ponedjeljak, 9. veljače 2015.

Krafne za 5

Krafne za 5 prstiju jedne ruke- tako smo ih nekad, dok smo još djeca bili, slagali- po jedna krafna na svaki prst. I da, meni su to bile najbolje krafne- krafne koje se pamte. Pamte još i dan danas
- strah me iti reći- već 3 desetljeća- kažem- i ne vjerujem svojim ušima da je toliko vremena prošlo...

Krafne s rupom. Krafne babe Ane.
Mjesila ih je u velikoj plavoj "fangli" - velikoj emajliranoj obloj zdjeli koja se širila u gornjem dijelu. Dizale su se pokrivene dekom kojom se i kruh pokrivao da se digne. Pored peći na drva.

Pržila ih je u velikoj plavoj zdjeli- na toj istoj peći i poslije posipala kristal šećerom.

Nismo ih punili nikakvim pekmezom, nutelom ili čokoladom- nije bilo potrebe- bile su najbolje i bez tih dodataka!

Krafne babe Ane nisu bile "šuplje" krafne, već one pune, "tjestaste" sočne, mirisne, ukusne krafne. Krafne koje bi jedva dočekali da se malo ohlade- da nam vruće ne padnu teško na "štumak".

Voljela bih kad bih imala koju sliku iz tog razdoblja..no tad nikomu nije padalo na pamet slikavati i trošiti film i blic na obične krafne, ili babu kako ih peče, ili nas djecu kako ih slažemo na prste, gurkamo se na banku prekrivenim dekom i smjehuljimo dok nam roditelji međusobno pričaju neke svoje priče...

Nema slike babinih krafni. Nema više ni babe Ane. Samo živo sjećanje.


 Sastojci:
700 g mekog brašna
7 g soli
60 g šećera
3 žumanjka
2 cijela jaja
25 ml rakije
40 g maslaca
225 g mlijeka
korica naranče
vanilin šećer

- za dignuti kvas:
25 g svježeg kvasa
5 g šećera
125 g mlijeka
1 jušna žlica brašna

dodatno 100g+100g brašna

ulje za prženje
šećer za posipanje

Najprije stavite kvas da se diže- ugrijte mlijeko, stavite u njega kvas, šećer i brašno, pomješajte i ostavite da se diže.

U većoj zdijeli pomješajte brašno sa soli. Otopite maslac. Zagrijte mlijeko. Pomiješajte jaja i žumanjke- lagano viljuškom te im dodajte rakiju i koricu naranče. Dodajte im otopljeni maslac i toplo mlijeko. Sve skupa pomiješajte.

Ovu mokru smjesu nalijevajte u brašno i umijesite tijesto. Dobit ćete mekano tijesto koje se lagano lijepi za prste. Tijesto dobro izdarite da nema grudvica u njemu. Ukoliko imate veliki samostojeći mikser, ovaj dio slobodno radite u njemu, miješajući kukom za tijesto.
Nakon što ste umijesili tijesto pospite ga sa prvih 100 g brašna i ostavite da stoji na toplom, pokriveno- cca 1,5 sat odnosno dok ne u trostruči svoj volumen.
Rukom premijesite tijesto u veliku kuglu, stavite na stolnjak koji ste posuli sa trećinom brašna od ovih zadnjih 100 g. Ostavite da se odmori pokriveno nekih 20 min do pola sata pa ga razvaljajte na debljinu od 1 prsta i kalupom režite krugove.  Ostavite krafne pokrivene da malo narastu - cca pola sata.
Ostatke tijesta premijesite i ostavite da se odmori a - potom i njega razvaljajte i izvadite krugove.

Ja ostatke više ne mijesim već ih onako nepravilnog oblika pržim- ti okrajci uvijek budu djeci zanimljivi.

Zagrijte ulje. Pazite da vam ne bude previše vrelo, jer će krafne samo "planuti" a ne se lijepo ispržiti.
Ja pržim na strujnoj ploči za kuhanje- od 9 stupnjeva jakosti- nakon što se ulje zagrijalo- stavim na 6.
A zagrijanost ulja najprije provjeravam okrajcima- stavim neki manji pa ako lijepo počne cvrčati i odmah ispliva na površinu- znam da je ulje taman zagrijano.

Krafne pržim tako da na ulje stavljam najprije dio koji je bio na stolnjaku. Uzimam krafnu sa stolnjaka, prstima joj napravim prorez, tj rupu u sredini i stavljam ih 4-5 u zdijelu s uljem, poklopim i čekam možda minutu. Otklopim i preokrenem ih i pržim na drugoj strani možda još 2 minute. Ovaj dio o dužini prženja- ovisi o zagrijanosti ulja- možda će vašima trebati malo duže ili malo kraće vremena- no svakako ih pržite dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

"Šupljom" žlicom ih izvadite na kuhinjski ubrus da se malo ocijede od viška ulja, prebacite u drugu zdjelu i pošećerite.

I stavite na svaki prst po jednu i vratite se u djetinjstvo!

Broj komentara: 5 :

  1. Son perfectos estos donas,mmm muy ricos,,saludos

    OdgovoriIzbriši
  2. divne...pune i ukusne.prelijep recept...

    OdgovoriIzbriši
  3. dali tijesto mogu spremit za sutra ispec ili ne? puno mi je ova smjesa za nas dvoje a ipak su najbolje kad su tople?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. moze, stavite ga u dovoljno veliku plastucnu vrecicu ili zdjelu za mijesenje sa poklopcem i u hladnjak i sutradan ga premjesite, ostavite da odmori malo, razvaljajte, rezite krafne i njih ostavite ba toplom da se malo dignu pa ih przite :)

      Izbriši