Svi mi imamo neki svoj recept za nama omiljene kiflice. Netko ih voli prhke, neko mekane, netko ih voli punjene pekmezom, netko čokoladom, a netko pak orahom ili sirom. Ovo su moje najdraže kiflice..
- prhke, a opet ne klasično prhke jer su napravljene od kombinacije masno- dizanog tijesta tako da one nisu samo prhke, one su pahuljasto prhke!
Još jedan od recepata koji već jako dugo stoje zapisani u mojoj bilježnici i na koji se svako malo vraćam jer -ma koliko isprobavala nove recepte, ma koliko istraživala, eksperimentirala i učila, na kraju dana, kad se poželim nečeg "konkretnog slatkog"- vraćam se uvijek provjerenim, meni omiljenim okusima.
Sastojci:
Tijesto
500 g mekog brašna
20 g svježeg kvasa
250 g maslaca
3 žumanjka
20 g šećera
120 g mlijeka
brašno za posipanje
Nadjev
3 bjelanjka
150 g šećera
prstohvat soli
180 g mljevenih oraha
žličica ruma
Šećer u prahu za posipanje
Mlijeko zagrijte i odvojite 60 ml te u njemu skupa sa šećerom i žlicom brašna otopite kvas i ostavite da naraste.
Maslac rastopite. Viljuškom pomješajte žumanjca te ij dodajte maslacu. Brašno stavite u zdjelu u kojoj ćete umjesiti tijesto, napravite malo udubljenje u sredini te dodajte maslac i žumanjke. Samo
malo viljuškom - onako površinski, pomješajte sa brašnom. Smjesi dodajte nadošli kvasac i sad umješajte mekano i glatko tijesto koje se ne lijepi za prste i lako se odvaja od stranica zdjele. Tijesto podijelite u 6 kugla ( cca svaka težine 160 g), zamotajte u prozirnu foliju i ostavite na toplom da se diže nekih 20ak minuta.
Napravite nadjev- stucite bjelanjke sa soli i šećerom u čvrsti snijeg, dodajte rum i orahe te ih lagano špatulom umješajte u bjelanjke.
Na pobrašnjenoj podlozi svaku kuglu razvaljajte na krug promjera 26-30 cm i razrežite na trokute (ja ih režem na 12 trokuta). Na širi kraj svakog trokuta stavite žlicu nadjeva, preklopite malo krajeve prema unutra i zarolajte kiflicu prema užem dijelu. Slažite ih na tepsiju prekrivenu pek papirom- malo razmaknute jedne od drugih jer će prilikom pečenja još malo narasti.
Postupak ponovite i sa preostalih 5 kugli tijesta.
Pecite ih oko 20 min na 180°C i vruće pospite šećerom u prahu.
Naravno- umjesto oraha možete staviti bademe ili lješnjake. Ja ih u nekoj idućoj izvedbi imam namjeru raditi sa punjenjem od sira- ako tko isproba prije mene- slobodno neka se javi sa dojmovima. :)
četvrtak, 5. veljače 2015.
Kiflice
Oznake:
božić
,
božić 2015
,
dizano tijesto
,
fino
,
kiflice
,
prhki kolači
,
starinski kolači
Pretplati se na:
Objavi komentare
(
Atom
)
Divno izgledaju, a posebno mi dobro zvuci ovaj nadjev. Obicno filujem kiflice marmeladom, ali cu probati i tvoj fil :)
OdgovoriIzbrišiHvala Gordana!! Nadam se da će ti se svidjeti!
IzbrišiIsprobane, predivne su!
OdgovoriIzbrišipozdrav Borica
Baš mi je drago!! <3 I meni su ove jedne od omiljenih kiflica! Hvala ti!!
Izbriši