1) kolač koji se radi od prigode do prigode - jer- "oko njih toliko posla ima da se ne isplate raditi"- a pojedu se u trenu!
Ne sjećam se više kad sam samostalno napravila svoje prve Breskvice, ali znam da sam sam na njih potrošila i vremena i živaca...
Za vrijeme sam znala da mi tu nema pomoći- one zahtijevaju svoje vrijeme i točka.
Živci su druga stvar- nisam se mirila s tim da se Breskvice ne mogu napraviti bez da popucaju... i tako je krenula moja potraga..potraga za savršenim receptom.
Isprobala sam više njih- sa masti, maslacem, ovim i onim brašnom; bez i sa mlijeka; sa sodom bikarbonom i sa praškom za pecivo...probala sam i one što se mute dva dana ranije...ali uzalud...
I onda su mi se dogodile dvije stvari...
Prva je Australija... ne, nisam otišla u Australiju (iako bih voljela otići) već sam preko interneta upoznala gđu Mirjanu- divnu ženu, koja živi i radi u dalekoj Australiji; meštricu od kolača i slatkog (i svega ostalog!)- mnogi od vas je znaju sa bloga Cooking with Mirjana i ona mi je proslijedila svoj .
recept za Breskvice
recept za Breskvice
Nekako mi se u isto vrijeme dogodio i razgovor sa gospodinom koji se amaterski bavi izradom kolača, ali koji određene dijelove slastičarstva poznaje bolje od kakvog profesora i on mi je dao par smjernica u izradi Breskvica.
I to je bilo to.
Klik!
I ja sad imam savršen recept.
Točka. :)
- tijesto
3 jaja
250 g šećera u prahu
2 dcl ulja
2 dcl mlijeka
prašak za pecivo
850-900 g mekog brašna
- nadjev
izdubljene mrvice
350 g džema od marelice
200 g mljevenih badema
125 g maslaca
rum ili maraschino
mlijeko i crvena jestiva boja
kristal šećer za valjanje
Jaja, šećer, ulje i mlijeko izmješajte u jednoličnu smjesu. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. Dodajite postepeno brašno u mokru smjesu i umijesite tijesto koje se ne lijepi za ruke. Otkinite par manjih komadića tijesta i oblikujte ih u kuglice- ostavite sa strane da vidite hoće li kuglice zadržati oblik. Ukoliko zadrže- sve ok, no ukoliko se lagano spljošte- to je znak da vam treba još malo (možda žlica) brašna u tijesto.
Ostatak tijesta zamotajte u prozirnu foliju i ostavite na hladnom da odmori barem pola sata.
Od odmorenog tijesta radite kuglice. Meni su Breskvice najljepše kada radim kuglice tijesta težine 7-10 g - tad dobijem ni prevelike niti premale Breskvice. U početku važem svaku kuglicu- poslije "uhvatim ruku" pa mi vaga ni ne treba :)
Kuglice slažite na tepsiju obloženu pek papirom i odmaknite jednu od druge jer će prilikom pečenja malo narasti.
Ja radim tako da najprije napravim sve kuglice i poslažem ih na tepsije i tek onda krenem sa pečenjem; a dok se jedna tura ispeče- ja je dubim dok se peče druga tura.
Važno kod pripreme i pečenja:
- obavezno raditi tijesto sa šećerom u prahu jer se on prilikom pečenja lakše topi nego kristal šećer pa neće izazvati pucanje
- kuglice peći u prethodno zagrijanoj peći i to najprije na temperaturi od 150 °C - 12 minuta i nakon tog vremena pojačati grijanje pećnice na 175°C i peći još 13 minuta odnosno dok lagano ne porumene. Prije stavljanja iduće ture kuglica ostaviti vrata pećnice otvorena da se peć malo ohladi i smanjiti jačinu pečenja na 150°C.
Pečene kuglice ostaviti par minuta da se ohladi i potom ih pažljivo izdubiti. Meni dubljenje najbrže ide nožićem za voće- lagano zakrivljenog oštrog vrha.
Budite pažljivi prilikom dubljenja- važno je Breskvice dobro izdubiti da ostane samo "oklop" a da pri tom ne puknu.
Nakon što su sve kuglice tijesta pečene i izdubljene - dobivene mrvice sameljite na mlincu za orahe. Dodajte im mljevene bademe, rum, rastopljeni maslac i džem i sve dobro izmiješajte.
Dobivenom smjesom punite polovice Breskvica te spajajte dvije po dvije.
Nekad mi se dogodi da imam manjka ili viška fila- no u zadnje vrijeme- to bude kuglica ili dvije - sve ovisi koliko ste dobro izdubili kuglice.
Kad su sve Breskvice napunjene i spojene- pripremite mlijeko i jestivu boju te šećer za valjanje Breskvica.
Ja imam dvije posude sa mlijekom- u jednu umačem dio Breskvica koji želim da ostane neobojan. U drugu posudu dodam crvenu boju i u nju umačem ostatak Breskvice. Namočene Breskvice slažite na papirnati ubrus da se malo ocijede- po nekih 7-8 komada i tek nakon cijeđenja ih valjajte u kristal šećer. Slažite ih u tepsiju jednu do druge i ostavite da se osuše.
Za čuvanje- možete ih ili zamrznuti ili čuvati neko vrijeme na hladnom u dobro zatvorenoj limenoj kutiji.
Haha, :-) lepe slicice! Svidja mi se ona gde se vide kao da idu ka serpici!:-) :-) :-) slatko!
OdgovoriIzbrišiHvala Demi! :) Malo sam se zaigrala dok sam ih fotkala :))))
Izbrišiprefineeeee,,recept odličannnnnn,,Hvalaaaaaaaaaa <3
OdgovoriIzbrišiPuno uvala draga Violeta!!! <3<3<3
IzbrišiToliko ih volim a nikad ih do sada nisam radila, možda da probam ove godine po tvom receptu
OdgovoriIzbrišiDraga Violeta, koju boju koristite? Upravo radimo breskvice i ne ide nam bojanje. Koristimo dr Oetker u tubi.
OdgovoriIzbrišiHvala Alenka
Evo zadnji put sam ih bojala prokuhanim i propasiranim malinama i skroz su se lijepo i mirisno obojale! Od umjetnih boja koristim wiltin boje. Te dr oetker bas i nisu nesto- pokusajte im dodati amarena sirupa za razmucivanje i malo visnjevace- mozda pomogne. Pozz! Julija
Izbriši(Wilton ne wiltin boje)
IzbrišiOdlicne
OdgovoriIzbrišiIzvrsne. Hvala vam puno
OdgovoriIzbrišiPrve breskvice ikada napravljene. Odabrala sam ovaj recept jer s Vašim receptima nikad nema greške. I naravno da su ispale super! Od ove smjese dobila sam oko 75 komada.
OdgovoriIzbriši