četvrtak, 28. prosinca 2017.

Baci di Dama

I evo, prošao je sam Božić... mislila sam da ću vam dojmove o ovim keksićima uspjeti napisati prije samog Božića tako da, ako uopće ima onih koji ih nisu nikad radili (poput mene) da se ne misle, da se ne predomišljaju i da se uhvate posla i da ih naprave... ali nisam stigla... oke, možda sam i bila lijena tipkati... mada mislim da mi je zapravo bilo lijepo - pa sam samo guštala... pekla kolačiće i guštala...

I onda je došao sam Božić... mislila sam vam napisati i veliku čestitku na fb, staviti slike kolačića, svijeća, vatrice.... ali nisam... Umjesto toga, ugasila sam mobitel i isključila laptop... Nisam napravila ni jednu sliku kolačića (a, vjerujte mi, opet sam pretjerala s napravljenim vrstama!), nisam slala kružne čestitke ljudima (ono kad imaš neku sliku- čestitku s neta pa je šibneš svim svojim kontaktima u mobitelu i kao- čestitao si im Božić...); nisam slala sms-ove, mailove, nisam koristila wapp, viber ni messinger... jednostavno sam nazvala- one meni drage. s kojima trenutno nisam mogla biti i bila s onima, meni dragima koji su mi tu. I to je to. Više od toga ne trebam.

I zato ovaj post tek danas.

I da, nisam otkrila toplu vodu ovim receptom- imate ga na svakom kantunu interneta. Ima ih par, zapravo i predomišljala sam se koji od njih da isprobam jer mi je ovo prvi put da radim ove keksiće.... i definitivno nije zadnji!

Ulaze na popis obveznih za svaki budući Božić! Ma i za svaku buduću veću ili manju prigodu... ma zapravo im prigode uopće ne trebaju...

Jednostavni, od svega 4 sastojka. (nešto mi idu u zadnje vrijeme ovi recepti od 4 sastojka!)

Sastojci:

140 g pečenih i oguljenih lješnjaka
140 g glatkog brašna
100 g šećera u prahu
100 g maslaca sobne temperature
prstohvat soli
(po potrebi mala žličica hladne vode)

za spajanje
cca 50 g tamne čokolade otopljene na pari i malo ohlađene

Od svih sastojaka osim vode umijesite tijesto- tek ako vam se baš ne povezuje- dodajte tih par kapi vode, povezat će se. Odvajajte komade tijesta i napravite više valjaka debljine cca 1 cm ako želite napraviti ovako male keksiće. Zamotajte valjke u prozirnu foliju (možete ih sve skupa staviti- samo nemojte previše stiskati da se ne izobliče i slijepe) i ostavite na hladnom barem sat vremena. Od ohlađenih valjaka otkidajte po cca 1 cm i najprije jagodicama prstiju oblikujte grubu kuglu, a onda lagano između dlanova finiširajte tu kuglu. Stavljajte na lim prekriven papirom za pečenje i razdvojite ih malo.
Moram napomenuti da će vam se tijesto lagano mrviti prilikom oblikovanja, ali nedajte mu da vas prevari- takvo i treba biti- pažljivo s njime, nemojte previše pritiskati te kuglice.
Pecite na 160°C 12-15 min - ovisno kolike ste kuglice radili- ne smiju vam porumeniti odozgor- samo lagano odozdol. Ostavite da se potpuno ohlade i tek onda ih spajajte- ne previše tekućom čokoladom. Ostavite na hladnom.

Keksiće čuvajte u hermetički zatvorenoj kutiji na hladnom. Mogu stvarno jako dugo trajati- ako ih ne pojedete.

Ako ste dobri sa živcima- preporučam da umijesite odmah duplu dozu.

Je ih malo naporno i dosadno valjati u kuglice- no nikako nije ni naporno, a još manje dosadno poslije ih grickati... jedino bih mogla reći da je zarazno i da grickanje ovih keksića budi onu vašu tamnu i mračnu stranu jer sam sigurna da ćete ih poželjeti sakriti samo za sebe!


Nema komentara :

Objavi komentar