petak, 13. veljače 2015.

Truffles sa srcem!


Bez puno priče, bez puno filozofije, bez puno sastojaka, ali zato s puno ljubavi. <3




Sastojci za cca 20- 25 kom:

30 ml rogačuše (liker od rogača)
250 g suhih smokava
110 g badema
100 g slatkog vrhnja
100 g čokolade 60%
20 ml maslinovog ulja
korica naranče

kakao za posipanje

ili za umakanje:

120 g čokolade 52%
3 jušne žlice maslinovog ulja


Suhe smokve nasjeckajte na sitnije komade i stavite ih u zdjelicu.
Rogačušu zagrijte do vrenja pa je prelijte po smokvama. Ostavite da je smokve upiju. (Moje smokve su bile mekše, tj manje suhe, ukoliko su vaše smokve više suhe, tj tvrđe, dodajte još 20-30 ml rogačuše ili likera po želji)



Bademe krupnije sameljite.
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, skinite s vatre i otopite čokoladu u njemu.

Omekšale smokve dodatno usitnite u multipraktiku ili ih još malo nasjeckajte s nožem te ih dodajte u smjesu čokolade i vrhnja. Primješajte i bademe, maslinovo ulje i koricu naranče. Dobro izmješajte žlicom da se smjesa sjedini.


Ostavite smjesu na hladnom sat-dva da se čokolada stegne i da smjesa bude pogodnija za oblikovanje.

Malom čajnom žličicom vadite kuglice smjese, među dlanovima ih formirajte u kuglicu te izvucite jedan kraj kuglice u špic da dobijete oblik suze.


Spajajte dvije po dvije suzice, malo stisnite da se bolje priljepe i svaku ili uvaljajte u kakao ili umočite u čokoladnu glazuru.

Čokoladna glazura: na pari otopite čokoladu, primješajte joj maslinovo ulje. Izmješajte da se sjedine. Umačite jedno po jedno srce te stavljajte na rešetku da se čokolada stegne.

Poslužite s ljubavlju! <3

Napomena:

- umjesto rogačuše možete koristiti bilo koji liker po želji;
- umjesto suhih smokava, možete koristiti suhe šljive, marelice ili npr grožđice;
- umjesto badema možete koristiti orahe ili lješnjake

3 komentara :