utorak, 23. siječnja 2018.

Za Početak: Torta, Pinjur, Pjat (ili Moussava, Malinasta, MmmmČokoladna Torta)


Kako i priliči početku, tu je torta, a onda uz nju i pinjur i pjat (viljuška i tanjur). 
Ovo je moj prvi ovogodišnji post i s obzirom na naziv samog bloga, tj s obzirom na ono što od slatkog najviše volim raditi- red je da vas počastim!


Ovo je torta koju sam radila prije par mjeseci ali nisam bila zadovoljna korama koje su bile unutar nje. Bile su to obične biskvitne kakao kore i nikako mi nisu išle uz ovakav fini mousse od malina. Na tortu od tad nisam zaboravila. Čekala je svoje vrijeme da ju ponovno napravim- da doživi svoju reinkarnaciju.

Promijenila sam joj kore, dodala moju najdražu čokoladu i napravila jednostavnu torticu koja oduzima dah na prvi pogled, a na prvi ugriz- mami na još!
Ovakav tip kora se savršeno slaže sa mousseom jer su takve da su dovoljno mekane da ne narušavaju nježnu strukturu moussa, a opet dovoljno čvrste da se slažu sa ganacheom i da s njime čine čvrstu i kremastu osnovu unutrašnjosti torte.

Nije komplicirana usprkos duljini recepta- zapravo je jako jednostavna- ima svega 3 komponente (kore, ganache i mousse) i svaku od njih ste već negdje susreli u mojim receptima. Znači- sve znate!

Recept:
(torta promjera 18 cm)

Dacquoise od badema

2 kore promjera cca 16 cm

3 bjelanjka
prstohvat soli
125 g šećera
125 g mljevenih blanširanih badema**
12 g škrobnog brašna

Bjelanjke i prstohvat soli tucite. Postupno dodavajtete šećer i sve smiksajte u "soft peak" snijeg (snijeg mekanih vrhova). Špatulom umiješajte bademe pomiješane sa škrobnim brašnom; stavite sve u dresir vrećicu sa okruglim nastavkom promjera 1 cm. Istiskujte smjesu u obliku puža počevši od sredine. Napravite krug promjera cca 16 cm.
Na isti način napravite još jedan krug.

Stavite kore u prethodno zagrijanu pećnicu, opcija ventilator na 160°C -20 min. Ako nemate opciju ventilatora- pokušajte smjestiti obje kore na 1 pek papir na dijagonalno suprotne krajeve papira- na obrnutu stranu lim za pečenje i pecite na 180°C - 20 min

Kore će se pečenjem malo raširiti- zato ih nakon pečenja, dok su još vruće, obrežite na promjer 16 cm. Obrezivanje ćete najlakše napraviti ako napravite krug od kartona promjera 16 cm, stavite ga na koru i nožem ili rezačem za pizzu prijeđete preko kore po mjerama tj obodu kruga. Na isti način vam može poslužiti i mali podložak za tortu tog promjera ili kakav poklopac od neke male zdjelice. Okrajke maknite kad se kora potpuno ohladi.

Ganache

250 g gianduia čokolade***
150 g vrhnja za šlag
20 g maslaca

Zagrijte vrhnje za šlag do vrenja i prelijte ga preko nasjeckane čokolade. Ostavite minut da tako stoji pa žlicom izmješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte maslac i nastavite miješanje dok se ne rastopi i umiješa. Ostavite sve da se ohladi i dok ne bude strukture kao nutela na sobnoj temperaturi.

Polovicom ganachea premažite prvu koru, lagano pritisnite drugom korom na koju rasporedite ostatak ganachea. Ako vam je ganache dovoljno ohlađen- ovo možete napraviti bez ikakvog kalupa, ako vam nije dovoljno ohlađen- stavite kore u kalup pa filujte.
(Kalup za ovakvo filovanje možete napraviti od mekanih plastičnih podmetača za tanjure za na stol- odrežite ih po duljini na trake visine 5 cm i stavite oko kora, spojeve učvrstite ljepljivom trakom- s vanjske strane)

Nafilane kore stavite u led da se čokolada stegne i bude čvrsta i da cijeli proces izrade torte-  kraće traje.

Pire od malina

350 malina
80 g vode

Sve zajedno prokuhati, ispasirati maline kroz sitno sito i izvagati dobivenu smjesu. Trebamo 250 g propasiranih malina- ako imate više- iskuhajte malo, a ako imate manje- nadolijte malo vode u njih.

250 g pasiranih malina
120 g šećera*
4 lista želatine (cca 7 g)
250 ml vrhnja za šlag

Želatinu otopite u hladnoj vodi.
Pire zagrijte do vrenja i dodajte mu ocijeđenu želatinu. Izmješajte da se želatina otopi u pireu. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu- tik pred početak želiranja.
Vrhnje stucite u šlag. Lagano ga špatulom umiješajte u želirane maline. Izlijte cca pola dobivene smjese u okrugli silikonski kalup promjera 18 cm i stavite na 10ak minuta u zamrzivač da se smjesa stegne.

Nakon 10ak minuta- na smjesu stavljamo ranije pripremljen insert i preostalim mousseom od malina (pomoću dresir vrećice) popunjavamo bočne stranice kalupa.

Moussea će vam vjerojatno malo preteći- napunite čaše njime, ohladite ga i pojedite dok čekate na tortu.
Tortu stavite u zamrtivač i ostavite da se skroz zaledi. Ovo je potrebno da biste je cijelu i bez oštećenja izvadili iz silikonskog kalupa.

Tortu po želji, možete preliti mirror glazeom- ja sam moju pokušala preliti glazurom obojanom pireom od malina- na način da sam dodala 3 žlice pirea u polovicu količine glazure- ali nisam baš zadovoljna preljevanjem i time kako mi je uspjelo (bolje reći neuspjelo!)

Jednako lijepa će biti i ako je ne budete ničim prelijevali- jednostavno ju ukrasite neprskanim jestivim cvjetićima, puslicama, macaronsima, svježim malinama, strugotinama čokolade i dr.

* nakon što dodate šećer u maline- probajte smjesu- možda će vama trebati više šećera, ja volim da je blago kiselkasto
** Ne morate koristiti isključivo blanširane bademe za ove kore, one se mogu napraviti i sa neblanširanim bademima isto kao i sa orasima ili lješnjacima.
*** Gianduia čokoladu možete zamijeniti mliječnom ili noisette čokoladom ali tada nemojte dodavati maslac u kremu jer su one mekše od profesionalne gianduia čokolade

Recept za mirror glaze imate ovdje- na stranici Conde kondenziranog mlijeka.

Kondenzirano mlijeko, gianduia čokoladu, silikonske kalupe, mljevene blanširane bademe i glukozni sirup možete nabaviti kod Gourmandise  .

E sad će sigurno biti upita tipa- koliko čega da stavim za kalup promjera 22, 24 ili 26 cm....
za kalup 22 povećajte sve još za pola, za kalup 24- ako povećate sve u duplo- vjerojatno će biti svega viška... al bolje da napravite još i čaše nego da manjka ;)

I samo vam silikonski kalupi omogućuju baš ravne plohe kako stranice tako i gornje površine.

P.S. Na vaše traženje- stavljam linkove na web trgovinu Gourmandise iz koje i sama nabavljam alat i materijal


Broj komentara: 13 :

  1. Isprobala sam recept i odlično je ispao :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Moram priznati da se ne snalazim baš na gourmandise stranici sa svim onim kalupimma. Može pomoć - link na potreban silikonski kalup? Ionako sam si mislila malo obnoviti alate :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moze- stavim linkove malo poslije dok se oet docepam laptopa ! Stavit cu linkove na sve sto sam koristila na kraj recepta! Hvala!!

      Izbriši
    2. Savršeno, hvala!!

      Izbriši
    3. Evo linkovi su postavljeni! Ako još što trebate, slobodno pitajte!

      Izbriši
  3. To bi se na isti nacin dalo i sa borovnicama?? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno!! Samo mozda malo manje secera- jer znam kako su slatke vase borivnice- i mozda cak i sa kojim kapi limunova soka. Vazno je samo da su kolicine iste 😊

      Izbriši
  4. Prelepa torta! Dali od 3 belanca se pravi jedna kora ili dve?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dvije kore su od 3 bjelanjka . 😊 puno vam hvala!!

      Izbriši
  5. Imate li zamjenu za badem?
    Alergicna sam na sve orasaste plodove i time dozivotno zakinuta...
    Inace, predivno izgleda torta i rado bi ju napravila ako postoji alternativa.

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Julija, koliko cm dubine / visine ima silikonski kalup? Pozz

    OdgovoriIzbriši