subota, 3. kolovoza 2013.

Slatko i hladno od borovnica i naranče- sladoled!




Više se ne možemo buniti da je hladno more (a bilo je sve do nedavno!) ili da ljeto nije stiglo onako kako treba.. ljeto je tu- i to pošteno ljeto! Toliko je vruće da ja na svom minijaturnom balkončiću, na kojem ima sunca samo od izlaska pa negdje do 13 sati- uspijevam osušiti pome! No- o pomama- nekom drugom prilikom. :)
Jučer sam bila baš vrijedna- napravila sam 2 vrste sladoleda i semifreddo - stoga- hladite se i sladite skupa sa mnom!

Zašto borovnice i zašto naranča? ... Borovnice zato što ih imam par vrećica u ledu (to vam je ono kad pošaljete muža u trgovinu i kažete mu da vam donese jednu vrećicu borovnica, a on donese 3- za nefalit!), a naranča- zato što nju jednostavno volim (i naravno- imam je u zalihama- zahvaljujući Branki :* ).

Što vam treba za ovaj sladoled? par jednostavnih sastojaka i 15ak minuta da ga pripremite te malo strpljenja da se dooooobro ohladi! :)

250 gr borovnica
140 gr šećera
150 gr korica kandiranih naranči
sok 1 limuna
400 gr milerama
500 ml slatkog vrhnja

Borovnice i šećer prokuhajte dok ne dobijete gušći umak. Ohladite ih na sobnu temperaturu (ovo ćete brzinski napraviti tako da zdjelu sa ovim umakom stavite u veću zdjelu u koju ste ulili hladnu vodu i stavili 10ak kockica leda- mješajte umak- brže će se ohladiti).
Slatko vrhnje istucite u čvrst snijeg- pazite samo da ga ne pretučete!
Mileram pomješajte sa koricama naranče i sokom od limuna. Smjesi dodajte lagano mješajući borovnice i na kraju pažljivo umješajte tučeno slatko vrhnje.

Kalup za kruh obložite prozirnom folijom i izlijte smjesu u njega. Prekrijte ju drugim komadom prozirne folije po površini i stavite u zamrzivač- najbolje preko noći.

Prije posluživanja- stavite sladoled neko vrijeme u hladnjak- samo da se malo opusti- režite na fete i poslužite! :)

Naravno- umjesto borovnica- može i višnja, malina, ribizli, breskve...a naranču možete i ne morate staviti- ili umjesto kandirane dodati naribanu koricu svježe naranče ili arancine.

Nema komentara :

Objavi komentar