nedjelja, 5. veljače 2012.

Buhtle i još malo snijega iz Splita

Topli čaj s medom i limunom i tople, mekane, mirisne i slatke buhtle sa srcem od domaćeg kiselkastog pekmeza- neprocjenjivo!

Split je treći dan pod snijegom- krajnje neobično jer se trajanje snijega u Splitu inače mjeri  satima- ne danima. Istina- danas to više nije snijeg već opasno tvrdo i zaleđeno tlo- asfalt- beton i najgore- kamene ploče!
Da mi je bilo vidjeti onoga tko je ovih sniježnih dana mogao proći Marmontovom ulicom a ne poskliznut se nijednom! Na mjestima gdje je snijeg očišćen- one glatke kamene ploče su tako klizave da to jednostavno ne možete zamisliti!
Šetnja, tj obilazak stare jezgre Splita na sanjkama je stvarno jedinstven doživljaj! Riva- inače mjesto šetnje i laganog ispijanja kavice na suncu- jučer je bila mjesto grudanja i sanjkanja!

Marulić se ogrnuo sniježnim plaštem, a na Peristilu smo anđele pravili! :)))
Žao mi je što nisam i u još neke uličice povirila- ali kad ste s malim djetetom- onda se morate prije svega njemu prilagoditi. Možda nekom drugom bijelom zgodom detaljno obiđem grad i zavirim u sve njegove kutke... A kad već spominjem malo djete- s obzirom da je padao snijeg i puhala bura- malom djetetu snijeg ide u oči! Doskočili smo i tome- naočale za plivanje! Savršeno rješenje! :))))




Danas smo imali sanjkanje na repertoaru!
Ne živim u kvartu koji se može pohvaliti nekim nizbrdicama (što je dobro kad krenem pješke u grad i vraćam se!) no pronašli smo jednu zgodnu za sanjkanje u blizini! Inače je to parking od Škvera (brodogradilišta) ali kako je snijeg + vikend- bilo je prazno i baš zgodno za napravit koji spust sanjkama! :)))
Važno je da su se obrazi zarumenjeli od sanjkanja! :)))

Doma su nas dočekale još uvijek tople buhtlice, a dok smo se presvukli i čaj s medom i limunom je bio gotov!
Rekli bi Splićani: "Ala gušta!"

Sastojci:
500 gr glatkog brašna + 1 žlica za posipanje kad treba premjesiti tijesto
1 kavena žličica soli
100 gr šećera
80 gr maslaca
1 jaje srednje veličine
250 ml kefira
vrećica suhog kvasa







Priprema:
U dublju zdjelu za mješanje tijesta staviti brašno, sol, šećer i kvas. Izmješati. Maslac otopiti, kefir zagrijati; dodati ih skupa sa jajem u brašno te umjesiti mekano glatko tijesto. Tijesto mora biti kompaktno, pomalo ljepljivo- toliko da ga možete u jednom komadu podignuti iz zdjele. E sad- meni jako važna stavka kad radim dizana tjesta- izlupati tijesto! Možete ga izlupati od radnu plohu ili u zdjeli u kojoj ste ga mjesili. Ja ga lupam o zdjelu- barem nekih 20ak puta. Tijesto se mora u komadu odvajati od posude i ne smije ostati nigdje mrvica tijesta na posudi u kojoj se mjesilo.
Ostaviti ga pokrivenog na toplom dok ne u dvostruči volumen.
Izvaditi ga na radnu plohu, kratko premjesiti i ostaviti pokriveno nekih 15ak minuta da odmori. Razvaljati na debljinu 7-8 mm i rezati kvadrate. U sredinu svakog kvadrata staviti žlicu domaće marmelade, presavinuti vrhove prema sredini i slagati buhtle u namaštenu i pobrašnjenu tepsiju sa razmakom od nekih pola cm (ili malo više). Ostaviti pokrivene na toplom dok ne narastu. Pećnicu zagrijati na 180°C. Narasle buhtle lagano premazati uljem i staviti  peći pola sata. Pečene posuti šećerom u prahu i biti strpljiv dok se bar malo ne ohlade! :)))




21 komentar :

  1. Draga Julija, prekrasne su slike, ne mogu se nacuditi da je toliko snijega u Splitu.
    Buhtle su ti divne, uklapaju se u snijezni ambijent.
    Ima li Nered u kuhinji profil na FB?
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Gordana! Iskreno- evo jutros gledam kroz prozor i opet ne vjerujem da je Split još uvijek pod snijegom! Štaviše- izgleda da neki sitni snijeg opet pada! :)))
      Nisam otvorila fb profil za blog- sve nešto odugovlačim- a trebala bih... :)))

      Izbriši
  2. Draga Julia, vidim da i ti uživaš u zimskim radostima u Dalamciji :) Mališ se skija, neka, neka :D Tako slatko! I mi smo svoje ispucali ova tri dana, bili smo ka dica, a neke stvari smo i ponovili koje nismo odavno radili, recimo spuštanje niz nizbrdicu na komadu drva. Neprocjenjivo! Ovo je bila prilika koja se ne propušta jer tko zna kada će se ponoviti :)

    Što se tiče buhtlica, divne su! Vidim da i ti stavljaš jedno jaje u tijesto. Meni je netko bio davno rekao da to nisu buhtle ako ide u njih samo jedno jaje. Ali i ja imam sličan recept od svekrve i ostajem pri njemu. Jedno jaje u tijesto. Tako meke, tako divne! To su meni buhtle. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehehe-Znaš Majo, mislili smo da ove god nećemo ni vidjeti snijega pa sad kad ga imamo baš guštamo u njemu! :)))
      A buhtle- radim ih kako ih godinama radi moja mama jedino što sam mlijeko zamjenila kefirom. Jaja stavimo 1 ili max 2- mislim da nema potrebe opterećivati buhtle nekom većom količinom jaja u tijestu. Ovakve su baš po našoj mjeri! :))))

      Izbriši
  3. Ajme divne slikice Splita punog snijega,nauživali ste se ,moram priznati da vam i zavidim kod nas ništa a i buhtlice mekane i fine.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stvarno je lijepo kad možeš izaći vani ispred zgrade i odmah si na snijegu i onda krstarit gradom vukući djecu na sanjkama- ali sa druge strane- ima sela tu u zagori do kojih se još uvijek ne može doći- ljudi su bez struje, neki i sa slabim zalihama hrane i ljekova...ovaj snijeg se pretvara iz dječje radosti u elementarnu nepogodu... Sniježni problemi.

      Izbriši
  4. Joj da mi je i to bilo vidit, snijeg u Splitu ;)Danas je prekrasan dan, a jutros kada sam se digla stajala sam na prozoru dugo i cesto se na njega vracala tokom dana....prizor je nesvakidasnji,
    cak rekla bi prelijep, mada ja snijeg ne volim.
    Cudno mi je vidjeti krovove kuca pos snjeznim pokrivacem i to poprilicno debelim. Kada sam moju Dragu poslala da vidi, a djetetu je ovo prvi put da posteno vidi snijeg, rekla mi je da je "premocno" !!!!
    Djeci je snijeg svakako uzitak...meni malo manje ili puno manje,
    al svakako je dozivljaj svima nama u Dalmaciji!!
    Buhtle svakako idu sa ovakvim vremenom !!
    A za plivacke naocale stvarno originalna ideja ili kako se vec kaze "parola snadji se "
    Uzivajte !!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E moja Branka- stvarno nesvakidašnji prizor! Što kažeš- krovovi u snijegu- mene odmah asociraju na kolačiće :))) kao da su debelim slojem šlaga premazani!
      No s druge strane- ni malo sjajna situacija- snijeg se u led pretvorio- grad je jedno veliko klizalište- slobodno kažem- prilično opasno klizalište...
      A buhtle- upravo ih idem opet umjesiti! :)))

      Izbriši
  5. Palme pod snegom - prizor koji se zaista pamti! :) Istovremeno i lepo i nekako apokalipticno, zar ne?
    Mali drugar je bas sladak! Neka se nauziva na snegu!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Split pod snijegom kao i cijela Dalmacija su zanimljiv i nesvakidašnji događaj i lijepo je da djeca uživaju u snježnim radostima. Mališa je presladak, a naočale za plivanje su mi odlične u ovoj novoj ulozi :))
    Buhtice su super, uz šalicu vrućeg čaja sigurno su brzo nestale !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hehehehe mališa baš gušta- samo sjede na sanjke i vozi se! :))) A mamu - nenaviklu vučenju sanjki bole neki ručni i rameni mišići za koje nije ni znala da ih ima! :))))
      Puno hvala! :)))

      Izbriši
  7. Krasne zgodice, i slatki mališani s ovim naočalicama :)) Hvala ti što si nam dočarala ovu sniježnu atmosferu, a i buhtlice su predivne baš izgledaju mekano!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tamaric! Voljela bih da sam mogla bolje fotke napraviti i više toga obići - no šta je - tu je. Bit će bolje drugi put! :)))

      Izbriši
  8. Zimske radosti na snegu, bas je neobicno videti sneg na moru, ali verujem da klinci uzivaju... super ste se snasli za sankanje.;)) Buhtlice su prelepe i gotovo da fino morisu preko monitora, nista lepse nego kada se dodje kuci, onako malo promrzao, a na stolu te doceka fino pecivo i topao caj.:)) Saljem ti veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  9. ajde da barem vi uživate u snijegu, jer nama ovdje na kontinentu nam ga je već dosta... buhtlice su divne, mogla bi i ja koji dan da ih napravim već dugo nisu bile

    OdgovoriIzbriši
  10. Baš sam ljubomorna na fotke snijega. Kod mene ga je bura raspuhala odmah, a i jako malo ga je palo. Mogu zamisliti kako vam je bilo super - uživati u snijegu, a kasnije u buhtlicama.

    OdgovoriIzbriši
  11. Gledala sam na vestima, kod vas i te kako ima snega! :) Prava zimska idila. A ove buhle, jos tople, pravi zimski dorucak za pozeleti. Napravicu ih danas, jer bas nisam vidala ovako lepe.

    OdgovoriIzbriši
  12. Prekrasne buhtlice :) Vjerujem da sad uživate u suncu ;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Super je kod tebe i sa snegom, a pogotovo sa buhtlama :)
    Sve posuto belim...
    Topao pozdrav šaljem :)

    OdgovoriIzbriši