srijeda, 12. srpnja 2017.

Borovnica ( + creme brulee) tart


Nismo se dugo čitali (točnije- vi čitate- vidim to po statistici bloga- samo ja baš ne pišem...ali nećemo sad o tome- sezona je) - i stvarno je vrijeme za novi post.

U stvari- vrijeme je za novi post iz još jednog razloga- dobila sam predobre borovnice Bluebery Hill - OPG Lisjak  i šteta bi bila da ne napišem par riječi o njima (i naravno- uvrstim ih u desert!).

Dakle- vjerovatno ste, kao i ja, negdje vidjeli divne plave borovnice i poželjeli ih kupiti- i kupili bi ih - ali bi one bile kisele i neukusne... vjerovatno- nezrele, ali ubrane da se prodaju... i bili bi razočarani...

E pa ove borovnice NISU takve!
Ako vam kažem da su moji klinci doma pojeli pola borovnica dok sam ja došla s posla- ne trebam vam više ništa reći! Slatke, zrele, ukusne, sočne, friško ubrane i ekspres dostavljene na kućnu adresu!! Meni više od toga ne treba!

Dio borovnica sam ipak uspjela odvojiti za desert...

Osim recepta za desert sa ovim finim borovnicama- dijelim s vama i recept za moje omiljeno prhko tijesto! Ovo mi je uistinu najdraže prhko jer se ne povlači u kalupu, može se peći bez utega (ako vam treba samo školjka/košarica); dobro podnosi i pečenje sa nadjevom i mogu se raditi super ukusni prhki keksići od njega!

Od ove količine tijesta možete dobiti školjke za 3 ovakva tarta. Ako su vam 3 tarta puno- dio tijesta zamrznite- ili ispecite keksiće.
Dimenzije ovog kalupa su 10 x 34 cm

Prhko tijesto:

300 g glatkog brašna
150 g hladnog i na listiće narezanog maslaca
100 g šećera u prahu
prstohvat soli
1 srednje veliko jaje

Pomiješajte brašno, sol i šećer u prahu, dodajte maslac i vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno da dobijete grudičastu smjesu. Povežite je jajem. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite barem sat vremena na hladnom. Možda će vam se činiti da treba još brašna- no nemojte ga dodavati. Brašniti ićete podlogu dok ga budete valjali.

Nakon što se tijesto odmorilo- razvaljajte 1/2 tijesta u pravokutni oblik (ili oblik vašeg kalupa) -  malo pobrašnite podlogu i pobrašnite tijesto odozgo!
- debljine 2 mm. Pomoću valjka ga prenesite u kalup, složite ga da lijepo upadne u sve kuteve i stranice i nožem odrežite višak. Nabockajte ga vilicom.
Stavite peći u prethodno zagrijanu peć na 180°C 7- 10 min (ovisno o pećnici).

Dok se tijesto peče, pripremite kremu.

Krema:
4 žumanjka
1 jaje
200 g vrhnja za šlag
malo soli
85 g šećera
sjemenke iz pol mahune vanilije

Zagrijte vrhnje - neka bude vruće.
Mikserom izmutite žumanjke i jaje sa šečerom i soli i na njih lagano nalijte vruće vrhnje u koje ste dodali vaniliju - cijelo vrijeme neprestano miješajuči. Izlijte kremu na pečeni tart, smanjite temperaturu pećnice na 150°C i sve još pecite dok krema ne ostane samo u sredini lagano drhtava. Kod mene je to bilo 15ak minuta. no ako imate dublji kalup - kremu će trebati peći i malo dulje.

Kad se krema ispekla. izvadite tart iz peći, ostavite da se najprije ohladi na sobnu temperaturu, te ga potom stavite u hladnjak da se ohladi do kraja. Da bi ovo bio pravi creme brulee- trebali bi kremu posuti šećerom i rastopiti kuhinjskim brenerom, no ja sam na kremu posložila slatke borovnice. Čak mi je ova verzija i bolja od verzije sa šećerom!


Nema komentara :

Objavi komentar