Rođendanska torta za mog velikog dječaka od 7 godina!
I da- ako se pitate - a zašto nije sa fondanom i figuricama???....- zato što su takve torte za "bebe"- a on je sad veliki dječak..ovaj.. hoću reći - muškarac! <3
Sastojci
za 2 kalupa promjera 20 cm
visina torte sa svih 6 kora- 15 cm
Biskvit
250 g maslaca
250 g čokolade (52% kakaa)
10 jaja
200 g šećera
300 g brašna
1 prašak za pecivo
Otopite maslac i dodajte mu nasjeckanu čokoladu. Izmješajte da se čokolada skroz otopi i sve ostavite da se malo ohladi i počme stezati.
Cijela jaja tucite dok ne postanu pjenaasta. Lagano im dodavajte šećer neprestano miješajući. Tucite dok se sav šećer ne rastopi a smjesa ne utrostruči.
Prosijte brašno sa praškom za pecivo.
U pjenaste žumanjke i šećer lagano miješajući špatulom (ili drvenom kuhačom) dodavajte naizmjenice čokoladu i brašno (u npr 3 navrata).
Promiješajte da se smjesa sjedini i razdijelite u kalupe. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C 30 min. Drvenim štapićem provjerite jeli biskvit pečen- ukoliko nije- ostavite još 5 minuta. Pazite da ga ne prepečete!
Od ove smjese pečete od jednom u 2 kalupa promjera 20 cm i poslije iz svakog biskvita možete dobiti po 3 kore . Istu smjesu možete peći i u kalupima promjera 26- tad ćete dobiti od svakog biskvita po 2 kore. Ukoliko pečete na ventilaciji na dvije razine- pecite na 160°C jednako dugo.
Krema
125 g mascarponea
125 g sirnog namaza
250 g bijele čokolade
400 g slatkog vrhnja
1-2 jušne žlice šećera u prahu
10 g instant želatine
375 g mermelade od malina (ili marelica- ili one koju najviše volite)
Otopite bijelu čokoladu. Stucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu i instant želatinom u šlag. Pomiješajte mascarpone i sirni namaz u jednoličnu smjesu. Primješajte im otopljenu čokoladu. Pažljivo špatulom umiješajte tučeno slatko vrhnje.
Biskvite razrežite tako da od svakog dobijete po tri kore. Svaku koru premažite mermeladom.
Obruč za tortu obložite prozirnom folijom ili pek papirom te ga stavite na tanjur za posluživanje.
Kremu razdijelite u zdjelice- ukoliko radite sa svih 6 kora- tad će vam trebati 5 zdjelica.
Meni je torta sa 6 kora ipak bila previsoka pa sam radila sa 5 kora i 4 sloja kreme ( onu jednu koru smo s guštom smazali...pa morali smo provjeriti hoće li valjati :))) )
Na tanjur stavite prvu koru i na nju rasporedite prvi dio kreme. Na kremu stavite drugu koru pa opet kremu i tako redajte dok ne završite korom.
Ganache
200 g čokolade (52% kakaa)
250 g slatkog vrhnja
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja. Sklonite s vatre i dodajte mu nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se sva čokolada ne otopi.
Sa par žlica prelijte zadnju koru torte, a ostatak ostavite na hladnom da se malo stegne- njime ćete obmazati tortu kad je izvadite iz kalupa.
I to je to :)
Dekorirajte po želji.
Vau, sretan mu rođendan! Kako lep crtež, a kombinacija bijele čokolade i maskarponea mi djeluje zanimljiva!
OdgovoriIzbrišiPuno hvala!! :)))
IzbrišiOdlično izgleda i baš bi je htjela isprobati. Ako radim u promjeru 26 sa 4 kore, da li je dovoljno kreme ili treba povećati količinu?
OdgovoriIzbrišiBit ce dovoljno kreme- ne treba povecavati :)
IzbrišiUskoro ide u isprobavanje za moj rođendan:-). Zanima me da li je potrebno kore mazati s marmeladom?
OdgovoriIzbrišiMa mozete i bez mermelade ukoliko je niste ljubitelj- samo nemojte da vam se biskviti prepeku. Po zelji - umjesto mermelade mozete biskvite poprskati nekim likerom ;)
Izbrišikakav je to instant žele , ja sam malo nepismena po tom pitanju, molim pomoć :(
OdgovoriIzbrišiInstant zelatina je zelatina koju dodavamo direkt u kremu bez prethodnog zagrijavanja. Na Hrv trzistu postoji instant zelatina od dr oetkera i od dolcele a u trgovinama se obicno nalaze na polici sa ostalim potrepstinama za kokace.
IzbrišiNapravljena u kalupu 26cm iman 4 kore i čini mi se previsoka :) Javim se sa dojmovima o ukusu
OdgovoriIzbrišiNadam se da ste zadovoljni tortom!
IzbrišiNadam se da ste zadovoljni tortom!
IzbrišiMolim Vas koje brasno ide u biskvit, ostro ili glatko?
OdgovoriIzbrišiI da li je to onak cvrsci, kompaktniji biskvit koji bi izdrazao teze kreme.
IzbrišiIde glatko brasno i da- biskvit je cvrsci- ala sacher biskvit. Hvala na javljanju!
IzbrišiDa li bi mi bilo ok da kremu napravim bez zelatine?
OdgovoriIzbrišiTeoretski bi- ali pravo slatko vrhnje nije dulje vrijeme postojano pa se bojim da bi krema bila premekana pod tezinom kora te da bi mogla curiti van torte...
IzbrišiTeoretski bi- ali pravo slatko vrhnje nije dulje vrijeme postojano pa se bojim da bi krema bila premekana pod tezinom kora te da bi mogla curiti van torte...
IzbrišiKoje slatko vrhnje se stavlja, jel to ono za šlag?
OdgovoriIzbrišiHvala
Već sam isprobala tortu i zavladalo je opće oduševljenje :)
OdgovoriIzbrišiPitanje je hoće li biti ok ako tijesto pečem tanje da napravim rolat?