ponedjeljak, 11. svibnja 2020.

Ooo Torta!! (Čokoladna s jagodama)

Do sad sam više voljela jagode i vaniliju.. ili jagode i sirnu kremu.. ili jagode i jogurt kremu.. možda nisam imala pravu čokoladu.. možda nisam imala pravu kremu.. do sad..
Sad imam najbolju jagodasto- čokoladnu tortu ikad! Toliko sam zadovoljna s njom da jedva čekam nabavku nove ture jagoda samo da je napravim!! Mislim da o njoj ne trebam više ništa drugo pisati !
(a sama sebi zvučim kao loša reklama sa televizije... još mi samo nedostaje... - ali to nije sve! ...)

Biskvit je standardni genoise- samo jaja, šećer, brašno i kakao... no savršen za ovu kombinaciju.
Moram priznati da sam se malo preračunala u mjerama pa sam napravila daleko deblji biskvit nego što sam trebala... no za vas sam ovdje u receptu, smanjila mjere, nećete dobiti ovako debeli biskvit- nego taman onoliki koliki trebate.

Biskvit fi 22 cm

4 srednje velika jaja
140 g šećera
prstohvat soli
40 g kakaa
80 g glatkog brašna
(Gore je kalup u kojem pečem a dolje biskvit od 1,5 količine iz recepta )




Odvojite bjelanjke i žumanjke. U bjelanjke dodajte pola šećera i sol i stucite ih u srednje čvrst snijeg.


Brašno prosijte sa kakaom. Žumanjke tucite sa preostalim šećerom dok se ne zapjene.
Špatulom lagano primješajte dio po dio bjelanjak i brašna u žumanjke, zadnji koje dodajete neka budu bjelanjci.
Prelijte u kalup za tortu, poravnajte vrh i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C te pecite 20 min. (bez ventilacije) Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen. Čačkalica treba izići suha iz biskvita.
Ako je pečen, ostavite ga u kalupu da se prohladi 15ak minuta pa ga potom nožem uz rub stjenke lagano odvojite od kalupa, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da se do kraja ohladi.

Ohlađenom biskvitu lagano poravnajte vrh i prerežite ga na pola.

Preljev za biskvit.
Nemojmo se zavaravati- ovakvi biskviti jesu izdašni ali su malo suhi- zato im treba preljev. Po želji- možete ga namočiti samo mlijekom, ili možete napraviti sirup- kao ja.
Napravila sam sirup od 3 jušne žlice šećera i 1 dcl vode. kad je krenilio kuhati, dodala sam u to još 3 žlice višnjevače i još kratko prokuhala da ispari alkohol. Sirup ohladite. Za namakanje biskvita najbolje da koristite široki kist- on će ravnomjerno rasporediti sirup po biskvitu i nečete dobiti razmočeni biskvit.

Krema
500 g mlijeka
4 žumanjka
120 g kristal šećera
20 g škrobnog brašna
25 g glatkog brašna
50 g tamne čokolade (60 %)
100 g mliječne čokolade
2,5 lista želatine namočiti u hladnoj vodi (ili 4,2 g mljevene hidrirane sa 21 g vode)

250 g mascarponea

cca 750 g svježih jagoda

Žumanjke pomiješajte sa brašnima i šećerom i dodajte malo mlijeka. Izmješajte da nema grudica. Mlijeko zagrijte da bude vruće. Sklonite ga s vatre. Kroz cjedilo izlijte smjesu žumanjaka u mlijeko. Promiješajte pjenjačom i vratite na vatru te kuhajte. Kuhajte dok se krema ne zgusne pa još 3 minute. Što dulje kuhate- krema će biti sjajnija i poslije čvršća. U skuhanu kremu dodajte želatinu, umiješajte je dok se ne rastopi.  Dodajte i čokoladu. Promiješajte da se čokolada otopi. Preručite kremu u drugu posudu , pokrijte ju prozirnom folijom tik uz kremu i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Ohlađenu kremu uistinu jako kratko i na najmanjoj brzini miksera- kratko izmiksajte da ne bude grudica. Posebno izmiksajte mascarpone pa ga špatulom primješajte u kremu.

Na tanjur za serviranje stavite prvi biskvit. Uz rub kalupa za tortu stavite acetat traku ili prozirnu foliju. Biskvit namočite pa uz rub kalupa poslažite prerezane jagode. Jagode možete prerezati i po duljini- ne ovako poprijeko kako sam ja- vama na volju. Pažljivo rasporedite  malo kreme da pokrije dno i da ispuni rupe između stjenki kalupa i jagoda uz rub. Na kremu poslažite cijele jagode tako da ih pritisnete da sjednu na biskvit.
Preko jagoda rasporedite ostatak kreme i poravnajte je. Na vrh stavite drugi biskvit također namočen preljevom (namočeni dio okrenite gore).


Glazura- čokoladna namelaka
150 g mliječnog vrhnja za šlag
100 g mliječne čokolade
1 list želatine- hidrirati ga

Zagrijte vrhnje, sklonite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu i prelijte preko šokolade da se otopi. ostavite sa strane da se ohladi i krene stiskati pa onda prelijte preko gornjeg biskvita torte.

Ukrasite jagodama.

Bilo bi dobro da tortu radite večer prije nego što je mislite rezati da se čokolada i želatina u njoj stignu lijepo stegnuti.
Važno je s kojom čokoladom radite- ovo je fina torta, počastite sebe finom pravom čokoladom- razlika se osjeti.
Važno je i da brašno za biskvit prosijete skupa sa kakaom- da nemate grudica u biskvitu.
Izuzetno je važno dobro skuhati slastičarsku kremu- ali skuhati. ne samo da se zgusne i skloniti s vatre... kod ove torte - kuhanje slastičarske kreme i poslije njeno miksanje je najosjetljiviji dio posla. Ako je ne skuhate kao treba- imat če brašnasti okus i neće biti dobra, ako je previše izmiksate- bit će vam vodenasta tj tekuća i želatina i čokolada je neće stegnuti.

Ovo je fina torta, kremasta je taman koliko treba- nije za dugo stajanje vani- ako je ne jedete- vratite je u hladnjak.

Isto tako ako nosite ovu tortu nekomu na poklon- transportirajte je sa kalupom- idu toplija vremena- nemojte riskirati- skinite kalup kad stignete do toga komu je nosite.

Imate i opciju povećavanja količine želatine u njoj... možete i to.. ali onda gubite na kremoznosti torte... no o ukusima ne valja raspravljati- na netu nailazim recepte sa full želatine i ful miksanja nedovoljno skuhane slastičarske kreme sa full pudinga/škroba/brašna u njoj - pa ih svi hvale... različiti ljudi- različiti ukusi..

2 komentara :

  1. Izgleda super, idem odmah po jagode :) Samo jedno pitanje. Kada u kremu ide čokolada?

    OdgovoriIzbriši
  2. Genijalna torta, recept toliko detaljan da ne možeš pogriješiti🥰

    OdgovoriIzbriši