Još jedan od recepata koji u mojoj teci stoje zapisani još iz srednjoškolskih dana.
Dobre, stare, klasične medene kocke godinama dorađivane sitnim izmjenama, no uvijek prepoznatljive forme i izgleda i uvijek jednako dobrog okusa - okusa maminih kolača, okusa topline, obitelji, bezbrižnosti...
I još jedan iz linije recepata zgodnih kad vam treba veća količina kolača- a nije prekompliciran za napraviti. :)
Sastojci (veličina za lim od pećnice 33x38 cm):
- medene kore -dvije
300 g mekog brašna
45 g šećera
130 g meda
1 čajna žličica začina za medenjake
112 g svinjske masti
1 jaje (60 g)
žlica kakaa
180 g mlijeka
7 g praška za pecivo
- biskvit
5 jaja
130 g mekog brašna
1 prašak za pecivo
70 g oraha
110 g šećera
korica naranče
100 g grožđica
rum za namakanje grožđica
2 jušne žlice ulja
2 južne žlice vode
- krema
8,5 dcl mlijeka
55 g gustina
55 g oštrog brašna
150 g šećera
130 g maslaca
korica limuna
- preljev
150 g čokolade 52% kakaa
150 g slatkog vrhnja
Najprije skuhajte kremu - zakuhajte cca 7 dcl mlijeka sa šećerom do vrenja. Ostatak mlijeka pomiješajte sa brašnom i gustinom u smjesu bez grudica te sve polako nalijevajte u vrelo mlijeko neprestano miješajući. Kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Ja ju za vrijeme kuhanja miješam pjenjačom, a kad se prilično zgusne onda drvenom kuhačom. Kad se krema zgusne- skinite je sa vatre i prekrijte prozirnom folijom- tik uz kremu- da vam se ne stvori korica na kremi.
Ostavite da se ohladi.
U ohlađenu dodajte maslac sobne temperature i koricu limuna (po želji može ići i žlica-dvije soka limuna).
Dok se krema hladi- pripremamo kore.
Miksajte mast, šećer, med i jaje u kremastu pufnastu smjesu. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo i začinom za medenjake te kakaom. U smjesu masti dodajte pola smjese brašna, cijelu količinu mlijeka te preostalo brašno.
Dva lima od pećnice prekrijte pek papirom te izlijte na njoh smjesu za kore. Poravnajte je špatulom da bude svugdje jednake debljine.
Ukoliko imate pećnicu sa ventilatorom - stavite obje kore od jednom u prethodno zagrijanu peć na 160°C - 10 minuta. Ukoliko nemate ventilacijsku pećnicu- pecite svaku koru zasebno na 180°C također 10 min.
Pečene kore izvadite iz peći, kratko ostavite na limu da se malo prohlade pa ih stavite na ravno na radnu površinu.
Ispecite biskvit.
Grožđice namočite u zagrijanom rumu. Ostavite ih sa strane.
Jaja tući sa šećerom dok ne zapjene i pobijele. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo te ga naizmjenice sa uljem i vodom pažljivo špatulom umiješajte u jaja. Na kraju dodajte ocijeđene grožđice i koricu naranče.
Izlijte smjesu u lim za pečenje obložen pek papirom, poravnajte površinu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C cca 20ak min odn - bocnite tijesto čačkalicom- ako ništa ne ostaje na njoj- gotovo je :)
I sad vam slijedi samo filovanje... Na tepsiju stavite jednu medenu koru, na nju rasporedite pola kreme; poravnajte ju. Na kremu stavite biskvit, pa drugu polovicu kreme i na vrh preostalu koru.
Najzgodnije je ako preko gornje kore stavite pek papir i preko njega nešto ravno da malo opteretite kolač. Ja za ovakve kolače imam dasku koju stavim na kolač pa sve na hlađenje u hladnjak i još je znam opteretiti sa 1 ili 2 tetrapaka mlijeka ;) .
Ohlađeni kolač prelijte ganacheom (zagrijte slatko vrhnje i prelijte ga preko nasjeckane čokolade te miješajte dok se čokolada ne otopi). Ostavite da se ganache stegne i režite kocke oštrim nožem.
divne su... isječene kao laserom :-)))
OdgovoriIzbrišiHvala Danka!!
Izbrišipredivne su..
OdgovoriIzbrišiPuno hvala!!
Izbrišiu kore ide 180g mlijeka - to je mlijeko u prahu?
OdgovoriIzbrišiNe- obicno mlijeko- ja stavim posudu na vagu i sve vazem pa tako i (tekuce) mlijeko ☺
Izbrišimolim dimenzije pleha u kojem pecete kore
OdgovoriIzbriši33x38 cm - pise kod sastojaka ;)
IzbrišiHvala na javljanju!
Kada idu orasi? Umiješam ih zajedno s brašnom u biskvitu???
OdgovoriIzbrišiDa!! Moram nadopuniti recept! Hvala!!
IzbrišiHvala na brzom odgovoru!!!
IzbrišiBaš se spremam peći biskvit.