nedjelja, 21. lipnja 2015.

Summer cake

"Summertime and the livin' is easy..." - kaže Ela Fitzgerald još u doba kad je tisućljeće za prvi broj imalo 1; kad su pjevači znali pjevati, a glazba je bila živa; kad je ljeto bilo vruće...



No- dobro- ovo zadnje ću vjerojatno poreći možda već u idućem postu kojeg vam budem pisala- no nek se zna- prvi dan ljeta odavno nije bio ovako ugodno hladnjikave temperature (osim ako se ne "cvrljite" u nekoj zavjetrini na suncu- onda vam je vjerojatno bilo i prevruće danas).

Bez obzira- bilo danas vruće ili malo manje vruće- činjenica je -da danas kalendarski počinje ljeto; - da je danas - barem na ovoj našoj zemljinoj polutki- dan najduži, a noć najkraća;  - da je gotova nastava, ispiti i većina dječijih treninga; - da je danas nedjelja ( a sutra praznik- mada to onima koji su kao ja samo broj na birou - ništa ni ne znači..).

Sasvim razuman broj razloga za- tortu!

Sastojci za kalup promjera 20-22 cm:

Biskvit:
1 manja jabuka (75 g naribane jabuke)
1 manja breskva (75 g naribane breskve)
1 jaje (60 g)
110 g šećera
1 vanilin šećer
65 g maslaca
70 g kiselog vrhnja
korica limuna
165 g mekog brašna
1 prašak za pecivo

Jaje, šećer i vanilin šećer tucite dok se smjesa ne zapjeni i posvijetli. Sav šećer vam se neće otopiti- ali nemajte brige zbog toga. Jabuku i breskvu ogulite i naribajte na krupniji ribež. Pomiješajte ih sa kiselim vrhnjem i koricom limuna. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo. Otopite maslac.

Dalje u smjesu jaja i šećera- dodavajte sve ručno miješajući- najprije voće sa kiselim vrhnjem, pa maslac i na kraju umiješajte brašno. Izlijte sve u kalup za tortu kojem ste dno prekrili papirom za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C - 30-35 min- provjerite drvenim štapićem.

Pečeni biskvit ostavite da se prohladi u kalupu a potom ga izvadite na rešetku da se do kraja ohladi.
(Inače- ovo vam je Tinin voćni biskvit- znate Tinu? ;) )


Nadjev od višanja:

250 g višanja (očišćenih od koštica)
25 g škrobnog brašna
45 g šećera
130 ml vode

Višnje, šećer i 100 ml vode stavite kuhati. Neka kratko prokuhaju. (Ako volite slađe- dodajte još šećera ;) )
Pomiješajte 30 ml vode sa škrobnim brašnom i to izlijte u višnje koje vriju te kuhajte sve 2-3 minute dok se ne zgusne.

Ohlađeni biskvit prerežite na pola i jednu polovicu stavite na tanjur za posluživanje a oko njega obruč za tortu obložen pek papirom ili prozirnom folijom.

Preko biskvita izlijte nadjev od višanja i prekrijte ga prozirnom folijom tik uz njegovu površinu- da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi.

Na isti princip možete napraviti i nadjev od nekog drugog voća- kao npr jabuka- koje sam kuhala umjesto u vodi- u soku od naranči! 



Krema od sira:
(Napominjem da ove kreme bude i više nego je treba za tortu- nama je fina pa višak složim u čaše sa ostatcima nekog biskvita i voćem- ali ako vam to neće trebati predlažem da 
radite 2/3 ove smjese za tortu ovog promjera)

375 g sirnog namaza (Vivis, Philadelphia i sl)
90 g šećera u prahu
145 g milerama
sok 1 manjeg limuna

230 g slatkog vrhnja 

5 g želatine u prahu (3 listića)
2 jušne žlice hladne vode
70 g slatkog vrhnja

svježe maline- po želji

Stavite želatinu u hladnu vodu da nabubri. Zagrijte 70 g slatkog vrhnja do vrenja. Sklonite ga sa vatre i dodajte mu nabubrenu želatinu da se skroz otopi. Ostavite sa strane.

Pomješajte sirni namaz, mileram, šećer u prahu i sok limuna da dobijete finu glatku kremu.

Stucite 230 g slatkog vrhnja u šlag.

Želatinu otopljenu u slatkom vrhnju umiksajte u smjesu sira i milerama.
Odložite mikser- te špatulom dodajte tučeno slatko vrhnje. Pažljivo ga umiješajte u kremu.

Vraćamo se na tortu- skinite prozirnu foliju sa voćnog nadjeva i preko njega stavite par žlica sirne kreme. Poravnajte i po njoj poslažite svježe maline. Žlicom - preko malina- rasporedite ostatak kreme. Poklopite drugom polovicom biskvita i sve stavite u hladnjak 4-5 sati (najbolje preko noći) da se stegne.
Maline (ili neko drugo voće) su samo opcija- torta je savršena i bez njih! ;)

Preljev:

140 g milerama
50 g šećera u prahu
voće po želji

Pomiješajte - žlicom-  mileram sa šećerom u prahu i prelijte tortu. Slobodno izvucite malo po rubovima- neka ide preko njih- da se cijedi- krema je gusta- neće kliznuti ;)

Po želji- dekorirajte narezanim voćem, bobicama, grozdovima..čim god hoćete- sve paše!

Guštajte!



Broj komentara: 5 :