nestalo! Kažu doma da su im to novi najdraži keksi, čini se da će biti i blagdanski ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Nažalost moram priznati da ne dijelim oduševljenje receptom kao ostali. Možda zato što sam ga i napravila. Po mom ukusu previše maslaca u tijestu, dok oblikujte ružice tijesto se i zagrije, vrlo krhki komadi kod slaganja kreme koja dok se dobro ne stisne curi okolo. Na kraju dok sve prođe okus ništa posebno, ali mora se priznati da su na izgled lijepi (i moji kao i ovi na slici). Pokusala sam jos jednu turu (da napunim zdjelu, slucajno imam identičnu kao na slici), opet se drzala štreberski recepta u gram (jedino pokušala dodati umjesto džema marascino), ali isti dojam. Sve kad se uzme u obzir, ima puno boljih kolačića.

    OdgovoriIzbriši