ponedjeljak, 19. kolovoza 2013.

Tortilje

Tortilje. E pa tortilje svi volimo. Mekane, savitljive- ma i bez ičega su nam dobre! ;) Kad radim tortilje- bude to prava fešta od tortilja! :D
Stol prepun zdjelica sa prilozima, salatama, nadjevima, umacima- i kad tortilje dođu na stol- svatko sebi radi omiljenu kombinaciju! A kombinacija- mali lilijun! I onda uvjeravamo jedni druge da je baš naša kombinacija punjenja tortilje ona najbolja! :D :D :D

Već dugo planiram napisati ovaj recept za tortilje - i nadam se da će ga netko od vas isprobati i uvjeriti se kako su dobre!

Potrebno vam je:
30 gr svježeg kvasa
0,5 dcl tople vode za kvas
mala žličica šećera i malo brašna- za kvas
320+ 80-100 gr mekog brašna + posebno za posipanje
120 gr oštrog brašna
200 gr kukuruznog brašna
7 gr soli
120 ml maslinovog ulja
325 ml vrele vode
Otopite kvas, šećer i malo brašna u toploj vodi i ostavite da se kvas digne.
Prosijte sve tri vrste brašna (od mekog sad umješajte samo 320 gr) i dodajte sol. Ja sve odmah prosijem u zdjelu miksera.
Kad se kvas dignuo izlijte ga u brašno i malo promješajte. Dodajte ulje. E sad uključite mikser i lagano dolijevajte vrelu vodu i pustite da mikser napravi lijepo meko tijesto. Tijesto istresite na podlogu pobrašnjenu sa onih dodatnih 80-100 gr brašna i umjesite malo tijesto te oblikujte u kuglu. Ostavite pokriveno da odstoji nekih sat vremena.

Kad je tijesto naraslo, malo ga spljoštite rukom u krug te razdijelite u 16 djelova. Svaki dio premjesite u manju kuglicu i poslažite na tacnu da malo odmore- nekih 20ak minuta.

Nadam se da ste prethodno pripremili sve nadjeve, salate i priloge za tortilje- jer sad slijedi pečenje tortilja. ;)
Svaku kuglicu oklagijom rastanjite na veličinu tave na kojoj ćete ih peći. Meni su najbolje pečene na teflonskoj tavi- na umjerenoj vatri- po minutu-dvije na svakoj strani.

Pečene tortilje stavljajte u zdjelu sa poklopcem kojoj na dno stavite kuhinjsku krpu i isto tako prije nego poklopite tortilje- prekrijete ih sa krpom. Na ovaj način će vam ostati tople dok ne ispečete i zadnju tortilju.

I na koncu- ostaje vam samo donijeti ih na stol i prepustiti ukućanima na volju i maštu čime da ih pune! :)

Kod mene uz tortilje obavezno bude piletine, tunjevine, šalše, tartar umaka, kuhanog graha, kukuruza,
svježih rajčica, paprika, krastavaca, zelene salate...

Meni - jedna od dražih kombinacija je grah- šalša- piletina- krastavci i paprika. ;)
 P.S. Važno je samo kad pečete tortilje da ih ne prepečete- dok malo zarumene sa svake strane- gotove su. Ukoliko ih prepečete- bit će vam tvrde i neće biti savitljive.

Broj komentara: 6 :

  1. nikad ih sama nisam pekla, probati ću tvoj recept. a koliko sam dobrih recepata vidila kod tebe, potrošiti ću čitavu zimu na isprobavanje :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala!! :-) nadam se da ces se javiti sa dojmovima! A sto se tice recepata- da mi je rasvjetu za fotkanje rjesiti- bilo bi i vise recepata i slika :)

      Izbriši
  2. Koje kukuruzno brasno koristis ono domace krupnije ili kupovno sitno mljeveno?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koristim ono sitnije- trenutno imam bas iz mlina kukuruznog brasna i neznatno je krupnoje nego ono kupovno sitno. - inace kupovno koristim bas brasno- sitno. :-)

      Izbriši
    2. Koristim ono sitnije- trenutno imam bas iz mlina kukuruznog brasna i neznatno je krupnoje nego ono kupovno sitno. - inace kupovno koristim bas brasno- sitno. :-)

      Izbriši
  3. Pozdrav. Znam da vam je ovo stariji post/recept, ali htjela sam upitati zbog čega vrela voda? Je li namjerno "ubijate" kvasac, jer onda ćemu svrha dodavanja ga. Tako ne stvara C02 i ne diže se. Osim ako namjerno se želi dobiti kiseli okus tijesta.

    OdgovoriIzbriši