Ajmo krenuti od zadnjeg pitanja... kakvom hranom se hranite.. kakvom hranom se ja hranim? ... jedem li doručak? Što večerajem, a što ručam?
Mislim da smo u ovoj poplavi pekarnica, zapakiranih kroasana iz dućana koji traju 3-4 mjeseca, tosteva koji jednako toliko traju.. gotovih i polugotovih zapakiranih ručkova koje samo treba zagrijati u mikrovalnoj.. margarina, hrenovki, salama i sireva koji nemaju veze sa sirom.. a sve od navedenog je vrlo lako dostupno i jeftino.. mislim da smo se pogubili malo...
Zaboravili smo da su nekad naše bake i djedovi obilato jeli za doručak, zaboravili smo da se ostaci od ručka mogu pojesti i za večeru.. jedemo slatko (upravo čitate jednu takvu).. zaboravili smo kuhati (.. mislim na sebe prvenstveno)...
Je li vrijeme za podvući crtu, opaliti si jednu poštenu pljusku.. i dvije ako jedna nije dovoljna, pogledati se u ogledalo, ne strepiti od svakog vađenja krvi ili lječničkog pregleda (jer znaš- iako sam sebi prešućuješ- da se loše hraniš)?
Evo moje crte.
Za vas koji ste kao i ja zaboravili da ste nekad znali slagati jako maštovite ručke, da ste nekad jeli obilate doručke i za sve koji traže inspiraciju šta i kako.. sva hrana je dozvoljena... pitanje je koju količinu jedemo..
Doručak 1
2 žlice zobenih pahuljica
1/2 jabuke - naribati
1/2 breskve
par smrznutih bobica aronije
cimet, lan,
chia sjemenke, prah od borovnica
cca 200 g jogurta
Zobene potopite u jogurt večer prije, jabuku ujutro pomiješajte u njih, dekorirajte sitno narezanom breskvom i ostalim
Poširano jaje
feta pečene šunke
sirni namaz
1/3 fete crnog integralnog kruha
1/2 avokada
1 rajčica
1 paprika
Za poširanje jaja- uzavrem veći lonac sa vodom, posolim i zamutim vodu žlicom da se vrti u krug. U sredinu kruga stavim jaje (koje sam prethodno pažljivo razbila u zdjelicu i iz zdjelice ga stavljam u vodu) i kuham dok mi na oko ne bude bjelanjak tvrd a žumanjak mekan.. ne mjerim vrijeme kuhanja.
Doručak 3
Pečene tortilje slažite na tanjur i odmah poklapajte drugim tanjurom da ostanu mekane.
Ako vam slučajno ne budu mekane i elastične- znači da ste je prepekli- iduću pecite kraće.
Ovakve sirove tortilje se mogu čuvati u ledu pa peći po potrebi ili ih možete čuvati pečene, dobro zatvorene u hladnjaku do 3 dana.
Mjera je za 8 tortilja a tijesto dijelite na 6 djelova- dodatne dvije ćete dobiti od viška obrezanog tijesta.
Ako gdje zapnete- pitajte!
Savršeno, hvala ti na ideji i trudu!!
OdgovoriIzbrišiGuštam učiti od Vas. Šteta što ne objavljujete više rcp
OdgovoriIzbriši