srijeda, 9. siječnja 2019.

BabkaGledam je već dugo. Iskače mi sa fb sličica i ig storyja... miriše mi sa ekrana onako mekana i zapletena, sočna i čokoladna – slinim nad njom... morala sam je napraviti.

Po pitanju recepta... ma svi su oni jako slični, po pitanju motanja i slaganja- mašti vam na volju!

Ovu Babku sam u jedan dan radila dva puta... tijesto je divno- al stvarno- svileno, elastično, pahuljasto, mekano i podatno! Divota za raditi s njim!

U mom receptu ide minimalno kvasca koliko treba da se tijesto digne- ne volim kad se tijesto čuje po kvascu. Koristila sam Digo suhi kvasac.

Ja sam je radila sa svinjskom masti- imam neku iskustvenu teoriju da mast dizanom tijestu podari sočnost kakvu mu druge masnoće ne mogu dati... jesam li u pravu ili sam samo zaljubljena – ne znam. Ja ću u dizano uvijek dodavati mast. Vi možete maslac ako nemate ili ne volite mast.

A zašto sam je radila dva puta kad je tako divna... zato što mi se prva nije ispekla u donjem dijelu ...

Priča ide  ovako.. umjesim tijesto i divim mu se kako je divne strukture- sva ponosna na sebe!
Ostavim ga da kvasa. Napravim vodnu kupelj u koju položim zdjelu sa tijestom- da mu ne bude hladno.. i pokrijem ga prozirnom folijom- da mu ne bude hladno, i pokrijem ga i krpom- da mu ne bude hladno... i ostavim ga- da mu ne smetam. 
Nakon cca 2,5 sata dođem ga poviriti- a ono divno! Naraslo, razbujalo se, napuhalo, umnožilo! Ja još više zaljubljena!
Istresem ga na pobrašnjenu površinu, lagano preklopim par puta i ostavim da odmori- kratko. Razvaljam ga- jako tanko i namažem dragocjenim čokoladnim nadjevom- jer ovakvo tijesto zaslužuje samo čokoladu!
I zarolam ga- u najdivniju i najmekšu pahuljastu roladu.
I prerežem je na tri dijela.
(i divim se savršenom presjeku!)
I složim je u kalup od kruha (jedna rolada dolje a dvije gore) i opet pokrijem i ušuškam kao i prvi put, cmoknem i ostavim- da joj ne smetam.

A rolada raste, buja, dostiže vrh kalupa, prerasta ga!
Stavim je u peć. Pečem pola sata. Izgleda savršeno. Miriše još ljepše!
Vadim iz peći i ostavljam petnaestak minuta u kalupu.

Vadim iz kalupa... hm nešto  nije kako treba... osjećam iako ne vidim još... otvaram pek papir... najdonja rolada sirova ostala!!! ....

A ništa... palim opet peć, stavljam u kalup- naopako- nepečenu stranu gore... rolada gubi oblik (ali i dalje zamamno miriše) i pečem je opet... dodatno... naravno da se sad donji dio (bivši gornji) prepeče... naravno da neču pustiti da mi propadne to divno tijesto i božanstveni nadjev... naravno da smo je pojeli.. ono što je bilo jestivo...
Naravno da cijelo vrijeme čujem u pozadini negdje onu Gibinu pjesmu- Ne odustajem... i naravno da sam umjesila novu turu... ponovila postupak, milovala i dragala, valjala i mazala, tepala, ušuškavala, grijala i pokrivala... čekala... pa opet čekala... pa opet čekala...

Ali- ovaj put sam tijesto podijelila na dva dijela i od svakog napravila zasebnu roladu.. rolade.. zamotala i smotala, zafrljuknila- svaku posebno i svaku pekla u svom kalupu... i pojeli smo svaku posebno... nisu dugo trajale, a bile su krajnje jestive- od početka do kraja.. i mrvice smo skupili!
Sutra mijesim novu!

Recept
500 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca
100  g kristal šećera
2 jaja
Pola kavene žličice soli
100 g masti
180 g mlijeka
Dodatne dvije žlice brašna za premijesiti tijesto
Za nadjev
200 g tamne čokolade
100 g maslaca
Za nadjev otopite čokoladu i maslac i ostavite da se ohlade na stupanj da budu mazivi.

U posudi miksera pomiješajte brašno sa kvascem i šećerom. Na vatri zagrijte mlijeko i otopite mast u njemu- pazite da ne bude prevruće. U brašno dodajte jaja, sol i toplo mlijeko sa otopljenom masti. Mijesite u mikseru sa nastavkom za dizana tijesta nekih 10ak minuta. Dobit ćete savršeno glatko i mekano tijesto. Neka vas ne brine njegova mekoća. Ostavite u posudi od miksera da se diže. Ja sam posudu na vrhu prekrila prozirnom folijom – čvrsto. Posudu sam stavila u drugu, veću posudu u koju sam ulila prilično toplu vodu- da mi tijesto bude na toplom.

Ovisno o tome koliko vam se tijesto ohladilo prilikom miješanja i koliko je toplo mjesto na kojem ste ga ostavili da se diže- pustite ga cca 1,5- 2,5 h da raste. Može i dulje- neće mu smetati. Treba utrostručiti obujam.

Istresite ga na pobrašnjenu površinu i tek lagano i kratko primjesite- da se ne lijepi. Poklopite ga posudom da odmori 10 min. Razvaljajte tijesto u oblik četverokuita cca 40 cm x 70- 80 cm - skroz tanko- na 3 mm. Da se jako lijepo valjati i rastanjivati.

Premažite tijesto nadjevom i zarolajte s dulje strane - pazeći da roladu lijepo stisnete.
Ako ćete peći u kalupu za kruh kao ja- prerežite roladu na pola pa svaku polovicu na tri dijela i onda ta tri dijela međusobno zamotajte i stavite u kalup za kruh u koji ste stavili pek papir.
Tijesto opet pokrijte prozirnom folijom, smjestite na toplo i ostavite da raste, dok se ne udvostruči.

Pekla sam na slijedeći način. U vatrostalnu posudu sam stavila vrelu vodu i tu posudu stavila na dno pećnice. Rolade u kalupima sam stavila u hladnu peč i uključila ventilacijsko pečenje na 90 C nekih 10 min, a onda sam pojačala na 165 C i pekla još 30 min. Rolade sam cijelo vrjeme držala pokrivene pek papirom.
Pečene sam ostavila kratko u kalupima i onda izvadila na kuhinjsku krpu i na rešetku da se ohlade.


Nisu dugo trajale.... al to sam vam već rekla??


Nema komentara :

Objavi komentar