četvrtak, 12. prosinca 2013.

Stakleni medenjaci

Davno sam - u bespućima interneta- naišla na staklene keksiće- tj ideju da se u sredini keksa u izrezani oblik naspu mljeveni tvrdi bomboni- i dobiju se "stakleni" keksi. :) Predobra ideja! :)
Naravno- kad ih jedete- nemojte se iznenaditi kao ja taj davni prvi put- kad zagrizete u taj stakleni dio - on vam nije mekan ili prhak kao ostatak keksića- on je tvrd- ipak je to bombon. :)
No kako ja više volim - kad jedem keksiće - da nema takvih iznenađenja - staklene keksiće radim  radim od tvrđeg tijesta- znači ovo su tvrdi medenjaci- pazite zube! :)
Inače ovo tijesto je jako zanimljivo- kad je samo- u obliku keksa- uistinu je tvrdo- a kad se spoji kremom- dobije se fina, mekana i ukusna - Medena pita! :) Eto! Sad imate i pola recepta medene pite! :))) Ostatak medene vam otkrijem uskoro.

Tijesto:
1 jaje
50 gr maslaca
2 jušne žlice mlijeka
2 jušne žlice meda
1 kavena žličica sode bikarbone
150 gr šećera
1 jušna žlica kakaa
380 gr mekog brašna
prstohvat soli
1 čajna žličica mješavina začina- klinčić, đumbir, oraščić, kardamom, cimet, anis

brašno za posipanje- cca 50 gr

Ovo tijesto se zagrijava - znači sve osim brašna i kakaa stavite u zdjelu koja može na vatru i zagrijavajte lagano- otprilike do topline da vam nije prevruće kad umočite prst. Pazite prilikom zagrijavanja- ako previše zagrijete- jaje će vam se skuhati!
 U drugu zdjelu za mijesenje stavite brašno pomiješano sa kakaom, napravite malu udubinu i izlijte zagrijanu tekuću smjesu. Mikserom umutite mekano i po malo ljepljivo tijesto. Istresite ga na pobrašnjenu podlogu, malo umjesite sa dodatnim brašnom, razvaljajte na debljinu od cca 3 mm i režite oblike. Izrezane oblike stavljajte na lim te im po sredini izvadite neki manji oblik- na to mjesto ćete nasuti bombone.
Malo razmaknite medenjake jedan od drugoga- jer će u toku pečenja malo narasti.

Od bombona koristim 505 s crtom- s tim da ih razvrstam po bojama, zatim tvrde mentos zelene i žute od limuna. Bombone stavim u plastičnu vrećicu i batićem za meso smrvim u prah. Ne moraju biti baš prah-prah- neće ništa smetati ako ostane i većih komadića- sve će se rastopiti.

E sad u kekse naspete tih mljevenih bombona- pazite da ih bude dovoljno da dobijete stakalca preko cijele planirane površine.

Medenjake pecite na 160°C sa ventilacijom na pek papiru - dva lima od jednom- nekih 7- 8 minuta. Medenjaci će hlađenjem otvrdnuti.
Važno je da ne dižete medenjake sa lima dok se skroz ne ohlade- da se i stakalce stigne stvrdnuti. :)

Meni su ovi medenjaci lijepi i bez ikakvog ukrašavanja, no možete se poigrati i royalom i ukrasiti ih. :)
Jedan od prijedloga- zamotajte ih u celofan, zavežite vrpcu i ukrasite bor s njima ili ih stavite kao jestivu dekoraciju poklona.

Ove godine nisam radila kućicu od medenjaka- a inače kad
je radim- radim je baš od ovog tijesta. :)




Broj komentara: 11 :

  1. jako su lijepi, pravi blagdanski ,svečani!!

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala :) speculas i medenjaci sa spiska rijeseni..sutra nastavljam :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas bih probala ove godine napravit kucicu od medenjaka pa me zanima je li ova kolicina tijesta dovoljna ili da povecam dozu?

    OdgovoriIzbriši
  4. Davno sam radila kucicu pa se i ne sjecam tocno ali mislim da sam radila smjesu i pol. Naravno sve ovisi kolikih dimenzija ce biti kucica i koliko cete debelo razvaljati kore ��

    OdgovoriIzbriši
  5. Onda dozu i po pa ako bude viska uredit cemo okolis 😉. Hvala!

    OdgovoriIzbriši