četvrtak, 18. lipnja 2015.

Košarice sa čokoladom i trešnjama



Košarice ... - mogućnosti deserta u košaricama su velike- bilo da ih punite karamelom i čokoladom ili nekom drugom kremom (i u malo većem obliku!) ; možete i cheesecake u njima napraviti- npr ovaj ili možete- jednostavno- što god poželite!


Danas vam donosim košarice sa čokoladom i trešnjama- jednostavno i efektno i jako brzo gotovo!

Sastojci za 20ak košarica:

200 g brašna
3 gr praška za pecivo
30 g šećera u prahu
2 žumanjka
125 g hladnog maslaca
po potrebi žlica hladne vode

za premaz
1 žumanjak
1 jušna žlica slatkog vrhnja

Krema:
200 g sirnog namaza
150 g tamne čokolade
200 g bijele čokolade
250 g slatkog vrhnja

čokolada za dekoraciju trešanja
trešnje
listići metvice

Prosijte brašno sa praškom za pecivo i šećerom u prahu. Napravite jamicu u sredini te dodajte na listiće narezani maslac te žumanjak. Bez da puno rukama zagrijavate smjesu (znači- mijesite vrhovima prstiju)- spojite sve sastojke. Ovisno o veličini žumanjaka- možda će vam biti potrebna i žlica hladne vode.
Tijesto spljoštite u disk; zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak barem pola sata.

Od tijesta odvajajte kuglice, svaku stavite u silikonski kalup za muffine i vrhovima prstiju izvucite tijesto do vrha kalupa.
Možete pogledati ovdje kako ja to radim - i - da ove sam kuglice radila manje pa su i košarice tanje i više ih ima  :)

Košarice pecite u prethodno zagrijanoj peći na 180°C nekih 12 min a onda ih izvadite i vruće premažite (iznutra i bez vađenja iz kalupa!) razmućenim žumanjkom i slatkim vrhnjem- te sve vratite u peć još 3-5 min - tj dok malo ne porumene.

Razlog zašto ih premazujem je što ovako košarice ostaju duže prhke- tj ne povuku odmah vlagu iz kreme.
Ukoliko ih ne želite premazivati žumanjkom i vrhnjem- možete ih prije nadjevanja kremom iznutra premazati rastopljenom čokoladom.


Pečene košarice ostavite u kalupima da se dobro ohlade i tek ih tada izvadite iz kalupa.

Ukoliko želite- košarice možete i danima ranije ispeći- samo ih do upotrebe čuvajte na suhom u limenoj kutiji.

Za kremu- napravite crni i bijeli ganache. Crni- od 150 g tamne čokolade i 150 g slatkog  vrhnja
 te bijeli od 200 g bijele čokolade i 100 g slatkog vrhnja. (zagrijete slatko vrhnje i prelijete ga preko nasjeckane čokolade te miješate dok se sva čokolada ne rastopi.

Ostavite da se kreme ohlade na sobnu temperaturu.
Raspodijelite sirni namaz (Philadelphia, Vivis, Abc i sl) na način da 130 g stavite u crnu kremu i sve kratko smiksate- a 70 g stavite u bijelu kremu i također smiksate.
I to je to!

Ostaje vam samo nafilovati košarice.
Možete ih filovati ovako kao ja špricanjem jedene i druge kreme zvjezdastim nastavkom ili možete na slojeve ili kako god hoćete! :)



Za dekoraciju- trešnjama (ili višnjama) odstranite špicu- onom spravicom za čišćenje trešanja/višanja- ali pazite da im peteljka ostane.

Umačite ih u rastopljenu čokoladu i objesite ih da se čokolada stegne. (meni su u svrhu vješanja poslužile štipaljke i rešetka na koju inače stavljam biskvite da se hlade- a sad sam je podigla na dvije tegle i objesila trešnje :) )

1 komentar :