Gledam je već dugo.
Iskače mi sa fb sličica i ig storyja... miriše mi sa ekrana onako mekana i
zapletena, sočna i čokoladna – slinim nad njom... morala sam je napraviti.
Po pitanju recepta... ma
svi su oni jako slični, po pitanju motanja i slaganja- mašti vam na volju!
Ovu Babku sam u jedan dan
radila dva puta... tijesto je divno- al stvarno- svileno, elastično, pahuljasto,
mekano i podatno! Divota za raditi s njim!
U mom receptu ide minimalno
kvasca koliko treba da se tijesto digne- ne volim kad se tijesto čuje po
kvascu. Koristila sam Digo suhi kvasac.
Ja sam je radila sa
svinjskom masti- imam neku iskustvenu teoriju da mast dizanom tijestu podari
sočnost kakvu mu druge masnoće ne mogu dati... jesam li u pravu ili sam samo
zaljubljena – ne znam. Ja ću u dizano uvijek dodavati mast. Vi možete maslac
ako nemate ili ne volite mast.
A zašto sam je radila dva
puta kad je tako divna... zato što mi se prva nije ispekla u donjem dijelu ...
Priča ide ovako.. umjesim tijesto i divim mu se kako je
divne strukture- sva ponosna na sebe!
Ostavim ga da kvasa.
Napravim vodnu kupelj u koju položim zdjelu sa tijestom- da mu ne bude hladno..
i pokrijem ga prozirnom folijom- da mu ne bude hladno, i pokrijem ga i krpom-
da mu ne bude hladno... i ostavim ga- da mu ne smetam.
Nakon cca 2,5 sata dođem
ga poviriti- a ono divno! Naraslo, razbujalo se, napuhalo, umnožilo! Ja još
više zaljubljena!
Istresem ga na
pobrašnjenu površinu, lagano preklopim par puta i ostavim da odmori- kratko.
Razvaljam ga- jako tanko i namažem dragocjenim čokoladnim nadjevom- jer ovakvo
tijesto zaslužuje samo čokoladu!
I zarolam ga- u
najdivniju i najmekšu pahuljastu roladu.
I prerežem je na tri
dijela.
(i divim se savršenom
presjeku!)
I složim je u kalup od
kruha (jedna rolada dolje a dvije gore) i opet pokrijem i ušuškam kao i prvi
put, cmoknem i ostavim- da joj ne smetam.
Stavim je u peć. Pečem
pola sata. Izgleda savršeno. Miriše još ljepše!
Vadim iz peći i ostavljam
petnaestak minuta u kalupu.
Vadim iz kalupa... hm nešto nije kako treba... osjećam iako ne vidim još... otvaram pek papir...
najdonja rolada sirova ostala!!! ....
A ništa... palim opet peć, stavljam
u kalup- naopako- nepečenu stranu gore... rolada gubi oblik (ali i dalje
zamamno miriše) i pečem je opet... dodatno... naravno da se sad donji dio
(bivši gornji) prepeče... naravno da neču pustiti da mi propadne to divno
tijesto i božanstveni nadjev... naravno da smo je pojeli.. ono što je bilo
jestivo...
Naravno da cijelo vrijeme
čujem u pozadini negdje onu Gibinu pjesmu- Ne odustajem... i naravno da sam
umjesila novu turu... ponovila postupak, milovala i dragala, valjala i mazala,
tepala, ušuškavala, grijala i pokrivala... čekala... pa opet čekala... pa opet
čekala...
Ali- ovaj put sam tijesto
podijelila na dva dijela i od svakog napravila zasebnu roladu.. rolade..
zamotala i smotala, zafrljuknila- svaku posebno i svaku pekla u svom kalupu... i pojeli smo svaku
posebno... nisu dugo trajale, a bile su krajnje jestive- od početka do kraja..
i mrvice smo skupili!
Sutra mijesim novu!
500 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca
100 g kristal šećera
2 jaja
Pola kavene žličice soli
100 g masti
180 g mlijeka
Dodatne dvije žlice
brašna za premijesiti tijesto
Za nadjev
200 g tamne čokolade
100 g maslaca
Za nadjev otopite
čokoladu i maslac i ostavite da se ohlade na stupanj da budu mazivi.
U posudi miksera
pomiješajte brašno sa kvascem i šećerom. Na vatri zagrijte mlijeko i otopite
mast u njemu- pazite da ne bude prevruće. U brašno dodajte jaja, sol i toplo
mlijeko sa otopljenom masti. Mijesite u mikseru sa nastavkom za dizana tijesta
nekih 10ak minuta. Dobit ćete savršeno glatko i mekano tijesto. Neka vas ne
brine njegova mekoća. Ostavite u posudi od miksera da se diže. Ja sam posudu na
vrhu prekrila prozirnom folijom – čvrsto. Posudu sam stavila u drugu, veću
posudu u koju sam ulila prilično toplu vodu- da mi tijesto bude na toplom.
Ovisno o tome koliko vam
se tijesto ohladilo prilikom miješanja i koliko je toplo mjesto na kojem ste ga
ostavili da se diže- pustite ga cca 1,5- 2,5 h da raste. Može i dulje- neće mu
smetati. Treba utrostručiti obujam.
Istresite ga na
pobrašnjenu površinu i tek lagano i kratko primjesite- da se ne lijepi. Poklopite
ga posudom da odmori 10 min. Razvaljajte tijesto u oblik četverokuita cca 40 cm
x 70- 80 cm - skroz tanko- na 3 mm. Da se jako lijepo valjati i rastanjivati.
Premažite tijesto
nadjevom i zarolajte s dulje strane - pazeći da roladu lijepo stisnete.
Ako ćete peći u kalupu za
kruh kao ja- prerežite roladu na pola pa svaku polovicu na tri dijela i onda ta
tri dijela međusobno zamotajte i stavite u kalup za kruh u koji ste stavili pek
papir.
Tijesto opet pokrijte
prozirnom folijom, smjestite na toplo i ostavite da raste, dok se ne
udvostruči.
Pekla sam na slijedeći
način. U vatrostalnu posudu sam stavila vrelu vodu i tu posudu stavila na dno
pećnice. Rolade u kalupima sam stavila u hladnu peč i uključila ventilacijsko
pečenje na 90 C nekih 10 min, a onda sam pojačala na 165 C i pekla još 30 min.
Rolade sam cijelo vrjeme držala pokrivene pek papirom.
Pečene sam ostavila
kratko u kalupima i onda izvadila na kuhinjsku krpu i na rešetku da se ohlade.
Nisu dugo trajale.... al to sam vam već rekla??
very important information from the blog and the writer of post and also i got the tour info from the blog which are very attractive and fantastic Your Blog is too good and give unique information. I am so happy that you share this with us. There are many people who want such as information and services like as you provide in your blog For more detail, you can visit our website to click here:
OdgovoriIzbrišiTempo Traveller on Rent
Luxury Tempo Traveller on Rent
Tempo Traveller in Delhi
Tempo Traveller on Hire
9 seater Tempo Traveller on Rent
12 seater Tempo Traveller on Rent
Same Day Agra Tour Packages
Tempo Traveller
16 seater Tempo Traveller on Rent
Chardham Yatra Tour Packages
Tempo Traveller hire
Golden Triangle Tour Packages - Delhi Agra Jaipur Tour
tempo traveller
tempo traveller hire Tempo Traveller in Delhi
Odlican kolac.....
OdgovoriIzbrišinije mi jasno ono zamotala zafrknula
OdgovoriIzbriši