ponedjeljak, 15. studenoga 2021.

Medeni prhki keksi


Iako je danas tek polovina 11. mjeseca i vani su kiša i južina- vrijeme blagdana nam se neupitno približava.. vrijeme je od keksića..Isto tako, koliko god se čuvali i pazili- mislim da je sad već svima jasno da ćemo svi na ovaj ili onaj način uloviti taj nesretni covid-19 cijepljeni ili necijepljeni, apsolutno nevažno, jer očito je da pravila nema.

Svima koji ste bolesni, nadam se da će vas što prije proći sa što blažim simptomima! 


Ovi keksi nisu neka pomoć oko tegoba uzrokovanih koronom, ali jesu pomoć ako ste doma u izolaciji, a nemate neke jake simptome- skratiti će vam vrijeme. I to nešto znači.


Par osnovnih sastojaka, dvije posude i dva lima od peći sa pek papirom- 60ak keksića.
Kalorije ovaj put ne brojimo!

340 g svinjske masti
2 jaja
150 g šećera
120 g meda

500 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
žličica začina za medenjake
prstohvat soli

kristal šećer za uvaljati kekse
cimet

U posudu od miksera stavite mast i jaja sobne temperature, dodajte im šećer i med i miksajte dok smjesa ne postane flafasta.
U drugoj posudi pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, soli i začinom (ne mora to biti gotova smjesa začina- možete i sami dodati četvrtinu žličice cimeta, četvrtinu đumbira, četvrtinu klinčića i ostalo može biti kardamom ili oraščić) 


Po malo dodavajte brašno sa svime u prvu smjesu i pustite da mikser sve poveže. Dobiti ćete mekano tijesto.

E sad možete napraviti dvije stvari... ako imate žlicu za sladoled- onu manju- možete grabiti smjesu s njom i stavljati je u smjesu šećera i cimeta, dobro uvaljati svaku kuglicu i izvaditi i staviti na lim.


Ili ako nemate- vadite smjesu običnom žlicom, kuglice neka budu od cca 20ak g. Biti će mekano tijesto- ali može se raditi s njim.. ako vam je baš premekano, a ruke pretople, stavite tijesto na 20ak minuta u zamrzivač pa onda od njega radite kuglice i valjajte u kristal šećer i cimet.

Kuglice slažite na pek papir. Razmaknite ih jednu od druge jer ćete ih vlažnim prstima malo spljoskati a i one će se tijekom pečenja raširiti.

Pecite na 180 stupnjeva 15 min. Pazite da vam ne pregore! 
Izvadite iz pećnice, ostavite 10ak minuta na limu i tek tad skinite na rešetku da se do kraja ohlade.

Keksi su uistinu jednostavni, brzi za napraviti, ukusni i mirišu na dom, obitelj, toplu peć, na blagdane, na šalicu čaja ili mlijeka, na veselje....  

3 komentara :

  1. Može li umjesto svinjske masti maslac?

    OdgovoriIzbriši

  2. Beautiful article. I think people will be inspired by what you've done. This is a life guide for me Kregarz Kielce

    OdgovoriIzbriši
  3. This blog post resonated with me on so many levels. Your personal anecdotes and real-life examples added a relatable touch to the topic. Viste me oczyszczanie wodorowe Kielce

    OdgovoriIzbriši