četvrtak, 30. listopada 2014.

Nougat- caramel tartlets

Ili jednostavnije: košarice sa lješnjakom, karamelom i čokoladom! Definitivno dobitna kombinacija! Meni jedna od najdražih- osobito jer sam do nedavno tvrdila da uopće ne volim karamel! Koja zabluda!!!
Obožavam ga!!! Onako fin, mirisan, gust, lagano tekuć, jantaran karamel. U kombinaciji sa lješnjakom i čokoladom- kombinacija koja  definitivno zove na još!

Košarice cca 16 komi:
150 g brašna
na vrh noža praška za pecivo
35 g šećera u prahu
1 manje jaje
85 g maslaca
korica limuna
125 g nougata
Karamel:
150 g šećera
50 g vode
75 g slatkog vrhnja
35 g maslaca
Ganache:
80 g slatkog vrhnja
80 g tamne čokolade

Pomješajte brašno, prašak za pecivo, koricu limuna i šećer u prahu. Maslac narežite na listiće i utrljajte ga u brašno da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje (38 g -bez ljuske) i umjestite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak da odmori barem pola sata.


Od tijesta otkidajte komade (težine cca 18 g), zarolajte ih u kuglicu i stavite u silionski  kalup za muffin. Prstima ga ujednačeno pritisnite na dno kalupa te mu izvlačite stranice do vrha kalupa. Neka vas ne brine ako vam tijesto izgleda pretanko- tijekom pečenja- spustit će se i biti prave debljine.

Košarice pecite na 180°C 12-15 minuta- odnosno dok ne počnu rumeniti na vrhovima. Ostavite da se ohlade u kalupima.

Nougat otopite na pari te ga rasporedite u košarice. Umjesto nougata slobodno koristite vama drag lješnjak namaz- ili sami napravite pastu od lješnjaka, kakaa, maslaca i šećera u prahu.

Za karamel: Stavite šećer i vodu u zdjelu i zagrijavajte. Povremeno podignite zdjelu sa vatre i zavrtite je tako da otopljeni šećer prijeđe po stranicama zdjele. Na taj način sprečavate da se stvore kristali šećera u karamelu. Karamel nikako ne smijete miješati žlicom inače će se stvoriti kristali. Kad šećer poprimi jantarnu boju i kad stanete iznad zdjele, a isparavanje vas "grize za oči", sklonite šećer sa vatre i dodajte mu slatko vrhnje i maslac. Oprez- temperatura šećera je jako visoka - morate paziti da vas ne poprska!! Po potrebi možete još kratko vratiti na vatru da se maslac otopi. Nalijte karamel u košarice skoro do vrha. Ostavite da se ohladi.

 Za ganache zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte ga preko nasjeckane čokolade. Izmješajte da dobijete glatku smjesu i žličicom stavljajte preko karamela.
Ostavite da se ganache stegne.
Za dekoraciju- otopite malo čokolade i kistom je nanesite na  vrh ruba košarice te ga umočite u mljevene lješnjake.

Broj komentara: 8 :

  1. Da li ovu količinu sastojaka možemo koristit da napravimo jedan veliki tart u standardnom kalupu za pite? :-D.. koliko bi se recept trebao promijeniti? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm, nisam ovu kombinaciju radila u velikom kalupu, ali mislim da bi tijesta trebalo biti dovoljno, no za punjenja bih stavila mozda kolicinu i pol. Nadam se da sam pomogla :) javite se sa dojmovima!

      Izbriši
  2. Molim vas ako mi mozete ove grame tekućine recete koliko je u ml,hvala i.jedva cekam da ih napravim

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jednako vam je u ml i u gramima- znaci npr 50g vode je isto koliko i 50 ml. I za vrhnje je jednaki omjer. :)

      Izbriši
  3. ako može jedno pitanje... ovo nougat to je tipa nutelle, linolade ili?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da moze! :) i da- nougat je slican nutelli- ovaj kojeg sam ja koristila je iz lidla i bas je pisalo na njemu nougat ali me razocarao- nije nista ljesnjakastiji od nutelle tako da moze ona slobodno ili linolada ljesnjak :)

      Izbriši
  4. Odavno ih zaljubljeno gledam i danas sam se napokon odvažila napraviti ih. Prvi put sam radila karamel.
    Prekrasan je i znam da ću ga opet raditi.
    Kolač je savršen kao i svaki Vas recept koji sam isprobala.
    Puno hvala što nesebično dijelite Vaše divne recepte <3

    OdgovoriIzbriši