nedjelja, 29. ožujka 2020.

Dvostruko čokoladni tart

Kad imate vremena onda ga brže izgubite nego kad nemate vremena, jer kad ga nemate onda ga koncentriranije, tj dragocjenije koristite nego kad ga imate napretek... Tako i ja- dva tjedna ovog #ostanidoma perioda prošla- a od pustih planova glede recepata na blogu- ostvareno - nula boodova!
No za pomaknuti se s nule- potrebno je učiniti prvi korak... pa evo.. koračam.. post na blogu je tu, i to ni manje ni više nego dvostruko čokoladni!


Kako sam za ovo vrijeme stajanja doma odabrala biti u kući na selu, nisu mi , pri pakiranju stvari iz stana u Splitu, bili na pameti ni slastičarski kalupi ni alati, ni termometar, ni izrezivači, ni silikoni, ni neke paste koje sam htjela isprobati, ni... ma bolje da ne nabrajam... snalazim se s onim što imam.

Ovaj tart sam pekla u silikonskom kalupu za tart kupljen nekad davno u Lidla- u vremenu dok sam kupovala sve i svašta..zato mi i je na selu- jer ga nikad ne koristim! Silikonski kalupi su mi ok za kreme ili torte- kad treba filovati u njima- ali nisam zadovoljna pečenjem u njima. Nisam zadovoljna jer imam dojam da ne provode toliko brzo toplinu koliko npr limeni ili inox kalupi i zbog toga što su savitljivi pa neko tanje prhko tijesto teško da ćete, bez da se prelomi, izvaditi iz silikonskog kalupa.

Ali kad je pitanje peći ili ne peći- snalazim se s onim što imam!

Mjere su za kalup promjera 26 cm

Tijesto
200 g glatkog brašna
20 g gorkog kakaa
85 g šećera u prahu
prstohvat soli
150 g maslaca
1 jaje

još 1 žlica brašna - ako je jaje malo veće i za razvaljati tijesto.

Prosijte brašno, šećer u prahu, kakao, dodajte im sol i na listiće narezan maslac. Vrhovima prstiju umiješajte maslac u brašno, što brže da se maslac ne rastopi. Kad dobijete mrvice, dodajte jaje i umijesite tijesto. Spljoštite ga u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak da se ohladi.
Pobrašnite radnu površinu i na njoj razvaljajte ohlađeno tijesto u disk veći od promjera kalupa u kojem ćete ga peći. Pomoću valjka za tijesto, prenesite tijesto u kalup, pritisnite uz bočne rubove, izravnajte kuteve i odrežite višak tijesta. Kalup sa tijestom stavite opet u hladnjak. Tijesto će se manje skupljati ako je prije pečenja dobro ohlađeno.

Ovo tijesto ima dvije faze pečenja- pečenje "na slijepo " i pečenje s kremom. Pečenje na slijepo znači da na sirovo tijesto, a preko vrećice za pečenje ili aluminijske folije ili papira za pečenje,  stavimo uteg- da tijesto ne naraste, da se ne iskrivi, povuče ili preklopi. Uteg može biti suhi grah, leća, sitni kamenčići ili sl.
Tijesto pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici, cca 15 min na 190°C. Povirite tijesto u svojoj pećnici, možda će vama trebati koja minuta kraće ili duže- ovisi o peći i o kalupu u kojem pečete.
Kad je tijesto na pola pečeno, dižete uteg. skupa sa pek papirom (vrećicom za pečenje) i na njega nalijevate kremu.

Krema
100 g mlijeka
140 g tamne čokolade (min 55% kakaa)
30 g kristal šećera
3 žumanjka

Mlijeko i šećer zagrijte, sklonite s vatre i dodajte čokoladu da se otopi i na kraju dodajte žumanjke. Sve izlijte preko napola pečenog tijesta i vratite natrag u peć na 7-10 minuta. Ne zaboravite da je ovo pečena čokoladna krema- mora vam biti lagano mekana na dodir kad je gotova.

Ohladite na sobnu temperaturu.

Čokoladni mousse
3 bjelanjka
100 g meda
150 g čokolade

Čokoladu stavite na paru da se otopi. Med stavite u posudu i zagrijavajte dok ne provrije. Bjelanjke lagano mikserom tucite i kad je med zavrio nalijevajte ga na bjelanjke uz rub posude u kojoj miksate. Nastavite miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsta meringa i dok se posuda ne ohladi- cca 10ak minuta.. i da sve je izvedivo sa ručnim mikserom i bez termometra.
U tučene bjelanjke dodajte otopljenu čokoladu i špatulom je umješajte (ne mikserom!!) Malo će bjelanjci spasti- ali bit će to ok. Rasporedite dobiveni mousse preko ohlađene pečene kreme, po želji pospite kakaom ili čokoladom u prahu i ostavite da se ohladi- cca 2 sata .
Guštajte u čokoladi!

P.S. U pečenu čoko kremu možete dodati i npr grubo mljevenih lješnjaka ili malo likera naranče i koricu naranče ili one višnje što su ostale od višnjevače... mmmm...


Nema komentara :

Objavi komentar