S obzirom da se amaterski bavim ponajviše slasticama, brašno i šećer ne mogu u potpunosti izbjeći, no mogu utjecati na količine istih u svojoj kuhinji. Mogu birati med umjesto šećera ili bademe/orahe umjesto brašna- zdraviji su, probavljiviji su, ne izazivaju ovisnost i dosta je mali komadić takve slastice da zadovolji dnevne potrebe za slatkim.
Recepti sa predznakom BEZ ne znače da neću i dalje pisati recepte za klasične torte i kolače sa klasičnim šećerom i brašnom- oni znače da će i oni koji razmišljaju kao ja i koji se hrane kao ja; oni koji ne smiju šećer i/ili gluten- na mom blogu moći naći recepte i inspiraciju za takav način prehrane.
Sastojci za tart promjera 20-22 cm:
Podloga
150 g mljevenih badema
60 g maslaca
30 g meda
1 bjelanjak
malo soli
Navedene sastojke pomiješajte i utisnite u kalup- najpraktičnije onaj odvojivog dna. malo ga podignite uz rubove. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C- 12 min
Nadjev 1
200 g smrznutih kupina (malina ili drugog bobičastog voća po želji) - stavite u širu posudu i prokuhajte da ispari višak vode- trebate dobiti mermeladu od voća.
Nadjev 2
55 g maslaca- otopiti
70 g sirnog namaza (abc ili vivis)
30 g meda
1 jaje
1 žumanjak
75 g mljevenih badema
badem u listićima za posipanje
(ili grubo sjeckani bademi)
Izmješajte otopljeni maslac, sirni namaz, med, jaje i žumanjak u pjenastu smjesu. Dodajte bademe.
Na polupečenu podlogu stavite pripremljenu mermeladu od voća i preko nje izlijte nadjev br 2. Pospite bademima u listićima ili grubo sjeckanim bademima. Sve skupa vratite natrag u pećnicu još 30 min. Ukoliko vidite da vam počmu rubovi tarta previše tamniti- prekrijte ga pek papirom.
Tart ostavite da se ohladi u kalupu te ga hladnog narežite.
Ukoliko ne konzumirate med - slobodno ga zamjenite zaslađivačem po želji.
Po pitanju glutena- slična stvar... današnje žitarice nisu više onakva kakve su naše bake i djedovi sijali i želi na svojim njivama, nosili u mlin i mljeli..koliko god mi to negirali, zatvarali oči pred tim ili se tješili da nije sve baš tako strašno- činjenica je da je genski kod žitarica promijenjen- one su danas većeg rasta, debljeg zrna, bogatijeg prinosa..a nisu evoluirale same od sebe...
I da, znam, protiv nekih stvari se ne možemo boriti- već su predaleko otišle... ali možemo učiniti svatko korak za sebe- koliko mu to njegove mogućnosti dopuštaju- ma koliko on malen bio..možemo birati biološku proizvodnju namirnica, možemo kupovati od lokalnih uzgajivača, poljoprivrednika, malih opg-ova, zadruga. Još uvijek se mogu pronaći "kumice" koje prodaju višak proizvoda iz svog vrta ili štale- samo treba biti uporan.
Svinjska mast, maslac i maslinovo ulje nasuprot margarina i biljnog ulja? ...Svinjska mast, maslac i maslinovo ulje postoje od davnina- na njima su se othranili naši stari, njima se nekad trgovalo, u njima se izražavalo nečije bogatstvo- zašto bi sad bili manje vrijedni nego u ta vremena naših djedova i baka..pa i nas samih kad smo djeca bili?
Hrana puna konzervansa, pojačivača okusa, emulgatora, soje i ne znam čega sve ne nasuprot blitve sa rupicama od kakve gusjenice ili mrkve nejednake veličine sa tu i tamo kojim crvićem...koliko god vam se gusjenica i crvić ne sviđaju - ni ja nisam zaljubljenik u njih- stavite ih među te pojačivače i emulgatore..neće dugo preživjeti... Za mene izbor je očit... nadam se i za vas..
Podržite domaće proizvode, kupujte sezonsko i lokalno i budite mi zdravi!
Molim vas informaciju može li se za biskvit upotrijebiti šećer umjesto meda - ako da, koja količina?
OdgovoriIzbrišiNaravno da moze, slobodno u istoj kolicini kao i meda ako niste ljubitelj preslatkog. Ako zelite dodajte i u voce secer ili stavite dzem :)
IzbrišiHvala!
OdgovoriIzbriši:)
Izbrišiovaj recept ide u favorite :-)
OdgovoriIzbrišiHvala Vladka!
IzbrišiSvaka pohvala...
OdgovoriIzbrišiZa dijabeticare dusu dalo...
Zao mi da nisam prije ovo vidjela...
Hvala KIKA !! Bit ce prilika jos, a bit ce i slicnih recepata! ;)
IzbrišiOdličan kolač :))
OdgovoriIzbrišiImam samo pitanje oko podloge: jel se prvo istuče snijeg od bjelanjaka i onda dodaje sve ostalo ili se samo sve stavi i izmješa?
I treba li maslac rastopiti?
IzbrišiSamo se sve spoji i izmjesa a maslac treba biti meksi- sobne temperature :))
IzbrišiHvala puno na odgovoru. Zbilja odličan kolač, otkad sam vidjela recept, često ga radim :)))
Izbrišisto mislite dali bi isle sljive umjesto bobicastog voća?
OdgovoriIzbrišimooolim odgovor, tj pomoc, bas bi radila ovako nesto ali sa sljivama??
OdgovoriIzbrišiIspricavam se na neodgovaranju- u velikoj sam guzvi- naravno da moze!!
Izbriši