nedjelja, 11. listopada 2015.

PecIvo



"Poznaje li netko od vas nekog starijeg pekara i upita li ga za čovječuljka od tijesta sigurno će vam reći da jedanput u sto godina jedan od njih oživi, krene u svijet i tajnom moći usreći nekoga. Tada opet nestaje."
Nada Iveljić - Pec Ivo
Jeste li gledali lutkarsku predstavu Pec Ivo? - ako niste- obavezno je pogledati!

Kruh kao kruh se u mojoj obitelji ne troši baš previše. Nekako imamo naviku sve jesti bez kruha. No kako od ove godine imam tri školarca- dobro dođe imati doma kruh u nekom obliku. 

Za namaze je možda najzgodniji onaj kruh iz kalupa- kad ga narežete- imate najveću krišku za mazanje. No- sjećam se i kao dijete- uvijek mi je bio zanimljiviji kruh u obliku "bublica" - tj okruglih peciva. Zato vam danas donosim moj recept za krušna peciva.
Ima dana kad ih radim od najobičnijeg mekog, bijelog, pšeničnog brašna- no ima i dana- kao danas - kada volim iskombinirati više vrsta brašna i napraviti peciva. 

Nedavno sam nabavila kukuruzno, pšenično i ječmeno brašno iz mlinice na rijeci Grab u okolici Splita- i naravno- današnja peciva su kombinacija i tog brašna.

Sastojci za cca 16 kom peciva:

200 g ječmenog brašna
200 g pšeničnog brašna (integralnog)
280 g pirovog brašna
105 g kukuruznog brašna
8 g soli
15 g suhog kvasca
25 g sjemenki lana
30 g sjemenki suncokreta
25 g sjemenki sezama

dodatnih cca 100 g bijelog pšeničnog brašna 

200 g kefira
25 g maslinovog ulja
35 g meda
1 jaje
350 g vode

Pomiješajte sve suhe sastojke. U sredini brašna napravite udubljenje.
Lagano zagrijte skupa kefir, razmućeno jaje, maslinovo ulje, med i vodu. Izlijte sve u udubljenje u brašnu i zamijesite tijesto. S obzirom da ja imam pomagača u vidu samostojećeg miksera- da bi mu olakšala posao- tijesto ostavim malo mekše. Vi možete ili mijesiti spiralnim nastavcima ručnog miksera ili ručno. 
E sad nastupa onih preostalih 100 g brašna. 
Nakon što je moj pomoćnik vrijedno mijesio nekih 10ak minuta-  nadosipam mu po malo brašna- i obično to bude cca 50-60 g- da dobijem tijesto koje se ne lijepi. Ukoliko vi ručno mijesite- brašno ćete dodati u početku mijesenja.

Ostatak brašna služi za posipanje kad budete premijesili tijesto.
Znači- umijesite tijesto i ostavite ga zamotanog i ušuškanog da se diže. Nekih 45 min do sat vremena. Neka udupla volumen. Kad naraste- tijesto premijesite na pobrašnjenoj podlozi i opet ga ostavite da se diže. Ovaj put neka naraste još veće- neka se utrostruči.

Nadošlo tijesto- opet kratko premijesite i otkidajte od njega kuglice od cca 100 g tijesta. Svaku posebno malo umijesite- po želji premažite jajem i uvaljajte u sjemenke (ja sam radila bez jaja-pa mi sjemenke otpadaju!) - ili ih samo uvaljajte u kukuruzno brašno- poslažite na pek papirom obloženu tepsiju- ostavite razmak između njih i ostavite da rastu. 

Ovaj put sam prvi put pekla dizano tijesto na dvije razine u pećnici i moram priznati da sam baš zadovoljna. Znači- pekla sam ih na 175°C ventilacija- nekih 25 min.

Ukoliko nemate ventilaciju- preporučam pečenje na 185°C - 25 do 30 minuta. 
Vruća peciva će imati tvrđu koricu- no složite ih na kakvu kosinu (podmotajte drugu kuhinjsku krpu pod jedan kraj peciva) na kuhinjsku krpu i pokrijte ih- korica će omekšati, a vi ćete dobiti fina, rahla i mekana peciva.

Odvojite koliko vam je potrebno za dan- dva- a ostatak zamrznite i odmrzavajte po potrebi. 

Broj komentara: 14 :

  1. Odgovori
    1. Pir je vrsta pra-psenice - ajmo reci kao oblik psenice iz koje su se razvile danasnje vrste psenice :)

      Izbriši
    2. Zanimljivo, nisam znala. Ali sigurno je tesko naci takvo brasno. Jel ok da prafimo miks integralnog i kukuruznog ili sta mozemo raditi ako nemamo ovo pirovo brasno??

      Izbriši
    3. Pirovog brasna u Hrv ima u trgovinama zdrave hrane a u zadnje vrijeme i u vecim trg centrina na odjelu zdrave hrane :) u slucaju da ne mozete do njega- moze se slobodno kombinirati psenicno integralno :)

      Izbriši
  2. Sta to znaci pinjur?:-) a sta to znaci pjat?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe pinjur je vilica tj viljuska a pjat je tanjur- u Dalmaciji :) - tako da bi se po propisu moj blog trebao tvati Torta, viljuska, tanjur :) :) :)

      Izbriši
  3. 150 g suhog kvasca? Nije li to previse?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je! - ispricavam se- ide 15 g- sad cu ispraviti! Hvala!!

      Izbriši
  4. Da li pirovo brasno se prodaje u samoposluzi u Hrvatskoj? Sta ako nemamo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moze i npr psenicno integralno umjesto pirovog :)

      Izbriši