nedjelja, 8. ožujka 2015.

Homemade piškote


Homemade piškote- jeste li ih radili? 
Zašto ne? 
Pa uopće nisu komplicirane - svega 3 sastojka- brašno, jaja i šećer- a daleko su ukusnije od onih kupovnih! 
A i ne zahtijevaju puno vremena!
Za uz jutarnju ili popodnevnu kavu; za gricnuti nešto sitno i slatko, za ponijeti na put ili za tiramisu? ;)
Nama je ova tura "otišla" tj "planula" brzinski- uz troje djece- bilo bi čudno da su piškote potrajale! :)
A baš mi se jede tiramisu... :))) - odoh zavrnuti rukave i ispeći novu turu! (i sakriti piškote!)


Sastojci za cca 28-30 piškota (8 cm dužine)
3 jaja
60 g mekog brašna
15 g oštrog brašna
15 g škrobnog brašna (gustina)
prstohvat soli
70 g šećera
vanilija (sjemenke pola mahune)
šećer u prahu za posipanje

Pećnicu zagrijte na 180°C

Prije nego krenete raditi piškote- pripremite papir za pečenje. Ukoliko želite da vam sve piškote budu jednake duljine- sa donje strane papira nacrtajte dvije crte razmaka 8 cm. Pazite da tijesto stavljate na obrnutu stranu od one na kojoj ste crtali.
Meni su bile potrebne 2 tepsije.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sa prstohvatom soli krenite tući dok se ne počnu pjeniti a onda im lagano dodavajte i 2/3 količine šećera. Tucite sve dok ne postane snijeg- no ne pretvrdi već tzv "soft peak" snijeg.

Žumanjca tucite sa preostalom 1/3 šećera i sjemenkama pola mahune vanilije dok ne posvijetle.

Izvažite brašnaste sastojke, pomješajte ih i prosijte u snijeg od bjelanjaka. Lagano, preklapajući- umješajte ih u bjelanjke. Dodajte i žumanjke u smjesu bjelanjaka i brašna i također ih lagano i pažljivo umješajte- najbolje silikonskom špatulom.

Pripremite dresir vrećicu sa okruglim nastavkom širine 1 cm (može i malo širi nastavak). Stavite smjesu u vrećicu i pažljivo istiskujte prutiće od crte do crte. Nemojte ih stavljati preblizu jedan drugome jer će se tijesto prilikom pečenja malo raširiti.

Obilno ih pospite šećerom u prahu i stavite peći.

E sad- vrijeme pečenja- jednu turu sam pekla 12 min - piškote su taman počele poprimati lijepu rumenu boju i dobila sam mekše spužvastije piškote. Drugu turu sam pekla 15 min i te su bile malo rumenije ali i tvrđe tj hrskavije- i mojoj ekipi draže. Vi vrijeme pečenja prilagodite vašoj pećnici- pratite piškote- kad lijepo porumene- gotove su! :)

S obzirom da nema nikakvih masnoća u tijestu- piškotice se malo zalijepe za pek papir pa budite oprezni kad ih odlijepljujete. Ja sam moje podigla zavlačeći oštri tanki nož između njih i pek papira još dok su bile vruće te sam ih premjestila na rešetku da se ohlade.

Po želji- možete i gotove piškote posuti šećerom u prahu.

Broj komentara: 8 :

  1. divne su! nisam ih neki ljubitelj, ali ove tvoje tako dobro izgledaju da cu ih morati isprobati =)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam ih sada bas isla raditi i ispale su vrlo spljosteno. Ne bi li trebalo ipak staviti prasak za pecivo??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema potrebe, mozda ste malo previse mjesali smjesu pa se razrijedila - treba pazljivo umjesati brasno i zumanjke a da bjelanjci ne izgube svoju pjenastost.

      Izbriši
  3. Draga Julija,
    Hvala, pokusat cu ponovno. Bjelanjci i jesu bili malo "cudni", nisu bili pjenasti kako to obicno budu. Ali okus je super!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ds, onda jr definitivno do njih, hvala na javljanju svakako, i drago mi je da ti se okusom sviđaju! <3

      Izbriši
    2. Joj, sorry na slovima, tipkam s mob i sve u brzini! ;/

      Izbriši