srijeda, 25. ožujka 2015.

Maline, panna cotta i šećer na kraju...

Panna cotta - kao kolač i to s malinama..ou jes! :)
Ideju za serviranje sam našla na netu- privukle su me ove šećerne pločice na vrhu- i morala sam pokušati dobiti kolač najsličniji tomu- plus trebao mi je jedan voćni, lagani kolač u slatkom rođendanskom meniju - dileme nije bilo!

I inače volim maline u kolačima- i često od sveg voća biram baš njih- jer su lagano kiselkaste i samim time kontrast i ravnoteža slatkoći kolača ili torte, Uz to su i predivne boje, a kad se domognem onih domaćih- miris je neopisiv!

No ovaj kolač isto tako možete napraviti i sa kupinama, borovnicama ili npr jagodama- mašti na volju! ;)

Sastojci (mjere su za lim od peći):

- biskvitna podloga
75 g mljevenih blanširanih badema
55 g šećera u prahu
20 g škrobnog brašnaa (gustina)
20 g maslaca-otopiti
5 bjelanjaka
prstohvat soli
30 g kristal šećera
2 žumanjka
ekstrakt vanilije
(ili par kapi kruškovca)

Posebno pomješajte bademe, šećer u prahu i škrobno brašno te sve prosijte da nema grumenčića.
Bjelanjke stucite sa malo soli u čvrst snijeg te dodajte kristal šećer i tucite dok se šećer ne otopi a bjelanjci postanu čvrsti.

Špatulom u bjelanjke primješajte lagano i žumanjke i ekstrakt vanilije (ili kruškovac) i brašnaste sastojke - pazite da vam smjesa ostane pjenasta.
Izlijte je u lim za pečenje - na pek papir; poravnajte i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C 10 min.

- maline:
600 g malina
200 g šećera
100 g vode
60 g škrobnog brašna
dodatna voda za maline

Maline skuhajte sa 1 dcl vode, propasirajte i izvažite sve. Pasiranih malina trebate imati opet 600 g- ako imate manje gramaže- nadolijte vode; ako je imate viška- odvadite malo. Pomješajte škrobno brašno s vodom da se otopi. Pasiranim malinama dodajte šećer i stavite da zakuha i kad zakuha dodajte otopljeno škrobno brašno i dalje kuhajte kao puding. Sklonite s vatre i prekrijte prozirnom folijom tik uz kremu da se malo prohladi i da se ne uhvati korica. Nakon što se malo prohladilo- izlijte na biskvit, poravnajte i prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica. Ostavite da se do kraja ohladi i stegne.

- panna cotta:
550 slatkog vrhnja
225 mlijeka
200 g bijele čokolade
90 g šećera
40 g vode
20 g želatine
200 g slatkog vrhnja (dodatnih)

Zagrijte mlijeko sa slatkim vrhnjem do vrenja i otopite u njemu bijelu čokoladu i šećer.Sklonite s vatre. Želatinu stavite sa hladnom vodom u čašu i ostavite da nabubri. Nabubrenu umješajte u vrelo mlijeko i slatko vrhnje i miješajte (špatulom) da se želatina skroz otopi. Ostavite da se ohladi skoro do početka želiranja. Stucite dodatnih 200 g sl vrhnja u šlag i špatulom ga umiješajte u kremu. Izlijte smjesu preko sloja malina (prethodno uklonite prozirnu foliju!). Stavite kolač na hlađenje dok se sloj panna cotte skroz ne stegne.

- dekoracija:

svježe ili smrznute maline
pločice od šećera

Kad se kolač skroz ohladio- režite ga na pravokutnike cca 3x5 cm i na svaki poslažite maline. Ukoliko radite sa svježim malinama- sve ok- ali ukoliko radite sa smrznutim- poslažite ih 15ak min prije posluživanja- jer će topljenjem početi puštati sok po kolaču.

Po želji dodatno dekorirajte listićem metvice ili na vrh poslažite pločice od rastopljenog šećera.

Pločice radite tako da šećer rastopite u široj zdjeli debljeg dna i izlijete ga na pek papir koji je na tepsiji. Držeći tepsiju i pek papir- okrećite tepsiju da se šećer ravnomjerno razlije. 
Oprez- šećer je jako vruć!!
Dok je rastopljeni šećer još prilično topao- oštrim nožem kojem ste zamastili oštricu- označite pločice veličine izrezanih kolača - prođite nožem par puta po oznakama. Ostavite da se skroz ohladi i onda pažljivo odignite pločice i poslažite po malinama.
Ovih pločica napravite nekoliko- ne morate ih imati za baš svaku kocku kolača. :)
Kako do sad nisam baš previše radila ovakve pločice- malo su mi ispale deblje nego što sam htjela..ljepše je kad su pločice skroz tanke. :)
P.S. Ovo "šećer na kraju" iz naslova se odnosi na šećerne pločice ;) - nemam nikakvih ekstra šećernih        tajni za otkriti :)

Broj komentara: 10 :

  1. :) Spremila sam recept u folder Kolači-moda u svijetu...to je to...ultra IN...

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivno izgledaju ove Vaše kocke.Sigurno su i ukusne i slasne!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Ringlica recepti!! Ja sam jako zadovoljna njima- u odnosu na Twix ve su baš lagane, voćne i osvježavajuće! :)

      Izbriši
  3. Ovo bozanstveno izgleda,nisam dugo,dugo videla ovako simpatican slatkis....

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako uusno izgledaju, ja nikad ne uspem i najbolji kolač ovako perektno da isečem

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Dzoli! Za rezanje kolača- treba imati nož tanke oštrice, oštar naravno i važno je da je pri svakom rezu oštrica čista te da se potezi rezanja rade jednom- znači nema pilanja po kolaču ;) i to je to ;)

      Izbriši
  5. Mnogo elegantno izgledaju. Kao iz najbolje poslastičarnice... :)

    OdgovoriIzbriši