četvrtak, 2. siječnja 2014.

"Bez" kolač

Neću započeti ovaj prvi ovogodišnji post sa Novogodišnjim odlukama- zapravo ja ni nemam novogodišnjih odluka... Ili da malo drugačije kažem- još jesenas sam odlučila neke stvari promjeniti- učiniti nešto za sebe, za svoje zdravlje i vjerujem da sam na dobrom putu- zadovoljna sam brojem napravljenih koraka. :)
Ovo je moj novogodišnji kolač- kolač bez brašna i bez šećera- idemo zdravo u Novoj!



Sastojci:
3 jaja
malo soli
sok i korica naranče
korica limuna
55 gr mljevenih pečenih lješnjaka
55 gr blanširanih oguljenih mljevenih badema
35 gr kokos brašna
pola najmanje žličice sode bikarbone
30 gr meda
malo stevije
3 zrna kakaa (potući ih u mužaru)
50 gr rastopljenog maslaca
185 gr kefira

Preljev
sok od naranče

Glazura
150 gr slatkog vrhnja
100 gr tamne čokolade 72% kakaa

Odvojiti bjelanjca od žumanjaca. Stući bjelanjke sa malo soli u čvrsti snijeg.
Žumanjke miksati sa medom, stevijom, maslacem i kefirom te koricom limuna i naranče. Na kraju dodati i sok od naranče.
U posebnoj posudi pomješati mljevene lješnjake, bademe, kokosovo brašno i sodu bikarbonu.
Lagano špatulom naizmjenice umješati tučene bjelanjke i smjesu lješnjaka, badema i kokosovog brašna u žumanjke.

Sve izliti u lim dimenzija 25x12 i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C - 25
minuta.

Dok se kolač peče pripremite glazuru- na laganoj vatri zagrijavati slatko vrhnje te mu dodati
razlomljenu čokoladu. mješati dok se čokolada ne otopi.

Kolač malo prohladiti pa preliti najprije sokom od naranče te kad se on upije i pripremljenom glazurom.

Sve ohladiti, rezati na kockice i uživati. :)

Uz ovaj recept moram dodati i par napomena:

- preporučam koristiti domaća jaja ili u nedostatku barem jaja koka iz slobodnog podnog uzgoja
- kokosovo brašno nije ono klasično koje kupujemo u trgovinama i koristimo npr za čupavce- ovo je baš brašno i imate ga u bio & bio trgovinama
- kakao zrna također možete naći u trgovinama zdrave hrane
- steviju - e s njom oprezno- da ne zasladite previše- nemojte se ustručavati kušati malo sirove smjese da ocjenite slatkoću
- kefir je iz kućne radinosti i sa mlijekom iz mlijekomata, a ako nekomu treba kefirnih zrnaca- neka mi se slobodno javi.



P.S. Moji kućni kritičari su više puta provjeravali da jesam li sigurna da je ovo kolač bez brašna i bez šećera- jer kako može kolač bez šećera biti ukusan!


Broj komentara: 12 :

  1. Iz zdravstevenih razloga mi je preporuceno da izbegavam belo brasno i secer pa je ovaj kolac kao porucen za mene. Jos da dodam da bih umesto meda koristila agavin sirup koji ima nizak glikemijski indeks. HVALA puno na inventivnom receptu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe uopce se nisam sjetila agavinog sirupa! :) hvala! U buduce ce biti jos recepata na principu bez brasna i bez secera :)

      Izbriši
  2. imam na mom blogu jednu vrlo dragu tortu od naranče, koja isto ne sadrži brašno, al zato sadrži šećer, drago mi je da sam vidjela ovaj tvoj recept i rado ću ga isprobati. Sviđa mi se ova zdravija verzija!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) :) Nadam se da će ti se svidjeti i okusom :)

      Izbriši
  3. Može li integralno brašno umjesto kokosovog? (nemam ga pri ruci :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moze- no onda kolac nije bez glutenski :)

      Izbriši
    2. Pardon, nisam sve čitala, gledala sam samo sastojke, bitno mi je da nema bijelog brašna i šećera... u svakom slučaju hvala, definitivno ga pravim ovih dana :))

      Izbriši
    3. Ma sve ok :) bilo bi mi drago da se javite sa dojmovima :)

      Izbriši
    4. Pravila ga, uz par sitnih izmjena,... i mogu samo reći hvala na prekrasnom receptu, hvala što ste mi omogućili da uljepšam Uskrs jednom divnom dečku koji prolazi kroz teško životno razdoblje :)

      Izbriši
  4. Gdje u Splitu ima kupit kokosovog brašna?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bilo ga je u bio&bio ali ga u zadnje vrijeme nesto nemaju...inace ja ga narucujem preko iherba- i sa postarinom je povoljnije nego u bio&bio. Ako cete narucivati- moj kod za popust od 5$ je MTZ227 - dodje za 15 dana.

      Izbriši
  5. Imala sam tu jedan divan komentar koji mi je uljepsao ne samo dan, ne tjedan nego je osvjetlio cijeli jedan pravac kojim se krecem, osvjetlio je ovo sto radim i sto pisem tu na blogu i dao mi vjetar u jedra da nastavim i budem jos bolja.
    Zao mi je sto se anonimna autoica komentara predomislila i obrisala ga da ga i drugi ne mogu vidjeti... No u svakom slucaju- hvala joj - na povjerenju u recept, na pracenju i citanju bloga i nadam se da ce se naci jos kakav recept tu kod mene- a da odgovara. :)
    Njoj i djecaku zelim zdravlje i srecu i da sve ono sto je tesko u najkracoj sekundi prodje! <3

    OdgovoriIzbriši