ponedjeljak, 12. kolovoza 2019.

Najbolji najobičniji keksi (ikad!)

Prvi put sam ih napravila prije sad već 4-5 godina.. imam negdje i nekoliko tura slika ovih keksa.. al nikako da stignu na blog! E pa evo ih sad!

Nije da je na ovoj vrućini vrime od pečenja keksiju, nije da je vrime od paljenja ičeg drugog osim klime... al neka njih ovdje- da se ne dogodi da ih opet čekate.. A znam da ima sigurno jedna osoba koja ih čeka.. Tonijela- evo ih!!


Recept

300 g maslaca sobne temperature
2 prstohvata soli
220 g kristal šećera

2 srednje velika jaja
450 g glatkog brašna
4 g sode bikarbone
4 g praška za pecivo

100 g mliječne čokolade
100 g tamne čokolade
100 g slanog kikirikija

Mikserom pjenasto izmješajte maslac i šećer i sol. Dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miksanje.
Brašno pomiješajte sa sodom i praškom za pecivo pa ga umiješajte u smjesu maslaca i šećera i jaja. Mikserom ili ručno- kako vam zgodno.
Na kraju dodajte na sitnije kockice nasjeckane obje vrste čokolade i kikiriki.

Ostavite da se smjesa malo ohladi čisto da vam bude lakše oblikovati kuglice. Vadite žličicom po malo smjese i radite kuglice između dlanova. Moje kuglice su bile težine cca 17 g i dobila sam cca 80 kom keksića.
Poslažite kuglice na pek papir ili silikonsku podlogu, razmaknite ih malo jednu od druge (na lim od peći poslažem 20 kuglica) i malo spljoštite.

Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu- ako je sa ventilatorom i ako pečete više od 1 lima- onda na 170°C 7-8 min- odnosno- dok sasvim lagano ne krenu rumeniti na rubovima (moja se jedna tura i prepekla) Ako pečete bez ventilacije, 1 lim- pecite na 180 °C jednako dugo.

Nemojte da vas zavaraju, hlađenjem će otvrdnuti, a ovo su keksi koji u sredini trebaju biti mekani.
Kad se malo prohlade- prebacite ih na rešetku da se ohlade do kraja.

Pokušajte im odoljeti.. toplim ili hladnim... čak i po ovoj vrućini!!


E da, umjesto čokolade i kikirikija- dodajte slobodno dodatke po vašim željama... keksi valjaju sa svime što umiješate u njih! Ako dodajete suho voće, smanjite još malo šećer.

Kekse možete oblikovati u kuglice i zamrznuti pa peći kad vam bude više odgovaralo.

Gotove kekse možete čuvati na suhom u limenci... ali trebat će im samo čuvanje da ih netko drugi ne pojede umjesto vas!

1 komentar :

  1. Meni je bas super kombinacija kikiriki i cokolada, tako da cu svakako isprobati cim malo zahladi!

    OdgovoriIzbriši