srijeda, 23. rujna 2015.

Tikvasti tart (sa borovnicama)

Htjeli mi to ili ne - jesen stiže- a s njom i divne, mirisne, velike i male, okrugle, duguljaste, žute, narančaste tikve i bundeve.
Ja ih volim- u varivima, u kruhu, u pecivima; u pitama- slanim i slatkim - ali i same- onako - samo pečene.



Bit će recepata sa tikvana i bundevama ove jeseni- a za ovaj put vam donosim jedan zdravi tart (odnosno tart bez brašna - bez glutena i bez šećera!) od butternut tikve- ujedno- moje najdraže tikve :)

Sastojci za pravokutni tart dimenzija 35x10 cm
(ili okrugli promjera 20 cm)
podloga
80 g mljevenih oraha
80 g mljevenih (pečenih) lješnjaka
60 g maslaca
3,6 g zaslađivača na bazi stevije
1 bjelanjak
malo soli

Pomiješajte sve sastojke i utisnite ih u kalup. Stavite u hladnjak da se ohladi i stegne. Zagrijte pećnicu na 180°C i stavite podlogu peći 10 minuta.










Premaz od borovnica

125 g borovnica prokuhajte dok ne dobijete smjesu nalik džemu. Ostavite da se ohlade. Nikakav zaslađivač im nije potreban.
Premažite ga preko polupečene podloge.

Nadjev od tikve
250 g pirea od tikve
125 g sirnog namaza
1 jaje
25 g meda
cimet, klinčić

Butternut tikvu prethodno posebno ispecite. Možete ju prekrižiti na pola- izvaditi sjemenke i peći u polovicama na 180°C dok ne omekša ili je možete odmah narezati na kockice (izvaditi prethodno košpice i oguliti koru) i ispeći. Vama na volju. Ne preporučam kuhanje- jer će tako biti više vode u tikvi.



















Odvojite 250 g  mesa tikve i viljuškom ga usitnite u pire. Primješajte mu sirni namaz, jaje, med i začine (možete sve miješati viljuškom).
Izlijte nadjev preko premaza od borovnica i sve vratite u peć na 25 min (na 180°C).

Pečeni tart ostavite da se ohladi u kalupu. Narežite ga na trokute ili prutiće i uživajte u ovoj bezgrešnoj sladilici. ;)


1 komentar :

  1. Ovo izgleda carobno :) Imam pitanje u vezi kore. Da li je potrebno istopiti maslac da bi se svi sastojci povezali ili je dovoljno samo da bude sobne temperature? Hvala. Pozdrav iz Novog Sada :)

    OdgovoriIzbriši