subota, 24. siječnja 2015.

Love Cheesecake

Od kako sam isprobala verziju avokada i limuna u slatkoj varijanti , i nakon što sam imala par upita kako od svega napraviti tortu...a i kako je Valentinovo pred vratima- logična posljedica je bila da se rodi i ova torta! Torta od avokada i sira sa srcem od malina na pjenušavoj postelji od biskvitnog kokosa... teška romantika! <3





Zašto bi dobre slastice morale biti napravljene isklučivo sa bijelim šećerom (ili nekom njegovom
varijantom)?





Zašto osobe kojima smeta gluten ne bi imale jednako dobru- odnosno, čak i bolju i ukusniju te svakako zdraviju slasticu kao i oni koji nemaju problema sa glutenom?

Zašto Valentinovo ne bi proslavili jednom ovakvom slasticom?
Guštajte!









Sastojci za tortu promjera 22 cm:
(16-18 porcija)

- Biskvitna podloga:
25 g maslaca
25 g kokosovog ulja
50 g bademovog brašna
40 g kokosovog brašna (pravog)
135 g bjelanjaka (4 kom)
prstohvat soli
3 g praška za pecivo
200 g kefira
60 g erythritola - ili ekvivalent
zaslađivača po želji







Maslac i kokosovo ulje otopite.
Bademovo brašno (oguljeni mljeveni bademi- bijeli), kokosovo brašno i prašak za pecivo
pomiješajte.
Odmjerite kefir. Pripremite kalup za tortu i obložite mu i stranice i dno papirom za pečenje.

Bjelanjke sa soli stucite u čvrsti snijeg. Dodajte im kefir i masnoće te lagano špatulom pomiješajte. Pažljivo umiješajte mješavinu suhih sastojaka i kratko sve izmješajte da se smjesa ujednači. Odmah ju prespite u kalup za tortu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C - 30 minuta. Pečeni biskvit ostavite da se kratko prohladi u kalupu pa ga izvadite iz kalupa istavite na tanjur za posluživanje.




- Malinasta srca za 6 kom:
450 g smrznutih malina
cca 100 g vode
2,4 g zaslađivača na bazi stevije
2 velike jušne žlice agar-agara

Maline sa vodom prokuhajte te propasirajte kroz cijedilo u glatki pire. Trebali bi dobiti oko 400 g smjese- ukoliko imate manje, slobodno nadodajte vode. U pire od malina, dodajte zaslađivač i agar-agar te stavite na vatru i kuhajte 5.6 min stalno miješajući. Izlijte u silikonski kalup u obliku srca (š: 6 cm; v:6 cm, dubina 3 cm) i stavite u zamrzivač da se stegnu.
Ukoliko nemate kalup u obliku srca, izlijte pripremljene maline u kalup za tortu promjera 18 cm - obložen prozirnom folijom. i stavite u zamrzivač.

-Sirna krema:
250 g avokada (1,5-2 kom ovisno o veličini)
60 g soka od limuna
korica 1 limuna
70 g kokosovog ulja
750 g krem sira (vivis, abc i sl)
8,4 g zaslađivača na bazi stevije
40 g erythritola (ili ekvivalent u steviji
     ili kojem drugom zaslađivaču)
50 g meda
10 g mljevene želatine
4 žlice hladne vode
400 g slatkog vrhnja

Avokadu odvojite meso i stavite ga u visoku posudu za
miksanje. Dodajte mu sok i koricu limuna te sve smiksajte štapnim mikserom u fini pire. U posebnu zdjelu stavite krem sir, zaslađivač na bazi stevije, erythritol i med te sve dobro smiksajte da ne bude grudvica. Smjesi dodajte pire od avokada i otopljeno kokosovo ulje.

Želatinu stavite u hladnu vodu. Od slatkog vrhnja odvojite 100 g i stavite zagrijati do vrenja. Ugasite vatru. Ostatak slatkog vrhnja stucite u šlag. U zagrijano slatko vrhnje dodajte nabubrenu želatinu da se otopi i to nalijevajte istovremeno miksajući najvećom brzinom- u smjesu sira i avokada. Ugasite mikser te lagano špatulom umiješajte tučeno slatko vrhnje.

Oko biskvitne podloge stavite obruč za tortu obložen proozirnom folijom.Izvadite kalup sa smrznutim želeom od malina iz leda i izvadite srca. Na biskvit rasporedite srca u krug tako da na biskvitu leže bočnom stranom. Žlicom lagano stavljajte kremu od sira i avokada u razmake između srca i do ruba kalupa. Pazite da se sve popuni kremom.

Stavite sve u hladnjak da prenoći.

Ukoliko ste napravili disk od malina umjesto srca, položite ga na sredinu biskvita i prekrijte kremom.

Dekoracija: maline i kokos te pokoji listić metvice.

Torta nikako nije preslatka, tj slatka je taman koliko treba, uz to je lagano kiselkasta zbog limuna i malina i izuzetno je osvježavajuća! <3
I da, jedino mi je žao što nije zelenija! :)






P.S. Vezano za srca od malina... ako ste ih složili u tortu onako kako sam opisala, pazite prilikom rezanja da režete kroz njih (označite malinama ili listićima metvice na vrhu torte - gdje su vam srca)- tako ćete imati srca na presjeku šnita. ;) No bit će i šnita bez srca..pa zato pazite komu dajete srce, a komu ne! <3



Broj komentara: 7 :

  1. I discovered your blog thanks to instagram, you are really a great baker!!! Congrats, I'm your new fan from italy

    OdgovoriIzbriši
  2. Just to be clear, I'm caprettarossa on instagram 😉

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you Tamara!! I am very glad! Instagram is realy amazing, I saw your insta profile and your blog- you make cool things and I think I will find inspiration on it for some of my next cooking projects! I`m your fan too!

      Izbriši
  3. Toliko mi je šarmantna ova torta, boje su mi predivne, srce iznutra prosto hipnotiše! Divno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Predivno! Svaki segment ove tortice mi se svidja!

    OdgovoriIzbriši