srijeda, 10. veljače 2021.

"Kinder Pingui"





 Kažu meni moja dica- Mama, a zašto mi ne znamo koje su to torte " Kinder Pingui" ili " Pijesak torta ", a svi drugi znaju.. kakva si ti to mater kad nam ih nikad nisi radila?? ... #nemajka

Sad mene pere savjest... dica mi imaju traume iz djetinjstva.. ajme!... a možda još uspijem ovo najmlađe spasiti tih trauma... idem brže bolje smutit taj Pingvin!! 

Ako surfate netom- recepata za taj Kinder Pingui ima more... oćeš kocke, oćeš tortu, oćeš rolat... zajedničko svima je biljno vrhnje za šlag i puno želatine... (čast iznimkama među receptima-ako ih nađete).

Meni te kombinacije nisu bile drage.

Zapravo, ja već dugo znam kako bih kremu napravila, točno sam je imala u glavi, na jeziku, bez da sam je ikad smutila.. ali nisam imala biskvit... 

A onda- klik! Znam koji biskvit! Cijelo vrijeme mi je tu pred nosom, na prvim stranicama najstarije bilježnice recepata, one koja se raspada, kojoj su listovi slijepljeni, one u kojoj sam finim krasopisom počela prepisivati recepte iz mamine bilježnice..



Biskvit

lim dimenzija 31x 39 cm

kolač dimenzija 31x 19 cm

145 g glatkog brašna

5 g kakaa

3 g sode bikarbone

2 g cimeta

prstohvat soli

255 g tekućeg jogurta

100 g kristal šećera

55 g ulja

Pomiješajte brašno, kakao, sol, sodu i cimet i prosijte ih zajedno.

U drugoj posudi mikserom izmješajte jogurt, šećer i ulje.


Dodajte suhe sastojke u mokre i špatulom ih sjedinite te izlijte na lim (sa pek papirom). Razmažite biskvit ravnomjerno po cijelom limu. Stavite u prethodno zagrijanu peć na 180°C 12 minuta (svakako provjerite čačkalicom- možda će u vašoj pećnici trebati minut dulje). Ovakav biskvit je sjajan na površini i izgleda mokar- no kad je pečen- čačkalica je suha.

Vrući biskvit skupa sa papirom na kojem se pekao stavite na ravnu radnu površinu, pokrijte ga drugim pek papirom i stavite preko njega nešto ravno da ga pritisne (kao za mađaricu). Neka se biskvit tako ohladi na sobnu temperaturu. Prerežite ga na dvije polovice i stavite prvu- gornjom stranom okrenutom prema dolje, na pek papir u pripremljen kalup.


Čokoladna sredina i omotač

150 g tamne čokolade

150 g kokosovog ulja ili kakao maslaca

Sve skupa otopite na pari (ili laganoj vatri) i ostavite sa strane da se hladi. Za rad - treba biti malo toplije od sobne temperature.



Krema

500 g mliječnog slatkog vrhnja

250 g kiselog vrhnja

60 g meda

2 g cimeta

sjemenke 1/4 mahune vanilije

50 g bijele čokolade

7 listova želatine

Želatinu hidrirajte u hladnoj vodi. Od ukupne količine slatkog vrhnja, odvojite 200 g i zagrijavajte skupa sa medom, vanilijom, cimetom i bijelom čokoladom dok ne bude vruća i dok se med i čokolada ne otope. Skinite s vatre i dodajte ocijeđenu želatinu. Miješajte dok se želatina u potpunosti ne otopi.

Sa strane, skupa miksajte preostalo slatko vrhnje i kiselo vrhnje dok se ne povežu ne krenu biti mekano flafasti (ne znam koji bih drugi opis koristila..)

Dodajte par žlica te smjese u smjesu grijanog vrhnja, žlicom pomiješajte da se ujednači, a onda sve dodajte u smjesu slatkog i kiselog vrhnja, kratko, na manjoj brzini izmiksajte da se sve poveže i ujednači. Izlijte pola količine na biskvit, poravnajte i stavite u led da se malo stegne.


Ostatak kreme ostavite iznad posude sa toplom vodom da se ne krene stezati dok vam se prvi dio hladi. Prije izlijevanja na ostatak kolača, promiješajte je lagano špatulom.

Na ohlađeni prvi sloj kreme, izlijte dio čokolade, okrećite kalup u raznim smjerovima (pod nagibom) da se čokolada rasporedi po cijeloj površini. Čokolada će se stegnuti od hladnoće kreme. Preko čokolade rasporedite drugi sloj kreme, a po njoj drugi dio biskvita sa gornjim dijelom biskvita prema gore. Malo pritisnite. (najbolje bi bilo kad biste imali nekakvu daščicu veličine kalupa i njome lagano pritisnuli kolač - ali bit će i bez nje dobro) Stavite u led, najbolje preko noći da se skroz stegne. Sutradan kolač, vrućim, suhim nožem,  narežite na prutiće i svaki prutić umačite u čokoladu (trebalo vam je ostati čokolade od srednjeg sloja) Stavite ih na rešetku da se višak ocijedi.


Po želji, možete kolač rediti i u raznim kalupima... kod mene su prigodni, valentinovski.




Nema komentara :

Objavi komentar