Samo ime kolača nije oduvijek bilo ovakvo; nije oduvijek bilo "muški"- bio je najobičniji biskvit sa đumbirom i ružmarinom- sve dok ga jednom moja prijateljica nije komentirala : "Pa ovo ti je pravi muški kolači!" i tako je i ostao "muški".
A zašto su "muški"?... možda zato što nije nakićen što je jednostavan, bez kremica i "slatke" dekoracije; kiselkast, ljutkast, "limunkast" i pomalo "ružmarinast"; - malo je "konkretnijeg" okusa - a u biti je i nježan i osjetljiv - zapravo- baš je pravi "muškarac" od kolača! ;)
Nota ružmarina mu daje onaj nesvakidašnji miris i okus- neuobičajen za slatka jela, a opet- tako se dobro uklapa u ovoj slatkoj varijanti!!
...
(O.K. Jel vam se čini da sad već zvučim kao one naporne reklame za after shave-ove???)
...
- I naravno- kolač nije isključivo namjenjen muškarcima- i nama ženama jako paše uz popodnevnu kavu, čaj ili čisto onako- "kad nam cukar padne" ;)
Ovim receptom dajem i svoj doprinos Movemberu- puštam brkove ;)
Sastojci:
150 g maslaca
120 g šećera
80 g meda
2 jaja
25 g soka đumbira
45 g soka limuna
korica 2 limuna
3 manje grančice ružmarina
130 g mekog brašna
60 g škrobnog brašna
5 g sode bikarbone
za preljev
180 g šećera u prahu
35 g soka limuna
Mikserom tucite maslac sobne temperature i šećer dok smjesa ne postane "pufnasta" te dodajite jedno pa drugo jaje. Dodajte med, limunovu koricu, nasjeckane listiće ružmarina te sok limuna i đumbira i još kratko sve promješajte.
U posebnoj posudi pomješajte brašno sa škrobnim brašnom i sodom bikarbonom te lagano špatulom umješajte u smjesu maslaca i jaja i začina.
Smjesu po želji pecite ili u kalupu za kruh ili u malim "kadicama" kako ja zovem kalup sličan onom za muffine ali sa četvrtastim posudama.
Svaku posudicu u kalupu namažite maslacem i pospite brašnom. Višak brašna istresite
.
Dresir vrećicom ili žlicom, rasporedite tijesto u kalupe i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C da se peku nekih 20 do 25 min.
Ako pečete u kalupu za kruh- nakon 25 min provjerite čačkalicom- kako je smjesa deblja nego u kalupićima- trebat će joj vjerojatno više vremena da se ispeče.
Pečene biskvite ostavite da se prohlade u kalupu te ih izvadite na ravnu podlogu i još mlake prelijte ocaklinom.
Za ocaklinu jednostavno pomješajte šećer u prahu sa sokom limuna dok ne dobijete ravnomjernu gustu smjesu. Ostavite da se do kraja ohladi a ocaklina stvrdne.
Za ocaklinu jednostavno pomješajte šećer u prahu sa sokom limuna dok ne dobijete ravnomjernu gustu smjesu. Ostavite da se do kraja ohladi a ocaklina stvrdne.
I upozorite svoje muškarce da na vrijeme naprave preglede!
jer... Što je muškarac bez brkova? ;)
super je :)
OdgovoriIzbrišiHvala!! :)
IzbrišiVolim kolače sa limunom. ;)
OdgovoriIzbrišiPreslatke su mi ove kadice. <3
Hvala Kristina!! Ove kadice su jako zgodne i za druge vrste peciva, npr znam peci sendvice sa sunkom i sirom u njima- budu taman oblika i velicine djeci za marendu :)
IzbrišiVjerujem. ;) Volim sve što je malo i slatko, tako da su me kadice oduševile. Gdje su kupljene?
IzbrišiDavno sam ih dobila, a inqce su sa ebaya :)
IzbrišiPozdrav!
OdgovoriIzbrišiKolač izgleda super! A kako se dobije đumbirov sok?
Kristina
Hvala Kristina!
IzbrišiSok dobijete tako da naribate đumbir i onda smjesu pritisnete kroz g7sce cjedilo ili stisnete kroz gazu :)))
Gušće a ne g7sce :))))))
OdgovoriIzbriši