Zašto bi dobre slastice morale biti napravljene isklučivo sa bijelim šećerom (ili nekom njegovom
varijantom)?
Zašto osobe kojima smeta gluten ne bi imale jednako dobru- odnosno, čak i bolju i ukusniju te svakako zdraviju slasticu kao i oni koji nemaju problema sa glutenom?
Zašto Valentinovo ne bi proslavili jednom ovakvom slasticom?
Guštajte!
(16-18 porcija)
- Biskvitna podloga:
25 g maslaca
25 g kokosovog ulja
50 g bademovog brašna
40 g kokosovog brašna (pravog)
135 g bjelanjaka (4 kom)
prstohvat soli
3 g praška za pecivo
200 g kefira
60 g erythritola - ili ekvivalent
zaslađivača po želji
Maslac i kokosovo ulje otopite.
Bademovo brašno (oguljeni mljeveni bademi- bijeli), kokosovo brašno i prašak za pecivo
pomiješajte.
Odmjerite kefir. Pripremite kalup za tortu i obložite mu i stranice i dno papirom za pečenje.
Bjelanjke sa soli stucite u čvrsti snijeg. Dodajte im kefir i masnoće te lagano špatulom pomiješajte. Pažljivo umiješajte mješavinu suhih sastojaka i kratko sve izmješajte da se smjesa ujednači. Odmah ju prespite u kalup za tortu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C - 30 minuta. Pečeni biskvit ostavite da se kratko prohladi u kalupu pa ga izvadite iz kalupa istavite na tanjur za posluživanje.
- Malinasta srca za 6 kom:
450 g smrznutih malina
cca 100 g vode
2,4 g zaslađivača na bazi stevije
2 velike jušne žlice agar-agara
Maline sa vodom prokuhajte te propasirajte kroz cijedilo u glatki pire. Trebali bi dobiti oko 400 g smjese- ukoliko imate manje, slobodno nadodajte vode. U pire od malina, dodajte zaslađivač i agar-agar te stavite na vatru i kuhajte 5.6 min stalno miješajući. Izlijte u silikonski kalup u obliku srca (š: 6 cm; v:6 cm, dubina 3 cm) i stavite u zamrzivač da se stegnu.
Ukoliko nemate kalup u obliku srca, izlijte pripremljene maline u kalup za tortu promjera 18 cm - obložen prozirnom folijom. i stavite u zamrzivač.
-Sirna krema:
250 g avokada (1,5-2 kom ovisno o veličini)
60 g soka od limuna
korica 1 limuna
70 g kokosovog ulja
750 g krem sira (vivis, abc i sl)
8,4 g zaslađivača na bazi stevije
40 g erythritola (ili ekvivalent u steviji
ili kojem drugom zaslađivaču)
50 g meda
10 g mljevene želatine
4 žlice hladne vode
400 g slatkog vrhnja
Avokadu odvojite meso i stavite ga u visoku posudu za
miksanje. Dodajte mu sok i koricu limuna te sve smiksajte štapnim mikserom u fini pire. U posebnu zdjelu stavite krem sir, zaslađivač na bazi stevije, erythritol i med te sve dobro smiksajte da ne bude grudvica. Smjesi dodajte pire od avokada i otopljeno kokosovo ulje.
Želatinu stavite u hladnu vodu. Od slatkog vrhnja odvojite 100 g i stavite zagrijati do vrenja. Ugasite vatru. Ostatak slatkog vrhnja stucite u šlag. U zagrijano slatko vrhnje dodajte nabubrenu želatinu da se otopi i to nalijevajte istovremeno miksajući najvećom brzinom- u smjesu sira i avokada. Ugasite mikser te lagano špatulom umiješajte tučeno slatko vrhnje.
Oko biskvitne podloge stavite obruč za tortu obložen proozirnom folijom.Izvadite kalup sa smrznutim želeom od malina iz leda i izvadite srca. Na biskvit rasporedite srca u krug tako da na biskvitu leže bočnom stranom. Žlicom lagano stavljajte kremu od sira i avokada u razmake između srca i do ruba kalupa. Pazite da se sve popuni kremom.
Stavite sve u hladnjak da prenoći.
Ukoliko ste napravili disk od malina umjesto srca, položite ga na sredinu biskvita i prekrijte kremom.
Dekoracija: maline i kokos te pokoji listić metvice.
Torta nikako nije preslatka, tj slatka je taman koliko treba, uz to je lagano kiselkasta zbog limuna i malina i izuzetno je osvježavajuća! <3
I da, jedino mi je žao što nije zelenija! :)
P.S. Vezano za srca od malina... ako ste ih složili u tortu onako kako sam opisala, pazite prilikom rezanja da režete kroz njih (označite malinama ili listićima metvice na vrhu torte - gdje su vam srca)- tako ćete imati srca na presjeku šnita. ;) No bit će i šnita bez srca..pa zato pazite komu dajete srce, a komu ne! <3
I discovered your blog thanks to instagram, you are really a great baker!!! Congrats, I'm your new fan from italy
OdgovoriIzbrišiJust to be clear, I'm caprettarossa on instagram 😉
OdgovoriIzbrišiThank you Tamara!! I am very glad! Instagram is realy amazing, I saw your insta profile and your blog- you make cool things and I think I will find inspiration on it for some of my next cooking projects! I`m your fan too!
IzbrišiToliko mi je šarmantna ova torta, boje su mi predivne, srce iznutra prosto hipnotiše! Divno!
OdgovoriIzbrišiPuno hvala Milin Kuvar! :* :* :*
IzbrišiPredivno! Svaki segment ove tortice mi se svidja!
OdgovoriIzbrišiPuno, puno hvala!!! :)
Izbriši