ponedjeljak, 27. listopada 2014.

Butternut bez-puding

Butternut tikvu jako volim- zapravo- to mi je najdraža tikva! Fina, narančasta, slatka- dosta ju je samo prepoloviti, izvaditi sjemenke, ispeći i uzeti žlicu u ruke!

No od nje se može još štošta drugo...tako pečenu, stavljala sam je u dizano tijesto i radila kiflice (i slatke i slane!), zatim sam radila njoke od nje (mmmm!!), redovito je ubacujem u razna variva, pečem s mesom umjesto krumpira, kuham gustu juhu od nje..ma zapravo- nema gdje ju ne koristim!
Danas vam je prezentiram u jednom zdravom pudingu.






Sastojci (za 3 kom):
1 manja butternut tikva (380 g čistog pečenog mesa od tikve)
20 g chia sjemenki
50 g čokoade sa 70% kakaa
20 g kokosovog ulja
25-35 g meda
cimet, klinčić, kardamom, korica naranče, malo kajenske papričice
mileram i malo meda i cimeta, metvica i po 1 lješnjak za dekoraciju


Butternut tikvu operite, prerežite na pola i izvadite sjemenke. Ispecite je u
peći (na 200°C nekih pola sata). Ostavite da se malo prohladi te ju žlicom izdubite i stavite u posudu od štapnog miksera te usitnite u finu kašicu. Dodajte joj začine, kokosovo ulje i med. Količinu meda slobodno prilagodite vlastitom ukusu ili ga po želji zamjenite stevijom.
Chia sjemenke sameljite u mlincu za kavu.
Na pari otopite čokoladu. Umiješajte je u smjesu od butternut tikve. Na kraju dodajte mljevene chia sjemenke i dobro promješajte da se stvori jedna homogena smjesa.







Rasporedite u posude za serviranje i ostavite da se hladi u hladnjaku barem 2 sata prije posluživanja.



Dekorirajte tučenim slatkim vrhnjem ili mileramom u kojeg ste dodali malo meda. Pospite cimetom.
I bez grižnje savjesti- uživajte!


Nema komentara :

Objavi komentar