utorak, 28. travnja 2015.

Oreo cheesecake

"Oreo čiz"..zašto je on toliko poseban i što je to što ga čini jednom od omiljenih torti onih koji vole osvježavajuće i lagane voćno-sirne torte- iskreno- nemam pojma :)


Jesu li razlog Oreo keksi kojih nema kupiti baš u svakoj trgovini pa su pomalo extra ili je to što nisu klasične smeđe boje već skoro crne ili su uistinu drugačijeg, posebnog okusa?...

Možda je razlog omiljenosti kombinacija Orea sa kiselkasto -slatkom kremom?...
...i još sa jagodama?...

....no, kako god!...

Kad vam dođe 10ak teenagera i kad torta nestane u trenu i kad ih čujete kako međusobno šapuću kako je ovo najbolja torta - onda vam nije potrebna analiza zašto je torta dobra i omiljena - onda je to-TO! :)

Sastojci za kalup promjera 26 cm:

- podloga
420 g Oreo keksa
130 g maslaca
90 g sirnog namaza

- krema
150 g bijele čokolade
140 g slatkog vrhnja
250 g mascarponea
400 g sirnog namaza
150 g kiselog vrhnja
50 g soka od limuna
100 g šećera u prahu
10 g želatine u prahu
1 dcl hladne vode
260 g slatkog vrhnja

jagode za dekoraciju
preljev za torte

Oreo kekse sameljite na mašini za mljevenje oraha. Maslac otopite i pomiješajte sa keksima te im primješajte i sirni namaz (ja koristim Vivis sirni namaz, a može i Abc ili Philadelphia ili sl). Stavite obruč torte (ili rastezljivi obruč - bez dna) obložen prozirnom folijom na tanjur za tortu (obruč obložite prozirnom folijom da bi ga poslije lakše makli sa torte) i utisnite smjesu keksa na dno tanjura te ju poravnajte da svugdje bude jednake debljine. Stavite ju u hladnjak da se malo stisne dok vi radite kremu.

Za kremu - zagrijte slatko vrhnje do vrenja i otopite bijelu čokoladu u njemu. Želatinu stavite u hladnu vodu da nabubri. Nabubrenu umiješajte u slatko vrhnje i čokoladu da se skroz otopi.

U posebnoj zdjeli mikserom pomiješajte sirni namaz, mascarpone, kiselo vrhnje, šećer u prahu i sok limuna. Smjesi dodajte smjesu čokolade, slatkog vrhnja i želatine i sve ujednačite.

Posebno stucite slatko vrhnje u šlag te ga pažljivo špatulom primješajte gornjoj smjesi.

Dobivenu kremu izlijte preko pripremljene podloge i stavite u hladnjak na par sati- najbolje preko noći- da se krema stegne. Prije skidanja obruča torte na vrh poslažite jagode i svaku prijeđite kistom umočenim u preljev za torte kojeg ste prethodno pripremili prema uputstvu na vrećici.

Guštajte!

P.S. Presjeka baš i nemam u nekim turbo slikama jer je nestala prije nego je išta ostalo za slikavanje!
...morat ćete mi vjerovati na riječ! ;)



Broj komentara: 13 :

  1. nije jasno ovo sa prozirnom folijom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. prozirnom folijom omotam kalup tj obruč koji stisnem oko podloge za tortu zato da mi poslije bude lakše skinuti taj kalup- samo razmotam (razrežem) foliju - odignem kalup i onda odmotam foliju sa torte :)

      Izbriši
  2. Ne znam jesam dobro shvatila, ali misli se na one Oreo kekse koji imaju kremu između dva keksa? To se sve skupa samelje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je, o tim Oreo keksima je riječ ;) dobro ste shvatili :) i da sve se skupa melje- skupa sa tom kremom između :)

      Izbriši
    2. Hvala puno na brzom odgovoru. Jučer sam kupila hrpu tih keksa i tek onda sam se prepala da to možda nije ono što treba :) Javim rezultate, čini mi se super recept!

      Izbriši
    3. hehe niste jedini sa takvim prepadom ;) hvala vam na javljanju i svakako bih voljela čuti dojmove! :)

      Izbriši
    4. javljam s malim zakašnjenjem, ali s odličnim dojmovima! :)) torta vrlo lijepo izgleda i odličnog je okusa. svi su bili oduševljeni. hvala puno na receptu :)

      Izbriši
    5. Ajme!! Ma baš mi je jako drago da ste se javili!! <3 Super!! Hvala vama na povjerenju i isprobavanju recepta!! <3 <3 <3

      Izbriši
  3. Cizić bas lijepo izgleda. E, sad, mala pomoć. Naime, htjela bih da pravim i u ukus ne sumnjam, ali me samo interesuje da li je postojan i cvrst da moze da stoji par sati van frizidera? Trebalo bi da bude ukljuceno u "slatki sto".
    Milica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Milice!! Za stajanje par sati van frizidera bih povecala zelatinu za dodatnih 5 gr i trebao bi stajati bez problema...no...čiz- po meni- nije čiz ako nije hladan..no vama na odluku i na volju :)
      Hvala na javljanju!!

      Izbriši
  4. Ovo je najbolji cheese ikad! Radila ga za vikend i ispao je bozanstveno :). Sve pohvale za recept!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako mi je drago!!! Puno puno hvala!!!! :) :) :)
      Hvala na javljanju!!

      Izbriši
  5. Možda koja ideja za inačicu ove torte s prefiksom "bez"?
    Krema bi uz zamjenu šećera stevijom ili eritritolom i prošla nekako, ali kako dobiti podlogu da bar malo podsjeća na oreo okus? :(

    OdgovoriIzbriši