Možda je razlog omiljenosti kombinacija Orea sa kiselkasto -slatkom kremom?...
...i još sa jagodama?...
....no, kako god!...
Kad vam dođe 10ak teenagera i kad torta nestane u trenu i kad ih čujete kako međusobno šapuću kako je ovo najbolja torta - onda vam nije potrebna analiza zašto je torta dobra i omiljena - onda je to-TO! :)
Sastojci za kalup promjera 26 cm:
- podloga
420 g Oreo keksa
130 g maslaca
90 g sirnog namaza
- krema
150 g bijele čokolade
140 g slatkog vrhnja
250 g mascarponea
400 g sirnog namaza
150 g kiselog vrhnja
50 g soka od limuna
100 g šećera u prahu
10 g želatine u prahu
1 dcl hladne vode
260 g slatkog vrhnja
jagode za dekoraciju
preljev za torte
Oreo kekse sameljite na mašini za mljevenje oraha. Maslac otopite i pomiješajte sa keksima te im primješajte i sirni namaz (ja koristim Vivis sirni namaz, a može i Abc ili Philadelphia ili sl). Stavite obruč torte (ili rastezljivi obruč - bez dna) obložen prozirnom folijom na tanjur za tortu (obruč obložite prozirnom folijom da bi ga poslije lakše makli sa torte) i utisnite smjesu keksa na dno tanjura te ju poravnajte da svugdje bude jednake debljine. Stavite ju u hladnjak da se malo stisne dok vi radite kremu.
Za kremu - zagrijte slatko vrhnje do vrenja i otopite bijelu čokoladu u njemu. Želatinu stavite u hladnu vodu da nabubri. Nabubrenu umiješajte u slatko vrhnje i čokoladu da se skroz otopi.
Posebno stucite slatko vrhnje u šlag te ga pažljivo špatulom primješajte gornjoj smjesi.
Dobivenu kremu izlijte preko pripremljene podloge i stavite u hladnjak na par sati- najbolje preko noći- da se krema stegne. Prije skidanja obruča torte na vrh poslažite jagode i svaku prijeđite kistom umočenim u preljev za torte kojeg ste prethodno pripremili prema uputstvu na vrećici.
Guštajte!
P.S. Presjeka baš i nemam u nekim turbo slikama jer je nestala prije nego je išta ostalo za slikavanje!
...morat ćete mi vjerovati na riječ! ;)
nije jasno ovo sa prozirnom folijom?
OdgovoriIzbrišiprozirnom folijom omotam kalup tj obruč koji stisnem oko podloge za tortu zato da mi poslije bude lakše skinuti taj kalup- samo razmotam (razrežem) foliju - odignem kalup i onda odmotam foliju sa torte :)
IzbrišiNe znam jesam dobro shvatila, ali misli se na one Oreo kekse koji imaju kremu između dva keksa? To se sve skupa samelje?
OdgovoriIzbrišiJe, o tim Oreo keksima je riječ ;) dobro ste shvatili :) i da sve se skupa melje- skupa sa tom kremom između :)
IzbrišiHvala puno na brzom odgovoru. Jučer sam kupila hrpu tih keksa i tek onda sam se prepala da to možda nije ono što treba :) Javim rezultate, čini mi se super recept!
Izbrišihehe niste jedini sa takvim prepadom ;) hvala vam na javljanju i svakako bih voljela čuti dojmove! :)
Izbrišijavljam s malim zakašnjenjem, ali s odličnim dojmovima! :)) torta vrlo lijepo izgleda i odličnog je okusa. svi su bili oduševljeni. hvala puno na receptu :)
IzbrišiAjme!! Ma baš mi je jako drago da ste se javili!! <3 Super!! Hvala vama na povjerenju i isprobavanju recepta!! <3 <3 <3
IzbrišiCizić bas lijepo izgleda. E, sad, mala pomoć. Naime, htjela bih da pravim i u ukus ne sumnjam, ali me samo interesuje da li je postojan i cvrst da moze da stoji par sati van frizidera? Trebalo bi da bude ukljuceno u "slatki sto".
OdgovoriIzbrišiMilica
Hvala Milice!! Za stajanje par sati van frizidera bih povecala zelatinu za dodatnih 5 gr i trebao bi stajati bez problema...no...čiz- po meni- nije čiz ako nije hladan..no vama na odluku i na volju :)
IzbrišiHvala na javljanju!!
Ovo je najbolji cheese ikad! Radila ga za vikend i ispao je bozanstveno :). Sve pohvale za recept!!!
OdgovoriIzbrišiTako mi je drago!!! Puno puno hvala!!!! :) :) :)
IzbrišiHvala na javljanju!!
Možda koja ideja za inačicu ove torte s prefiksom "bez"?
OdgovoriIzbrišiKrema bi uz zamjenu šećera stevijom ili eritritolom i prošla nekako, ali kako dobiti podlogu da bar malo podsjeća na oreo okus? :(