srijeda, 7. siječnja 2015.

Tart od badema i kupina

- BEZ šećera i bez glutena... svi vi koji pratite moj blog već znate da imam seriju postova koji su bez šećera i bez glutena- i ovim receptom nastavljam taj niz i dalje.
 

S obzirom da se amaterski bavim ponajviše slasticama, brašno i šećer ne mogu u potpunosti izbjeći, no mogu utjecati na količine istih u svojoj kuhinji. Mogu birati med umjesto šećera ili bademe/orahe umjesto brašna- zdraviji su, probavljiviji su, ne izazivaju ovisnost i dosta je mali komadić takve slastice da zadovolji dnevne potrebe za slatkim.

   Recepti sa predznakom BEZ ne znače da neću i dalje pisati recepte za klasične torte i kolače sa klasičnim šećerom i brašnom- oni znače da će i oni koji razmišljaju kao ja i koji se hrane kao ja; oni koji ne smiju šećer i/ili gluten- na mom blogu moći naći recepte i inspiraciju za takav način prehrane.

Sastojci za tart promjera 20-22 cm:
Podloga
150 g mljevenih badema
60 g maslaca
30 g meda
1 bjelanjak
malo soli

Navedene sastojke pomiješajte i utisnite u kalup- najpraktičnije onaj odvojivog dna. malo ga podignite uz rubove. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C- 12 min







Nadjev 1
200 g smrznutih kupina (malina ili drugog bobičastog voća po želji) - stavite u širu posudu i prokuhajte da ispari višak vode- trebate dobiti mermeladu od voća.

Nadjev 2
55 g maslaca- otopiti
70 g sirnog namaza (abc ili vivis)
30 g meda
1 jaje
1 žumanjak
75 g mljevenih badema

badem u listićima za posipanje
(ili grubo sjeckani bademi)

Izmješajte otopljeni maslac, sirni namaz, med, jaje i žumanjak u pjenastu smjesu. Dodajte bademe.

Na polupečenu podlogu stavite pripremljenu mermeladu od voća i preko nje izlijte nadjev br 2. Pospite bademima u listićima ili grubo sjeckanim bademima. Sve skupa vratite natrag u pećnicu još 30 min. Ukoliko vidite da vam počmu rubovi tarta previše tamniti- prekrijte ga pek papirom.

Tart ostavite da se ohladi u kalupu te ga hladnog narežite.


Ukoliko ne konzumirate med - slobodno ga zamjenite zaslađivačem po želji.




















Prehrana bez glutena i osobito bez šećera je sve raširenija- s obzirom da postajemo svjesni kako nam je npr konzumacija šećera i svih onih slatkiša, šarenih bombona, čokoladica, previše kolača, torti i ostalog slatkoga- nepotrebna, jer zapravo samo mami na još više i više...- a onda, jednog lijepog sunčanog dana- dođe dan kada su nam omiljene traperice nekako uže nego prije i iz nekog razloga se ne usudimo stati na vagu...

   Po pitanju glutena- slična stvar... današnje žitarice nisu više onakva kakve su naše bake i djedovi sijali i želi na svojim njivama, nosili u mlin i mljeli..koliko god mi to negirali, zatvarali oči pred tim ili se tješili da nije sve baš tako strašno- činjenica je da je genski kod žitarica promijenjen- one su danas većeg rasta, debljeg zrna, bogatijeg prinosa..a nisu evoluirale same od sebe...

    I da, znam, protiv nekih stvari se ne možemo boriti- već su predaleko otišle... ali možemo učiniti svatko korak za sebe- koliko mu to njegove mogućnosti dopuštaju- ma koliko on malen bio..možemo birati biološku proizvodnju namirnica, možemo kupovati od lokalnih uzgajivača, poljoprivrednika, malih opg-ova, zadruga. Još uvijek se mogu pronaći "kumice" koje prodaju višak proizvoda iz svog vrta ili štale- samo treba biti uporan.

    Svinjska mast, maslac i maslinovo ulje nasuprot margarina i biljnog ulja? ...Svinjska mast, maslac i maslinovo ulje postoje od davnina- na njima su se othranili naši stari, njima se nekad trgovalo, u njima se izražavalo nečije bogatstvo- zašto bi sad bili manje vrijedni nego u ta vremena naših djedova i baka..pa i nas samih kad smo djeca bili?

    Hrana puna konzervansa, pojačivača okusa, emulgatora, soje i ne znam čega sve ne nasuprot blitve sa rupicama od kakve  gusjenice ili mrkve nejednake veličine sa tu i tamo kojim crvićem...koliko god vam se gusjenica i crvić ne sviđaju - ni ja nisam zaljubljenik u njih- stavite ih među te pojačivače i emulgatore..neće dugo preživjeti... Za mene izbor je očit... nadam se i za vas..

    Podržite domaće proizvode, kupujte sezonsko i lokalno i budite mi zdravi!

Broj komentara: 15 :

  1. Molim vas informaciju može li se za biskvit upotrijebiti šećer umjesto meda - ako da, koja količina?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da moze, slobodno u istoj kolicini kao i meda ako niste ljubitelj preslatkog. Ako zelite dodajte i u voce secer ili stavite dzem :)

      Izbriši
  2. Svaka pohvala...
    Za dijabeticare dusu dalo...
    Zao mi da nisam prije ovo vidjela...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala KIKA !! Bit ce prilika jos, a bit ce i slicnih recepata! ;)

      Izbriši
  3. Odličan kolač :))

    Imam samo pitanje oko podloge: jel se prvo istuče snijeg od bjelanjaka i onda dodaje sve ostalo ili se samo sve stavi i izmješa?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I treba li maslac rastopiti?

      Izbriši
    2. Samo se sve spoji i izmjesa a maslac treba biti meksi- sobne temperature :))

      Izbriši
    3. Hvala puno na odgovoru. Zbilja odličan kolač, otkad sam vidjela recept, često ga radim :)))

      Izbriši
  4. sto mislite dali bi isle sljive umjesto bobicastog voća?

    OdgovoriIzbriši
  5. mooolim odgovor, tj pomoc, bas bi radila ovako nesto ali sa sljivama??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ispricavam se na neodgovaranju- u velikoj sam guzvi- naravno da moze!!

      Izbriši