nedjelja, 31. svibnja 2015.

Crostata di frutta


Nedavno sam napravila anketu na facebook stranici bloga: Što biste htjeli  tj koje kolače, torte, slatke ili možda slane recepte da isprobam za vas, pripremim, poslikam i napišem svoje dojmove.
Bilo je tu zanimljivih prijedloga- i tek kad ih sve posložim- vidim koliko još puuuno recepata čeka svoj trenutak da osvane kod mene na blogu! ;)

Jedan od prijedloga je bio i "jednostavan kolač sa sezonskim voćem".


Iskreno- prva pomisao mi je bila da vam napravim jedan najobičniji kolač tipa sočni biskvit i po njemu nabacano voće i sve posuto šećerom u prahu....no mislim da će on ipak čekati dok nam višnje ne sazore. :)

Dakle- tražim nešto drugo..nešto jednostavno, kremasto, ohlađeno, voćno...prhko?

I eto- tako sam došla do krostate...voćne!

Jeste li znali da se krostata prvi put evidentira u talijanskom rječniku iz 1612 g, a da se u rječniku iz 1617 opisuje kao "torta" - naravno ne u smislu današnje torte već u smislu okruglog deserta s nadjevom...a kad već spominjem riječ "torta"..jeste li znali da se za kruh okruglog oblika u dalmatinskoj zagori kaže "turta"?

Sastojci za 2 krostate promjera 20 cm:

tijesto
240 g mekog brašna
prstohvat soli
25 g šećera u prahu
150 g hladnog maslaca
1 žumanjak
2-3 jušne žlice hladne vode

premaz:
1 žumanjak
1 žlica slatkog vrhnja

Bavarska krema:
4 žumanjka
75 g šećera
300 ml slatkog vrhnja
100 ml mlijeka
mahuna vanilije
1 žlica hladne vode
5 g želatine u prahu
(ili 3 listića želatine)

voće po želji

preljev za torte


Tijesto napravite tako da pomiješate brašno, sol i šećer. Maslac narežite na tanke listiće i dodajte ga u brašno te lagano utrljajte vrhovima prstiju da dobijete grudvastu smjesu. Nemojte previše gnječiti da se maslac ne rastopi od topline ruku i da se od previše gnječenja ne razvije i previše glutena iz brašna - inače će tijesto postati žilavo.

Pomiješajte hladnu vodu sa žumanjkom; vilicom ih sjedinite i dodajte u smjesu brašna i maslaca. Brzinski umijesite tijesto da se poveže, podijelite ga u dvije kugle, spljoštite svaku u disk i zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Pripremite kalupe za krostatu. Ako ga nemate- možete ju peći i u kalupu za tortu.

Svaki disk razvaljajte između dvije prozirne folije na debljinu od cca 3 mm i utisnite ga u kalup. (Neće vam trebati dodatno brašno.) Podignite stranice uz rubove i odrežite višak da dobijete lijepe ravne rubove.

Ukoliko radite u kalupu za tortu, najprije izrežite dno prema veličini dna kalupa Od ostatka tijesta napravite valjak, rastanjite ga u traku i prislonite uz rub s unutarnje strane kalupa te ga lagano pritisnite na spojevima sa tijestom na dnu kalupa.

Kalupe vam ne treba dodatno ni mastiti ni brašniti prije stavljanja tijesta u njih.

Tijesto pečete "na slijepo" što znači da ga pečete bez nadjeva. Izbockajte ga vilicom na par mjesta , stavite na njega vrećicu za pečenje i na nju utege- bilo suhi grah, leću, slanutak ili nešto slično. Rasporedite uteg ravnomjerno cijelom površinom tijesta sve do rubova. Uteg služi da spriječi tijesto da se skupi ili iskrivi prilikom pečenja.
Pecite u prethodno zagrijanoj peći na 200°C - 20 minuta, potom maknite utege i vratite u peć još dodatnih 5-10 minuta- ovisno o vašoj pećnici.
Pripremite premaz.
Pomiješajte žumanjak sa slatkim vrhnjem i time kistom premažite tijesto kad je pečeno (dok je još vruće) te opet sve vratite u peć na par minuta da se premaz ispeče.
Premaz služi zaštiti tijesta od vlage iz kreme i voća- ovako premazano tijesto će duže zadržati svoju prhkost.

Pečeno tijesto izvadite iz peći i ostavite da se ohladi u kalupu.

Pripremite kremu.

Pomiješajte slatko vrhnje i mlijeko i stavite ga na vatru da zavrije. Dodajte im sjemenke vanilije.

Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti i ne posvijetle. Uzavrelu smjesu slatkog vrhnja i mlijeka lagano nalijevajte preko žumanjaka stalno miješajući. Kad se smjesa ujednači vratite je na vatru i lagano zagrijavajte dok se ne počne lagano zgušnjavati.

Krema vam nikako ne smije provrijeti jer će se žumanjci zgrušati!

Otopite želatinu u žlici hladne vode i potom je primiješajte u vruću kremu (koju ste sklonili s vatre!).

Ostavite da se krema na pola ohladi, a onda je rasporedite u pečeno tijesto i stavite u hladnjak da se do kraja stegne.

Na ohlađenu i stegnutu kremu poslažite voće. Ukoliko vam je krostata tek za sutradan- predlažem da voće kistom premažete preljevom za torte- na taj način će ostati svježeije.

I to je to!

Po želji poslužite uz tučeno slatko vrhnje ili sladoled...ali, vjerujte- uopće nema potrebe! ;)


Broj komentara: 6 :

  1. Super recepti, hvala. Mene zanima otkud su pijati sa slike :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala!! 😊Pijati su iz trgovine Coin casa 😊

      Izbriši
    2. I ovo su trebali biti smajlici u odgovoru a ne upitnici!! :)

      Izbriši
  2. budući da u recepti postoje sastojci za dvije krostate,pretpostavljam da za jednu trebamo samo smanjiti sastojke za pola, ako mi možete pomoći, puno hvala
    pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da- za jednu orimjera 20-22 cm je dosta pola smjese 😊

      Izbriši
    2. Ovo su smajlici trebali biti na kraju a ne upitnici :)

      Izbriši