petak, 12. prosinca 2014.

Speculaas




Speculaas.. keksi na kojima u zadnje vrijeme dosta radim, isprobavem omjere, količine, vrijeme pečenja, tvrdoću i postojanost tijesta... hm..jedino s čim baš imam problema je - vrijeme koliko dugo mogu trajati.. to još nisam utvrdila pošto kod mene nestanu jako brzo. ;)

I da, napravila sam kekse kakve sam htjela, tvrde, a opet prhke, mirisne, ukusne, karamelaste...
Ovi keksi nisu jednostavni za napraviti- tipa- zamiješajte sve sastojke i modlicom radite kekse; tijesto ovih keksa ne možete prenositi sa podloge na pek papir.
- No ako znate napraviti dobar karamel i ne obeshrabre vas ove moje uvodne riječi- a volite speculaas kekse- svakako vam preporučam da ih isprobate!



Definitivno volim karamel, dobar karamel i već dugo ga želim ukomponirati u kekse. Vjerujem da mi je to u ovima i uspjelo. Karamel im daje onaj poseban štih- po kojem su drugačiji od svih ostalih keksa, a speculaas začini- i onu mirisnu notu. Završni "štih" im definitivno daje pečat za kekse. (no nemojte odustati od njih ako nemate začine ili pečat- začine napravite sami, a umjesto pečata- poslužit će i obična čaša!)

Sastojci:
200 g kristal šećera
50 g vode
50 g slatkog vrhnja
2 žumanjka (ukupno 45 g)
55 g meda
300 g mekog brašna
10 g začina
60 g maslaca
60 g masti


Najprije napravite karamel. Stavite šećer i vodu u zdjelu i zagrijavajte poklopljeno do kuhanja. Kad prokuha, otklopite i dalje kuhajte dok šećer ne poprimi jantarnu boju. Važno je da- dok se šećer rastapa- ničim ne mješate- odnosno da povremeno odignete zdjelu od kuhala i zavrtite ju tako da otopina prijeđe i po stranicama zdjele i skupi šećer. Druga važna stavka kod karamela- je da čekate onu pravu jantarnu boju- prije dodavanja slatkog vrhnja- da dobijete baš okus karamele. Ovaj korak- jantarni izgled - je korak do "previše karamelizirano" zato pazite, ako vam je karamel napravio još ovaj jedan korak- radije radite novi karamel (i meni se dogodi koji put ;) )

 U jantarni karamel dodajte slatko vrhnje , sklonite s vatre i dobro sve izmješajte da se ujednači. Stavite karamel sa strane da se prohladi. Od ovih količina, dobila sam 205 g  karamela.

U drugoj posudi pomješajte žumanjke, med, maslac i mast te dodajte topli (nemojte da bude vruć!) karamel. (Pazite da vam se karamel ne ohladi previše jer ga nećete moći umješati) . U brašno dodajte začine. Ukoliko nemate speculaas začine (a inače ih imate u Harissa trgovini u Zagrebu)- dodajate po malo klinčića, cimeta, đumbira, muškatnog oraščića ili gotovu smjesu mješavine za medenjake. Umješajte 2/3 brašna ( ovu količinu brašna umiješam mikserom - tek nakon nje miješam rukom). Istresite smjesu na radnu površinu i umjesite ostatak brašna. Dobit ćete mekano tijesto koje i ako se zalijepi za ruke- lako se skida i onako je "plastelinaste" strukture. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak nekih sat vremena da odmori.

Od odmorenog tijesta rukom otkidajte kuglice od cca 20 g, slažite ih na pek papir. Prekrijte ih prozirnom folijom i svaku pritisnite pečatom za kekse. Ukoliko nemate pečat- pritisnite ih dnom čaše- ako negdje imate kakve čaše koje imaju izrezbareno dno- bit će vam odličan pečat- npr kakve kristalne čaše "na nogu" iz nekih ranijih vremena, a koje imaju lepezasto-rebrasto dno.

Manjim kalupom za krafne odrežite tijesto koje vam je išlo mimo pečata/ čaše. Ostatke ponovo uvaljajte u kuglice i radite kekse.

Jednu turu sam radila i sa kalupom za paprenjake- tanko razvaljajte tijesto na pek papir i kalupom pritiskajte uzorke, kotačićom izrežite po oznakama paprenjaka i uklonite višak tijesta. Kako sam ja svoje razvaljala tanje nego okrugle- i pekla sam ih par minuta kraće- pa vodite računa o tome.

Kekse stavite peći na 180°C 10-12 min- odn dok ne počnu rumeniti na rubovima. Ostavite da se ohlade na tepsiji te ih hladne pospremite u limene kutije.
Ukoliko im možete odoliti- keksi će vam dugo trajati. Dužim stajanjem ili stajanjem van limene kutije - nakon par dana omekšaju.



Broj komentara: 18 :

  1. Predivni su kao i fotke ,
    miriše na daljinu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Molim vas sa čime bih mogao zamjeniti 2 žumanjka 45 gr i mast 60 gr?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žumanjke ne bih mijenjala, a mast slobodno zamjenite maslacem

      Izbriši
    2. zašto bi netko mijenjao žumanjke i mast? pa nisi valjda od one čudne vrste ljudi iz one sekte Vegani ili tako nešto?

      Izbriši
  3. zanima me gdje nabaviti kalupe,na otoku sam pa ako ima neki webshop,hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima Lumen shop, od njih sam i ja narucila, dostavljaju postomhttp://www.lumenshop.info/hr/pecati-za-kekse/18-pecat-za-kekse-konj-ljuljacka.html

      Izbriši
  4. Pravim za ove blagdane. Samo da vas pitam, slatko vrhnje ne moramo zagrijavati prije dodavanja u šećer? I što je to "malo ohlađeni" karamel, pretpostavljam da se ovaj stvrdne čim se mrvicu prohladi, a sigurno će biti potpuno vrel kad se makne s vatre

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O da- trebalo bi zagrijati slatko vrhnje prije dodavanja u karamel- da ne prska previse zbog razlike u temperaturi- a karamel neka se ohladi na temperaturu toplijeg mlijeka (ne znam kako opisati- nisam imala termometar da izmjerim- a ove god radim paprenjake a ne ove)- ugl karamel ne smije biti vreo da ne skuha zumanjke :)))

      Izbriši
    2. Haha, dobro pa sam pitala :), hvala na odgovoru.

      Izbriši
  5. Koliko se keksica dobije od ove kolicine sastojaka, otprilike? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj- nisam ih brojala- mislim oko 50ak kom sigurno ali stvarno ne znam...imam problem s keksima...cim se mogu uzet u ruku- nestaju dok se okrenem! :))))

      Izbriši
    2. ma jasno,da znam odmah duplu smjesu raditi :))

      Izbriši
  6. Draga Julija, pozdrav od Helene iz Ravne Gore... pitanje... moze li se koristiti gotov dulce de leche iz konzerve umjesto karamela?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bok Helena! Iskreno- ne znam kako bi bilo sa dulce de lecheom- nisam ih nikad radila s njim... bojim se da nisam od neke pomoci po ovom pitanju...
      Pozdrav prelijepoj Ravnoj Gori!

      Izbriši
  7. Upravo pečeni...degustirani😛
    Savršeni!
    Hvala vam!
    Tamara

    OdgovoriIzbriši